Як купити слуховий апарат для літньої людини

Вікова втрата слуху (пресбіакузіс) - найпоширеніша причина порушень слуху, що на сьогодні  вражає кожну третю людину після 65 років і кожну другу - після 75-ти.

Причому, ця втрата слуху, на думку науковців, мало пов’язана саме з віком.


Через поступовість процесу втрати слуху деякі люди можуть довго це не помічати.  Найчастіше пресбіакузіс впливає на здатність чути високі звуки (дзвінок телефону, дитяче/жіноче мовлення, дверний дзвінок, сигнал мікрохвильової печі тощо).

Пізніше починає ускладнюватися спілкування з родиною й друзями - людина голосно говорить, постійно перепитує, гучно включає телевізор або радіо, нібито чує, але не розуміє, що говорить співрозмовник. Все це призводить до роздратованості, втомлюваності, неспроможності виконувати прості життєві справи, почуття самотності й депресії.

deaf man playing guitar

Чому ми втрачаємо слух з віком

Цікаво, але в доіндустріальні часи, та зараз в непромислових суспільствах люди з віком не втрачають слух.

Довели це вчені декілька років тому. Для свого експерименту вони відібрали 90 уродженців острова Пасхи, яким було > 45 років. Розділили їх на дві групи: одна група все життя провела на рідному острові, інша – поїхала з батьківщини та мешкала в великих галасливих мегаполісах

Острів Пасхи – найвіддаленіше від континентів місце у світі. Затишне і спокійне.

Вчені провели усім піддослідним аудіологічне обстеження, і виявили, що з віком порушення слуху з’явилося лише у тих людей, які жили в містах. А мешканці острова, що все життя провели в тиші й спокої, до самої старості не втратили гостроту слуху.

Причому, тяжкість негативного впливу на слух виявилася прямо пропорційна рокам життя в цивілізованих суспільствах.

Тобто, справа зовсім не в тому, що з роками у людини старіють якісь «частини слухової системи». Просто за життя ми піддаємося такій кількості обтяжуючих факторів – захворюванням, впливу шуму, токсичній дії ліків і вихлопних газів, що з роками наші вуха не витримують.

Це означає, що причиною порушень слуху з віком в кожному окремому випадку може бути:

  • перенесене захворювання;
  • вплив лікарських препаратів, токсичних для слуху;
  • діабет;
  • високий тиск;
  • вплив шуму;
  • генетична схильність;
  • екологічне забруднення;
  • травми голови чи вуха тощо.

grandmother and granddaughter

Прояви вікового порушення слуху

Скарги на:

  • зниження слуху;
  • шум у вухах;
  • не здатність визначати джерело звуку;
  • труднощі з розпізнаванням мови на тлі фонового шуму;
  • запаморочення, порушення координації та рівноваги.

Чи можна запобігти віковій втраті слуху

На сьогодні науковці рекомендують захищати вуха від надто гучних звуків (на полюванні, концертах і в навушниках, від газонокосарок, повітродувок і т. інш.) – уникати їх, або використовувати захисні засоби (беруші, навушники).

Не приймати безконтрольно антибіотики, протизапальні й гормональні препарати (ототоксичні лікарські засоби). Намагатися частіше бути на природі – в тиші та спокої.

А якщо порушення слуху вже існує – використовувати слухові апарати. 

hearing test

 

Варто хоча б раз спробувати

В нашій країні літні люди часто соромляться визнавати втрату слуху і наполегливо доводять її відсутність: «Я не старий! Мені не потрібні слухові апарати!». А в цей час близькі потерпають від неможливості нормально спілкуватись із рідною людиною.  

Найчастіше літні люди звертаються в центр слухопротезування виключно за ініціативою родичів. І варто їм спробувати скористатися слуховими апаратами, як знімати їх вони вже не хочуть.

Як купити слуховий апарат для літньої людини

Треба розуміти, що слуховий апарат - це медичний пристрій, а не гаджет, який можна придбати в магазині чи інтернеті.

Зараз на ринку є немедичні пристрої - так звані підсилювачі гучності. Це дешеві й дуже шкідливі пристрої. Чули таку фразу «слухові апарати остаточно знищують слух»? Так от це саме про них мова, а не про справжні слухові апарати, які призначає лікар.

В Центрі слухової реабілітації «АВРОРА» вам запропонують тільки якісні та сертифіковані слухові апарати данської компанії Oticon.

Призначаючи їх, лікар врахує:

  • ступінь зниження слуху на кожному вусі;
  • діапазони частот, які потребують корекції;
  • особливості пацієнта (супутні захворювання);
  • акустичні ситуації, в яких найчастіше знаходиться людина;
  • індивідуальні побажання щодо типу та дизайну слухових апаратів.

buying a hearing aid for an elderly person


Обираючи слухові апарати, необхідно враховувати, що якість життя із ними залежить від правильного підбору та програмування слухових рішень.


 

В Центрі слухової реабілітації «АВРОРА» ми можемо забезпечити  якісне і максимально комфортне налаштування слухових апаратів відповідно порушенню слуху.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru