Акустична травма —
симптоми, лікування, наслідки

Війна — жахливе та дуже гучне явище. Наша слухова система не розрахована на настільки нестерпні звуки, якими є звуки вибухів та артобстрілів. Ані вуха, ані наш мозок до цього не пристосовані, тому, опиняючись у центрі надгучних звуків війни, вони можуть серйозно постраждати. 

Цей стан у медицині зветься акустичною травмою. Він може бути вилікуваним або незворотним. Розберемося, що таке акустична травма, які симптоми вказують на неї, методи лікування або компенсації цієї патології, та чи буде вона мати довготривалі наслідки.


 

Що таке акустична травма

Акустична травма – це пошкодження внутрішнього вуха, яке спричинене впливом шуму дуже високої інтенсивності. Така травма виникає після дії одиничного гучного звуку або через вплив шуму протягом тривалого проміжку часу.

Важкі травми голови, які призвели до розриву барабанної перетинки або пошкодження слухового нерва, також спричиняють акустичну травму.

Наслідком цієї патології може стати погіршення слуху або повна втрата слуху.


Хто знаходиться в групі ризику акутравми

  • Перш за все - військові;
  • Люди, що опинилися дуже близько до епіцентру вибухів чи обстрілів;
  • Мешканці районів, які піддавалися впливу неодноразових звуків високої інтенсивності;
  • Робітники, що працюють із гучним промисловим обладнанням без використання захисних засобів;
  • Працівники аеродромів, залізниць, будмайданчиків;
  • музиканти, радіоведучі та особи, які часто відвідують концерти й інші гучні заходи.

Які звуки небезпечні

Звуки, інтенсивність яких не перевищує 80 дБ, безпечні для нашої слухової системи. Якщо ж людина тривало піддається впливу шуму, інтенсивність якого перевищує 85 дБ, її слух починає поступово погіршуватися.  

Інша справа із вибухами та обстрілами — сила цих звуків завжди сягає  - 140 -160 дБ. В такому випадку достатньо одноразово на короткий проміжок часу  піддатися впливу гучного звука, щоб отримати серйозне порушення слуху або навіть його повну втрату. 

What sounds are dangerous
Симптоми акустичної травми

Симптоми акустичної травми

  • Відчуття закладеності вух;
  • Погіршення слуху;
  • Шум, гул у вухах, голові.

Головним симптомом акутравми є зниження або повна втрата слуху. В більшості випадків порушення слуху відбувається спочатку на високих частотах, далі поширюється на весь діапазон частот.  

Негативна дія акустичної травми відбувається у внутрішньому вусі. Найчастіше - виникає крововилив та пошкодження волоскових клітин в завитці, які приймають звук, підсилюють його та передають на слуховий нерв. 

Також при черепно-мозкових травмах може відбуватися перелом скроневої кістки з розривом слухового нерва.

Крім того, може відбуватися пошкодження барабанної перетинки аж до її розриву, порушення цілісності ланцюга слухових кісточок тощо. 

Потрібно пам’ятати, що людина може піддаватися дії не лише звуку, але й ударної хвилі. Можуть поєднуватися симптоми контузії та черепно-мозкової травми, які маскують порушення слуху. Тому у пацієнтів з контузіями, черепно-мозковими травмами необхідно проводити обстеження слуху. 

Діагностика акустичної травми

Щоб підтвердити або заперечити діагноз “акустична травма”, потрібно звернутися до спеціаліста слухової допомоги -  лікаря-отоларинголога, сурдолога.

Діагноз встановлюється на підставі аудіологічного обстеження — огляду, мовної та тональної аудіометрії, імпедансометрії та інших інструментальних досліджень. Це безболісні та швидкі процедури.   

Також при необхідності призначаються консультації інших спеціалістів, додаткові методи обстеження. 

Treatment of acoustic trauma

Лікування акустичної травми

Іноді гостра акустична травма не потребує лікування - після короткочасного впливу гучного звуку слух може самостійно відновитися. Але якщо відчуття закладеності вух та погіршення слуху не проходить протягом 72 годин, необхідно терміново звернутися до лікаря-сурдолога. 

Для підтримки регенеративного процесу потрібно уникати повторної дії гучних звуків. 

Для лікування призначають стероїдні препарати, гіпербаричну оксигенацію. 

Але, на жаль, якщо слухова система зазнала значної акустичної травми, деякі наслідки цієї патології незворотні. Відновити та повністю вилікувати порушення  слуху, що виникло через важку акустичну травму, не завжди вдається. І тоді на допомогу нам приходять слухові апарати або інноваційна технологія — кохлеарна імплантація, що допомагає компенсувати це порушення. Призначенням одного чи іншого слухового рішення, підбором та їх налаштуванням займається лікар-сурдолог. 


Висококваліфіковані лікарі-сурдологи, отоларингологи Медичного центру слухової реабілітації «Аврора» нададуть вам необхідну допомогу для лікування, відновлення, збереження слуху або компенсації незворотного порушення слуху.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru