• Головна >
  • Статьи >
  • Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Журналістка і дитяча письменниця Маша Сердюк розповідає, як порушення слуху впливає на пошуки роботи.

У моєму житті було безліч робот. Я мила машини на автомийці, готувала обіди на замовлення, писала й пишу книжки та статті — жодного разу моє порушення слуху не завадило робити те, що мені до вподоби та заробляти цим гроші на життя.

Щоправда, роботу я обирала відповідну — ніколи не мріяла працювати, наприклад, шпигуном або агентом під прикриттям. І я тут зараз абсолютно без жартів, бо очевидно, що людина з порушенням слуху навряд чим зможе тишком-нишком дізнатися якусь секретну інформацію.

Маша Сердюк

І це перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде. Так само, як навряд чи підійде робота в поліції або іншій сфері, де важлива швидка реакція (а вона, як відомо, напряму пов’язана зі слухом). Але, приміром, робота з документами чи фінансами — чом би й ні?

Маша

Більшу частину життя я прожила з одним слуховим апаратом і зараз, коли останні п’ять років я ходжу з двома та чую звуки в повному обсязі, я взагалі не розумію, як було можливо відвідувати великі прес-конференції та брати інтерв’ю у різних поважних панів і панянок, коли я чула світ лише одним вухом. Виявляється, ресурси нашого організму просто неосяжні, коли йдеться про те, що тобі дійсно цікаво та потрібно — наприклад, працювати політичним журналістом.

Знайти роботу у великій інформаційній агенції виявилося не так вже й складно — добрі люди, які закинули про мене добре слівце, а також моя відвертість у робочих розмовах.

«Говоріть до мене голосніше, я погано чую», — казала я щоразу, коли людина говорила тихо, невиразно або в приміщенні було надто шумно. Жодного разу моя відвертість не зустріла негативної реакції.

 

І це другий важливий момент у пошуку роботи — не соромитися свого порушення слуху.

Третій момент (хоча насправді він перший і найголовніший)визнати наявність проблеми та почати її вирішувати. Багато хто думає, що можна не звертати увагу на порушення слуху, бо воно «якось само там буде». Воно-то буде, але одного дня воно вилізе вам боком.

Тому найкраще, що ви можете зробити, якщо перебуваєте в пошуках роботи, це записатися на прийом до лікаря-сурдолога, який проведе вам обстеження, а потім підбере та запрограмує оптимальні для вас слухові апарати.

Технологічний прогрес сьогодні досяг такого розвитку, що люди навіть із великою втратою слуху можуть працювати нарівні з тими, що чують у межах норми. А інколи навіть із великою перевагою, бо слухові апарати останнього покоління мають функцію прямої передачі звуків, що дозволяє без сторонніх перешкод отримувати аудіо з електронних пристроїв безпосередньо на апарати. Тому якщо раніше робота на телефоні (наприклад,в кол-центрі) здавалася фантастикою, то тепер вона може бути доступною для тих, хто має сучасні слухові апарати, оптимально запрограмовані під втрату слуху.

sluxoviy apparat-min

Не втомлюйтеся пояснювати ці нюанси работодавцям. Суспільство десятиліттями перебувало в омані, що люди з порушенням слуху — не такі як всі, тож переважна більшість людей з нормальним слухом просто не в курсі, які круті зараз виробляють слухові апарати. А коли дізнаються, щиро дивуються.

Не бійтеся хвалити себе і казати роботодавцю, що ви — найкращий кандидат на цю посаду. І що ваша маленька особливість жодним чином не впливатиме на вашу ефективність

Якщо ви отримали відмову, це означає, що це просто не ваша робота і не ваші люди. Ваше обов’язково буде з вами. Головне — не впадайте у відчай і не опускайте руки. Пам’ятайте, що ви не стаєте гірше тільки тому, що недочуваєте або носите слухові апарати. Ваші штучки у вухах — так само нормально, як і окуляри на обличчях половини людей на планеті.

фото2

Якщо ви вже влаштувалися на роботу, не бійтеся повідомляти колегам про свої потреби. Наприклад, «Будь ласка, говоріть по одному» або «Будь ласка, говоріть трошки чіткіше». Якщо вам важко спілкуватися голосом, завжди можна написати повідомлення в месенджері або електронною поштою. А якщо вам треба зателефонувати, а в офісі шумно, завжди можна усамітнитися в тихій кімнаті.

 

І ще раз: не варто боятися бути відвертими з колегами, кажіть прямо, коли щось не чуєте, та пояснюйте, що вам потрібно. Ваші колеги можуть просто не знати, як допомогти людям із втратою слуху, а їхня підтримка й допомога тим часом можуть якісно змінити ситуацію та вплинути на кінцевий результат.

ВАЖЛИВО
Стаття є авторським матеріалом та має виключно інформаційний характер.

По медичну консультацію, звертайтеся, будь ласка, до лікаря.

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2024.  Всі права збережені.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru