Слухові апарати для лікування шуму у вухах

Дзвін або шум у вухах називається тинітус і є досить поширеною проблемою. Приблизно 10% людей відчувають шум у вухах. На жаль, ця проблема часто не піддається лікуванню, але її можна взяти під контроль.

Що таке тинітус

Отже, тинітусом називають будь-який шум у вухах. Це може бути дзвін, дзижчання, шипіння, рев або стрекотіння цвіркунів чи цикад. Шум може бути тимчасовим або постійним, він може відчуватися як шум у вухах, або як шум у голові, й окрім вас його нікому більше не чутно.

Приблизно 90% людей, які страждають від тинітусу, мають порушення слуху, проте вони можуть про це не здогадуватися¹.

Попри те, що шум у вухах часто супроводжується порушенням слуху, тинітус не є хворобою. Шум у вухах — це симптом, який може бути викликаний багатьма факторами: наприклад, раптовий гучний звук, вушна інфекція або реакція на ліки. Ба більше, він може виникнути без видимої причини.

Першим кроком до контролю над шумом у вухах є консультація лікаря, який допоможе знайти оптимальне рішення цієї проблеми.

шум у вухах
Слухові апарати при тинітусі

Слухові апарати при тинітусі

Одним із методів лікування тинітусу є рішення, яке здатне полегшити симптоми. Мова йде про слухові апарати, які є найоптимальнішим рішенням при виникненні подібної проблеми. Одразу скажемо, що слухові апарати не вилікують тинітус (бо, як ми вже казали, тинітус не лікується), але вони можуть замаскувати сторонні звуки у вашому сприйманні й відтак зробити ваше життя більш комфортним.

За допомогою сучасних «розумних» технологій слухові апарати можуть відтворювати заспокійливий звук, як-от білий шум або океан, і відтак допомагають відвернути вашу увагу від шуму у вухах.

Слухові апарати Oticon містять функцію Tinnitus SoundSupport — так називається генератор заспокійливих звуків, який можна використовувати для маскування симптомів тинітуса. Разом зі своїм лікарем-сурдологом, слухопротезистом ви можете самостійно обрати звуки, які вам до вподоби — від звуку океану до рівномірного білого шуму — та запрограмувати їх у свої слухові апарати. А потім за потреби використовувати їх, щоб відвернути увагу від нав’язливого й дратівливого шуму у вухах.

Відгуки реальних людей показали, що природні звуки від Tinnitus SoundSupport є динамічними, але при цьому заспокійливими та дійсно зменшують неприємні відчуття шуму у вухах. Рівень гучності звуків можна регулювати безпосередньо на слуховому апараті або за допомогою мобільного застосунку Oticon Companion для iPhone та Android. А також, використовуючи слухові апарати як бездротові навушники, обирати інші альтернативні варіанти полегшення шуму у вухах: слухати улюблену музику, аудіокниги, подкасти або медитації.

Головне — оптимально підібрані кваліфікованим лікарем-сурдологом, отоларингологом слухові апарати, які будуть налаштовані з урахуванням ваших результатів обстеження та саме ваших особливостей і побажань.

вправи на повітрі

Що ще може допомогти при тинітусі

Іноді тинітус може зникнути після видалення сірчаного корка або припинення вживання певних ліків. Але це допоможе позбутися шуму у вухах лише в тому випадку, якщо причина тинітусу полягала саме в цьому.

Якщо тинітус був спричинений стресом, мінімізувати шум у вухах можуть допомогти вправи, які зменшують рівень стресу, наприклад, йога, медитація, дихальні практики тощо².

Харчові звички також можуть впливати на ваші симптоми. Деякі люди з шумом у вухах мають унікальні тригери, такі як кофеїн чи алкоголь, які є певним подразником для шуму у вухах. Крім того, дослідження показали, що дієта з високим вмістом жиру може збільшити ймовірність шуму у вухах³.

  1. Understanding Tinnitus: The Basics. Medically Reviewed by Minesh Khatri, MD on November 12, 2021 Written by WebMD Editorial Contributors
  2. Gunjawate DR, Ravi R. Effect of yoga and meditation on tinnitus: a systematic review. J Laryngol Otol. 2021 Apr;135(4):284-287. doi: 10.1017/S0022215121000566. Epub 2021 Mar 11. PMID: 33691808.
  3. Christopher Spankovich at al. (2017) Relationship between dietary quality, tinnitus and hearing level: data from the national health and nutrition examination survey, 1999–2002.

За матеріалами oticon.global

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru