Як зберегти слух під час
обстрілів та бомбардувань

Безпечний рівень шуму для людського вуха – до 85 дБ. Між тим, звуки пострілів стрілецької зброї – це 140 дБ, а інтенсивність звуку від вибуху може сягати 220 дБ. Тобто, під час бомбардувань та роботи важкої артилерії наша слухова система може постраждати.

Ось що радять робити лікарі-сурдологи, отоларингологи, щоб захистити слух й знизити вплив гучних звуків під час воєнних дій.


Що робити під час артобстрілів та бомбардувань

Будь ласка, залишайтеся у найбільш безпечному місці. Якщо є така можливість, найкращий захист слуху  – індивідуальні шумозахисні або водозахисні вкладки, беруші, шумопоглинаючі/звукоізоляційні навушники. Якщо таких пристроїв під рукою немає, скористайтеся простими накладними навушниками. Хоча у них й менші звукоізоляційні властивості, це краще, ніж нічого.

При відсутності й таких навушників, закривайте вуха чим є – руками, шапкою, шарфом, будь-яким одягом. Відкрийте рота й постійно глибоко ковтайте слину.

У випадку, якщо після дії гучних звуків довгий час залишається відчуття закладеності вух та ефекту "чую як через вату", за першої можливості потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря – отоларинголога, сурдолога.


Звертайтеся до Медичного центру слухової реабілітації «Аврора» - наші лікарі дають дистанційні консультації.


What to do during artillery shelling and bombing


Якщо Ви або Ваша дитина користуєтесь слуховими апаратами та кохлеарними імплантатами

В цьому випадку слухові рішення можуть стати вашими помічниками в справі безпеки та захисту слуху від гучних звуків.
Використання слухових апаратів та кохлеарних імплантатів під час воєнних дій  надають можливість спілкуватися з оточенням, визначати, звідки походить звук, та розуміти, що взагалі навкруги відбувається. А вимкнення слухових рішень та, відповідно,  неможливість чути, може, навпаки, підвищити рівень тривожності та наразити на небезпеку.

Не вимикайте слухові апарати та кохлеарні імплантати під час обстрілів, бо сучасні слухові рішення мають технологію зниження рівня небажаних гучних звуків.

Якщо відчуваєте дискомфорт, зменште гучність в слухових апаратах або мовному процесорі. В тих слухових рішеннях Oticоn, в яких існує технологія з’єднання зі смартфоном, це можна зробити за допомогою програми «комфорт» у мобільному застосунку Oticоn On.

Відомо, що найкращим варіантом є використання слухових рішень на обидва вуха - це дає змогу правильно визначати звідки йде звук. Але, може статися, що у вас закінчується запас батарейок або нема де зарядити акумулятор. В цьому випадку заощаджуйте наявний запас – використовуйте пристрій на одне вухо, що краще чує.

При цьому рекомендовано використовувати кріплення (тримачі), щоб в метушні не загубити СА або КІ.  

Спеціалісти радять - на всяк випадок, покладіть в кишеню записку, що ви погано чуєте. Під час переховування в бомбосховищах або при евакуації це може полегшити комунікацію.


the child uses hearing aids and cochlear implants


Досвідчені лікарі-сурдологи, отоларингологи Медичного центру слухової реабілітації «Аврора» нададуть вам необхідну допомогу для лікування, відновлення, збереження слуху або компенсації незворотного зниження слуху.

Ми надаємо допомогу в Києві.В інших містах та областях працюють наші партнери - спеціалісти слухової допомоги.

Звертайтеся до нас та отримуйте консультації будь-яким зручним для вас способом – на прийомі або дистанційно.


© Центр слухової реабілітації АВРОРА®,2022. Всі права захищені. Копіювання та інше використання матеріалів - лише з посиланням.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru