Корисні та шкідливі звуки

Нас оточує світ звуків - природи й музики, голосів людей та гуркіт міст. За допомогою звуків люди навчаються, спілкуються, одержують інформацію про навколишній світ. Та не всі звуки однакові. Серед них є корисні, а є - небезпечні. 

Які звуки корисні, а які шкідливі

Відрізнити корисні та шкідливі звуки дуже просто.

wooden house in the fog

Всі природні звуки

(за винятком стихійних лих) корисні

traffic

Шкідливими бувають

 лише техногенні звуки

У природі гучні звуки рідкісні та нетривалі, їх інтенсивність не перевищує 50 дБ, тому вони не несуть загрози для слухової системи людини. Природне звучання: шум дощу, шелест листя, звук легкого вітру, засніженого лісу, спів пташок та плескіт води, - приємні людському вуху. Вони заспокоюють, знімають стрес, заряджають позитивною енергією та заколисують. 

Все, що шкідливе для нашого слуху, а це звук, інтенсивність якого перевищує 85 дБ, має техногенне походження. Звуки великих населених пунктів, автомобільних та залізничних доріг, будівництва, виробництв та аеропортів, які називають шумовим забрудненням, чинять шкоду слуховому аналізатору та іншим системам нашого організму. 

Діаграма інтенсивності звуків різних явищ, предметів, техніки

Diagram of the intensity of sounds of various phenomena, objects, techniques

Як шумове забруднення впливає на здоров’я


Тривале шумове забруднення шкідливе для слухового апарату, вегетативної та нервової системи людини.

Якщо рівень шуму перевищує 85 дБ, у людини може підвищитися артеріальний тиск. Впливаючи на центральну нервову систему, шум стає причиною сповільнення зорово-моторних реакцій та зниження активності мозку.

Шум також активізує виділення гормонів стресу - адреналіну, кортизону, норадреналіну. 

Нічний шум, гучність якого дорівнює 50 дБ і вище може призвести до хронічного недосипання, безсоння та виникнення серцево-судинних захворювань. Вулиця, на якій у нічний період рух не надто інтенсивний, продукує саме такий рівень шуму. 

А от тривалий шум, рівень якого дорівнює 110 дБ і більше може стати причиною сильного головного болю, дратівливості, запаморочення, нудоти, інсульту та суттєвого зниження слуху аж до тимчасової або незворотної глухоти. 

При постійному високому рівні шуму слухова чутливість людини поступово знижується і стає суттєво помітною приблизно через 7-15 років. Сьогодні порушення слуху - третє за поширеністю хронічне захворювання у світі. Майже вдвічі більше людей повідомляють про втрату слуху, ніж про діабет чи онкологію. 

 

Найшкідливіші для слуху звуки

Headphones spoil the hearing

Навушники для прослуховування музики

На жаль, більшість людей музику у навушниках слухає з гучністю 110-120 дБ, тобто на рівні з інтенсивністю звуку відбійного молотка. 

Це дуже небезпечно! 

Звук інтенсивністю 110 дБ позбавляє нервові клітини мієлінової оболонки, що ускладнює передачу електричних сигналів від слухової системи до мозку.

Якщо постійно завдавати слуху такої шкоди, вплив буде негативним.

Nightclubs and concerts have a negative effect on hearing

Нічні клуби та концерти

В нічних клубах та на концертах звук досягає 120 дБ, тобто гучності удару блискавки або літака, що злітає. І такі масові заходи тривають годинами!  

Часто після них люди відчувають, що ніби оглухли. Це відбувається в результаті процесу, за допомогою якого слухові органи захищають себе: звуки втрачають чіткість, тому що крихітні волоскові клітини у внутрішньому вусі “перевтомилися”.

Power tools, garden equipment have a negative effect on hearing

Електроінструменти, садова техніка

Циркулярна пила працює з гучністю 101 дБ, ручний дриль - 93 дБ, шліфувальний верстат та газонокосарка - 100 дБ, перфоратор - 114 дБ.

Звук в електроінструментах утворюється їх рухомими частинами та системами охолодження. Надмірний шум може також  свідчити, що настав час оновити мастило, відремонтувати інструмент, або купити новий.

Тривалий вплив звуку інтенсивністю 90-114 дБ може призвести до порушень слуху.  

Fireworks have a negative effect on hearing

Феєрверки

Феєрверки, якщо знаходитися поруч із ними, це удар по слуховій системі силою 140 дБ. 

140 дБ - це вже майже больовий поріг. Від такої потужності звуку можна відразу незворотно втратити слух. 

Ми народжуємося приблизно з 16 000 волоскових клітин у внутрішньому вусі. Ці клітини дозволяють нашому мозку отримувати звукову інформацію із навколишнього середовища. Пошкоджені гучним звуком клітини внутрішнього вуха не відновлюються. 

Отже, захистіть свій слух! Про те, як це робити, читайте в матеріалі  Як захистити слух від гучного шуму.

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®,2022. Всі права захищені. Копіювання та інше використання матеріалів - лише з посиланням.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru