Яким спортом можуть займатися діти з порушенням слуху

Спорт – це чудово! Всі діти люблять активні ігри та спорт, і діти з порушенням слуху - не виняток. Однак їхні батьки іноді вагаються – чи не існує ризику під час гри або виконання вправ отримати травму? Фактором, що стримує, також є страх втрати або пошкодження слухового апарату чи кохлеарного імпланту.

Про те, яким спортом можуть займатися діти з порушенням слуху, розповідає Медичний директор Центру слухової реабілітації АВРОРА, досвідчений лікар-сурдолог, отоларинголог Сербін Олена.

 

deaf girls playing football

Спорт потрібен

Фізична активність для дітей із порушенням слуху – це необхідність. Такі види спорту як футбол, теніс, легка атлетика, хокей, баскетбол, гімнастика, парні танці тощо, розвивають витривалість, силові й швидкісні вміння, покращують соціальні навички та координацію руху, тренують вестибулярний апарат, підвищують рівень просторового орієнтування. До того ж спортивні вправи підсилюють кровообіг в слуховій системі та мозку.  

Тобто, займатися спортом для дитини із порушенням слуху доцільно і дуже корисно.

Єдине – треба мінімізувати ризик ударів по голові (наприклад, м'ячем) дитини, яка перенесла кохлеарну імплантацію. Це може призвести до зміщення імплантату, хоча кохлеарні імплантати Оticon Medical мають особливу систему фіксації й навіть при ударі залишаться на своєму місці.

Який вид спорту краще обрати

Той, що подобається дитині. Це може бути як індивідуальний, так і командний вид спорту.

deaf girls dance

Особливості використання слухових апаратів під час спорту

Існують деякі особливості експлуатації слухових рішень під час спорту:

  • СА і КІ будуть піддаватися більшому впливу поту й бруду;
  • Більш серйозне навантаження, бо спорт - це багато звуків навкруги – від членів команди, тренера, вболівальників;
  • Існує ризик, що слухові апарати впадуть і будуть пошкоджені іншими членами команди.

Як цьому запобігти:

Кохлеарні імплантати й сучасні слухові апарати мають систему захисту IP68  - це найвищий ступінь водостійкості та захисту від пилу, яка тільки можлива для слухових рішень. Проте, не дивлячись на подібні якості, рекомендується на ніч поміщати слухові апарати або мовний процесор в спеціальний контейнер для сушки. Також доведеться частіше звертатися до сервісного центру на огляд та чистку апаратів.

Щоб чути й розуміти всі звуки, якими супроводжуються командні види спорту, дитині знадобляться якісні слухові апарати, що на 360° сканують навколишнє середовище.

Також зручно використовувати допоміжні бездротові пристрої – наприклад Oticon Streamer Pro чи ConnectClip. Вони дозволять добре чути тренера на відстані.

Для того, щоб не загубити й не пошкодити слухові апарати, під час занять спортом використовуйте кріплення на вухо та тримач для слухових апаратів SafeLine (шнурки з кліпсою).

deaf girls playing basketball

Чи можна плавати в басейні, використовуючи слухові апарати

Виробник - компанія Oticon не рекомендує, хоча такі дитячі слухові апарати як OPN PLAY і XCEED PLAY мають високу вологозахищеність. Але для плавання в басейні все ж слухові апарати потрібно зняти. Але  тут можуть виникнути труднощі, бо дитині потрібно чути тренера.

З іншого боку, в Україні є два паралімпійські чемпіони з плавання, у яких порушення слуху й вони були слухопротезовані саме в Центрі АВРОРА. Один із них - Євген Автономов, який зараз тренує в тому числі дітей із порушеннями слуху.

Під час плавання дитини в басейні без слухових апаратів треба обов’язково використовувати водозахисні вкладки. Це потрібно для запобігання можливих вушних інфекцій.

Для КІ існують спеціальні аквачохли, що дозволяють їх використовувати навіть в воді.

Контактні види спорту, фітнес і силові вправи

Що стосується контактних видів спорту, в тому числі боксу, ними треба займатися з обережністю, особливо тим, хто має кохлеарні імпланти. Для таких видів спорту краще використовувати захисні шоломи.

На фітнес і силові вправи не існує ніяких обмежень. Лише перед вживанням спортивних напоїв ретельно вивчайте їх склад щодо наявності ототоксичних (шкідливих для слуху) інгредієнтів.

a deaf girl is engaged in karate

Багато пацієнтів Центру слухової реабілітації АВРОРА займаються футболом, гімнастикою, бальними танцями тощо

Якщо у вас виникають інші питання, яким спортом можуть займатися діти з порушенням слуху, запрошуємо на консультацію до лікаря-сурдолога Центру слухової реабілітації АВРОРА.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru