• Головна >
  • Статті >
  • Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати. Проте, щоб підтримувати ваші пристрої в ідеальному стані, важливо розуміти, коли можна та коли не потрібно носити слухові апарати.

Отже, коли варто носити слуховий апарат?
Більшість людей носять слухові апарати від самого ранку до моменту, коли лягають спати. Ми підтримуємо цю ідею і рекомендуємо вам робити те саме. Адже чути всі звуки, які ви повинні чути — щебетання пташок за вікном на світанку або вечірні новини в телевізорі, який фоном увімкнений на кухні, поки ви щось готуєте на вечерю, — допомагає підтримувати ваш мозок здоровим і гострим.

High angle view of multi-generation family having food together. Males and females are sitting at dining table. They are in backyard during weekend.

Річ у тім, що коли ваш мозок не може належним чином обробляти звук, стає складніше зосередитись і зрозуміти, що відбувається навколо вас. Це може спричинити так звану «мозкову втому» — ви можете помітити, що у вас проблеми із запам’ятовуванням інформації або ви можете відчувати напругу  під час суспільних заходів із великою кількістю людей. Ось чому слухові апарати Oticon оснащені технологією BrainHearing™, що дозволяє вам цілий день зосереджуватися на якісних звуках та необхідній для вас інформації.

Крім того, дослідження показують, що слухові апарати покращують координацію у просторі, а отже можуть зменшити ризик падінь. А ще вони зменшують ризик виникнення деменції та погіршення когнітивних функцій.

Ви можете помітити, що якщо ви не носили слуховий апарат кілька днів, то коли ви знову його вставляєте у вухо, потрібен час, щоб адаптуватися до повного спектра звуків навколо вас. Нерегулярне носіння слухових апаратів не дає вашому мозку часу звикнути до них, і ви просто витрачаєте зайвий час на адаптацію, намагаючись чути краще.

Oticon_Zircon_miniRITE_R_091SteelGrey_F45_MS_6208_300dpi_C_Oticon

Носіть слухові апарати:

На  зустрічі та заходи.

Коли ви чуєте звуки та розмови, ви залишаєтеся соціально активним і залученим у суспільне життя. Як наслідок, ви можете насолоджуватися кожною миттю спілкування.

Під час вечері в ресторанах.

Це допомагає почути все, що мають сказати ваші друзі, рідні або колеги, а також розуміти, що кажуть офіціанти. Тоді як шум, як от музика, що грає фоном у цьому закладі, або гучні розмови людей за сусідніми столиками не відвертатимуть вашу увагу.

Вдома, навіть якщо ви живете самі.

Ваші слухові апарати можуть попередити вас про надзвичайні ситуації — сигнал повітряної  тривоги, система безпеки, димова сигналізація, метеорологічна сирена або інше важливе сповіщення.

Однак все вищеперелічене не означає, що ви маєте носити слухові апарати цілодобово сім днів на тиждень.

То коли слід знімати слуховий апарат?
Існують певні винятки щодо носіння слухових апаратів цілий день, оскільки деякі дії можуть пошкодити їх. В першу чергу слід пам’ятати, що слухові апарати погано переносять тривалий контакт із водою.

Якщо ваші слухові апарати раптом намокли, негайно витріть і просушить їх. Якщо у вас слуховий апарат, який працює від одноразової батарейки, відкрийте батарейний відсік і дайте йому висохнути. Або скористайтеся спеціальною коробкою-сушаркою для слухового апарату.

Не носіть слухові апарати:

у душі або ванні;

під час плавання у басейні та відкритих водоймах;

у перукарні;

під час нанесення парфумів;

під час застосування лаків для волосся та сонцезахисного крему.

Oticon_Real_Still_Life_miniRITE_R_Desk_charger_Iphone_JBS_25025

Також не варто носити слухові апарати, коли ви лягаєте спати. Є ризик, що вони випадуть, загубляться або пошкодяться. Крім того, сон без пристроїв дає вашим вухам можливість «дихати» протягом ночі, дозволяючи повітрю циркулювати, а також потенційно зменшує ймовірність додаткового накопичення вушної сірки.

Помістіть апарати у футляр або зарядний пристрій на ніч відповідно до інструкції до слухового апарату.

Якщо ви раз чи два заснули зі слуховим апаратом, не хвилюйтеся. Ви не завдасте великої шкоди своєму слуху, але не перетворюйте це на звичку.

Якщо ви маєте будь-які інші запитання щодо слухових апаратів Oticon або вам потрібна перевірка слуху чи програмування ваших пристроїв, запрошуємо на прийом до нашого Медичного центру АВРОРА.

 

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2024.  Всі права збережені.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru