Інноваційні функції слухових апаратів Oticon (огляд)

Слуховые аппараты Oticon (Отікон) – мрії, втілені в реальність

© Олена Соколова, PhD (Отоларингологія), 2015.

Історія Oticon почалася з бажання Ханса Деманта допомогти своїй слабочуючій дружині. У 1903 році він приїхав з Копенгагена в Лондон, щоб придбати для подружжя слуховий апарат. Роком пізніше, рухомий прагненням допомогти людям з порушеним слухом, Ханс Демант стає дистриб'ютором англійської фірми General Acoustic Company, виробника слухових апаратів Acousticon. За 110 років свого існування Oticon пройшов шлях від дистриб'ютора до світового лідера розробки та виробництва високоякісних слухових апаратів.

Успіху Oticon в створенні ефективних технологій компенсації слухових порушень сприяло відкриття в 1977 році власного науково-дослідного центру Еріксхольм - Eriksholm Research Centre (http://www.eriksholm.com). У Eriksholm Research Centre проводяться дослідження з фізіології та патології слуху, вивчаються потреби людей зі слуховими порушеннями, розробляються і тестуються нові слухові апарати. Дослідники Eriksholm Research Centre тісно співпрацюють з провідними аудіологами світу.

Напрями досліджень в Eriksholm Research Centre визначаються в першу чергу потребами та проблемами людей зі зниженим слухом. Робота спрямована на задоволення косметичних, естетичних, акустичних і соціальних потреб, індивідуалізацію підбору настройки слухових апаратів.

Філософія Oticon полягає в активній допомозі слабочуючих, забезпеченні повноцінного життя, спілкування, надання доступу до освіти, новим сучасним технологіям, працевлаштуванню.

Девіз Oticon: People first – Людина - перш за все

Тільки передова технологія: цифрові слухові апарати

З 2013 року Oticon перейшов на випуск слухових апаратів виключно цифрової технології, відмовившись від виробництва застарілих аналогових слухових апаратів.

Використання технології цифрової обробки звуку в слухових апаратах:

  • Розширило можливості слухових апаратів по компенсації порушень слуху
  • Забезпечило нові високотехнологічні властивості - цифрове шумозаглушення, цифрове придушення акустичне зворотного зв'язку, автоматичне виявлення мови, адаптивну спрямованість, зв'язку з великою кількістю зовнішніх джерел інформації, бінауральне взаємодія між слуховими апаратами
  • Поліпшило можливості точного налаштування елекроакустіческіх параметрів слухових апаратів відповідно до стану слуху і індивідуальних потреб кожного пацієнта
  • Дозволило використовувати новітні технології для поліпшення якості життя людей з порушенням слуху

 

Нова філософія - перехід від звукопідсилення до компенсації порушень слуху

Головний принцип технологічних рішень слухових апаратів Oticon - забезпечити високу точність відтворення тонких нюансів оточуючих звуків і, особливо, звуків мови. Завдяки натуральному посиленню з мінімальними спотвореннями використання слухових апаратів Oticon допомагає слуховий корі головного мозку легше розуміти мову і успішно орієнтуватися в навколишньому звуковому світі, оскільки вони відтворюють природні співвідношення акустичних компонентів мовних і побутових звуків.

Технології обробки звуку слухових апаратів Oticon дозволяють:

  • Використовувати оптимально можливості слуху пацієнта
  • Забезпечити точне відтворення підсилюються звуків, особливо, мови
  • Проводити індивідуальну настройку слухових апаратів для кожного пацієнта
  • Захистити орган слуху від переусіленія при прослуховуванні гучних звуків
  • Запобігти виникненню акустичного зворотного зв'язку
  • Знизити вплив навколишніх шумів на розбірливість мови
  • Підвищити ефективність бинаурального слухопротезування
  • Надати можливість доступу через слухові апарати до різних зовнішніх медійним джерел
  • Зробити процес слухання комфортним
  • Знизити нервове і психологічне напруження при слуханні

 

Сучасні дизайн і технології

Удосконалення величини і форми: висококосметичний дизайн

20 років тому Oticon відмовився від випуску кишенькових слухових апаратів застарілого громіздкого дизайну, повністю замінивши їх косметичними і ергономічними завушними і внутрішньовушними типами слухових апаратів. Успіх в розробці нових платформ слухових апаратів RISE, RISE2, INIUM дозволив значно зменшити габарити корпусу завушних і внутрішньовушних моделей слухових апаратів, зменшити потребляніе струму, підвищити якість цифрової обробки звуку.

Підвищена надійність

Завдяки спеціальному нанопокриттям корпусу слухові апарати Oticon захищені від попадання пилу і вологи. Внутрішні поверхні корпусу забезпечені капілярними пастками для запобігання попадання вологи в батарейний відсік і елементи мікросхеми. Ці технологічні та дизайнерські рішення запобігають ушкодженню мікросхеми слухових апаратів вологою і продовжують їх термін роботи.

Веління часу: бездротове підключення

Бездротове підключення - Connectivity. Бездротове підключення слухових апаратів до мультимедійних джерел здійснюється за допомогою серії пристроїв бездротового зв'язку ConnectLine (Коннект Лайн). Основною ланкою ConnectLine є приймач - перемикач Streamer Pro (Стример Про). Завдяки вбудованій системі бездротового зв'язку Bluetooth Streamer Pro забезпечує зв'язок слухових апаратів з усіма джерелами інформації і зв'язку, що працюють на принципі Bluetooth, такими, як мобільні і стаціонарні телефони, телевізори, комп'ютери, планшети, аудіосистеми, смартфони.

Нове - добре забуте старе: телефон у вусі

Завушні слухові апарати з громіздким виносним внутрішньовушних телефоном вперше почали випускати на початку 50-х років. У той час це було єдине технологічне рішення, що дозволяло уникати розвиток акустичного зворотного зв'язку. Використання Oticon сучасних технологій дозволило створити тип сучасних мініатюрних завушних слухових апаратів з телефоном, фіксується в зовнішньому слуховому проході - RITE технологія. Дизайн слухових апаратів з внутрішньовушних телефоном дозволяє зменшити розміри корпусу, поліпшити якість звучання, використовувати слухові апарати з відкритим вкладишем. Відкритий вкладиш має великий вентиляційний отвір, що дозволяє усунути ефект оклюзії - неприємного відчуття від непропорційно збільшеного посилення низькочастотних звуків, використовуючи при цьому акустичні особливості зовнішнього вуха.

Подвоєне перевага: бінауральна взаємодія

При бінауральному протезуванні інтегрована магнітна бездротова технологія зв'язку між апаратами Oticon об'єднує обидва слухових апарати в бінауральну пару і створює можливість реальної бінауральної обробки цифрових образів звуку, що приходить в правий і лівий апарати - аналогічно процесам, що відбуваються в нейронах органу слуху. Ця технологія значно підвищує ефективність бинаурального слухопротезування

Безпроблемне слухання різних звуків: багатофункціональність

Сучасні слухові апарати Oticon є багатофункціональними - ефективно підсилюють звуки в залежності від їх акустичних особливостей. Багатофункціональність досягаються завдяки наявності декількох програм настройки слухових апаратів. Програма настройки - це індивідуальна комбінація електроакустичних параметрів слухових апаратів, обрана з урахуванням стану залишкового слуху та акустичної ситуації, в якій слухові апарати використовуються. Сучасні слухові апарати Oticon можуть програмуватися для перемикання між чотирма програмами і задовольняти потреби людей в більшості стандартних ситуацій: сприйняття мови, прослуховування музики, розмова по телефону, одночасне прослуховування телефону і навколишнього мови.

Основні функції слухових апаратів Oticon

Захист мови - Speech Guard: унікальна інноваційна технологія диференційованого посилення мови і немовних звуків. Вона поєднує в собі переваги лінійного та нелінійного принципів посилення і абсолютно позбавлена ​​їх недоліків, забезпечує відмінну чутність звуків, неперевершену чіткість мови і комфорт в будь-яких ситуаціях. При стабільному акустичному тлі слухові апарати посилюють мова лінійно. Лінійне посилення не створює амплітудних, частотних і тимчасових спотворень мови, на відміну від традиційного нелінійного посилення. Коли в акустичному середовищі відбуваються різкі зміни, система моментально реагує, піддаючи сигнал нелінійного посилення - компресії, таким чином, щоб запобігти переусіленіе і травмування органів слуху неприємно гучними звуками.

Система захисту мови

  • Забезпечує чітке і природне посилення мови, що дозволяє сприймати мову без зайвих зусиль і напруги
  • Захищає від акустичної травми від перепосиленних звуків
  • Створює комфортні фізіологічні умови сприйняття звуків
  • Функція захисту мови екслюзивно і доступна тільки в слухових апаратах Oticon, забезпечує поліпшення сприйняття мови в шумі і полегшує розуміння мови в складних акустичних ситуаціях.

 

Адаптивна спрямованість. Сучасні слухові апарати Oticon мають виборчу чутливість по відношенню до напрямку, з якого приходить звук. Технологія многополосной адаптивної спрямованості дозволяє спілкуватися в галасливій обстановці, передаючи посилений сигнал, що йде попереду від співрозмовника, і заглушаючи навколишні звуки з інших напрямків. Таким чином ця технологія покращує співвідношення мова / шум. Залежно від акустичної обстановки це поліпшення може становити 3-5 дБ, що істотно знижує вплив шуму, що виходить із джерел, розташованих ззаду і по боках від користувача. Система адаптивної спрямованості може функціонувати в трьох режимах для зменшення впливу тихого, середнього і сильного рівня шуму. Перемикання режимів спрямованості відбувається автоматично в результаті аналізу навколишнього шумової обстановки.

Розширений діапазон частот. Слухові апарати Oticon на платформі RISE / RISE2 за рахунок великої швидкості цифрової обробки сигналів істотно розширили смугу пропускання високих частот - до 10000 Гц. Ця технологія створює істотні переваги для:

  • Забезпечення просторового слуху, ефективного розпізнавання, виділення, локалізації звуку
  • Виділення корисного сигналу на тлі шуму і конкуруючої мови (слухове виборче увагу, фізіологічне шумозаглушення)
  • Поліпшення сприйняття мови, музики, просторової слуховий орієнтації, сприйняття мови в шумі
  • Підвищення комфортності слухання, поліпшення якості сприйняття звуку в слухових апаратах, підвищення завадостійкості
  • Переваги в педіатричному слухопротезування - більш точна диференціація шиплячих і фрикативних приголосних; пік енергії приголосних дитячих і жіночих голосів в 6.3-8.8 кГц

Шумоподавлення. Основне завдання функції шумозаглушення - забезпечити комфортні умови слухання в шумі шляхом зниження посилення в тому частотному діапазоні, в якому рівень шуму перевищує рівень мови. Реалізація цього завдання можлива завдяки використанню ексклюзивної технології розпізнавання мови і шуму. Ступінь придушення шуму залежить від акустичної обстановки.

  • При виявленні мови за відсутності шуму, шумоподавлення не використовується.
  • При виявленні мови на тлі шуму, шумоподавлення залежить від характеру шуму.
  • При виявленні мови на тлі шуму, шумоподавлення залежить від характеру шуму.

 

Ефективне придушення зворотного зв'язку. Акустичний зворотний зв'язок (свист) виникає в результаті самозбудження слухових апаратів при повторному посилення мікрофоном посиленого сигналу, що виходить від телефону. В слухових апаратах Oticon використовується ексклюзивна технологія придушення акустичного зворотного зв'язку без зниження посилення і виникнення спотворень. вона дозволяє ефективно виявляти і попереджувати виникнення акустичного зворотного зв'язку - виникає петля зворотного зв'язку.

Просторовий звук. Реалізується при бінауральному слухопротезування слуховими апаратами з бінаурауральной обробкою звуку. Просторовий звук дозволяє зберігати межушние спектральні і часові характеристики підсилюються звуків, зменшує маскує вплив шуму на розуміння мови. Бінауральна пара слухових апаратів порівнює вхідний сигнал обох слухових апаратів, виявляє мінімальні відмінності сили вхідного звуку між ними. Завдяки наявності механізму бінауральної обробки, слухові апарати з високою точністю регулюють посилення для збереження межушной різниці за силою звуку. В результаті, слухова кора мозку отримує бінауральну інформацію, яка більш повно відображає реальну межушную різницю і є основою для точного сприйняття звукової обстановки.

Штучний інтелект. Слухові апарати Oticon постійно аналізують навколишнє звукову обстановку, на підставі аналізу, в автоматичному режимі визначають комбінацію функцій слухових апаратів, що забезпечують оптимальні умови настройки для комфортного сприйняття мови і немовних звуків. В слухових апаратах Oticon штучний інтелект автоматично регулює параметри функцій Захисту мови, Просторового звуку, Адаптивної спрямованості, Активації акустичного зворотного зв'язку, шумозаглушення.


Основные технологии

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru