У дослідженні взяли участь 3 135 жінок — медпрацівників з 19 геолокацій в США. Протягом 20 років учасники повідомляли інформацію про свій раціон харчування, заповнюючи опитувальні листи кожні 4 роки. Середній вік жінок - 59 років. Протягом останніх 3-х років спеціально підготовлені команди ліцензованих аудіологів проводили тональну аудіометрію стандартизованим методом, реєструючи зміни порогів слуху на певних частотах.
В результаті дослідники з'ясували, що вірогідність зниження слуху була майже на 30% нижче серед тих, чиї дієти найбільш були схожі на здорові раціони харчування, рекомендовані на даний час, тобто дієта DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension - дієтологічні підходи по лікуванню гіпертонії), середземноморська дієта та Alternate Healthy Index-2010 (Alternate Healthy Index - альтернативний індекс здоров'я).
Всі подібні раціони включають велику кількість овочів і фруктів, бобові, цільнозернові продукти та горіхи. Прихильники цих дієт рідко їдять червоне м'ясо, надаючи перевагу курці або рибі. При цьому середземноморська дієта допускає помірне вживання вина.
Особливо важливо, що зв'язок між дієтою та зниженням слуху простежується на тих частотах, які мають вирішальне значення для розуміння мовлення.
«Ми були здивовані, як багато учасниць продемонструвало зниження слуху протягом експерименту»? — пояснила одна з авторів дослідження, Шерон Курхан, доктор медицини, лікар Brigham and Women's Hospital.
За словами дослідників, більш суворе дотримання здорових раціонів харчування зменшує ризик серцевих захворювань, гіпертонії, діабету, інсульту та смерті, а також здорового старіння.
За матеріалами Curhan, S.G., et al. (2019) Prospective Study of Dietary Patterns and Hearing Threshold Decline. American Journal of Epidemiology
Не зволікайте з перевіркою Вашого слуху та звертайтесь до Медичного центру АВРОРА!