Шум у вухах (тіннітус)

Тинітус (від лат. tinnire) — це дзвін та шум у вухах. В більшості випадків він проявляється у вигляді високого звуку, схожого на дзвіночок.

Тинітус не є захворюванням, це симптом, що викликається різними причинами, наприклад, потрапляння у вуха сторонніх об'єктів, накопичення вушної сірки або запальні процеси, атеросклероз судин головного мозку, а також алергічні реакції, що перешкоджають або, навпаки, сприяють витіканню рідини та призводять до застою вушної сірки. Шум і дзвін у вухах також може бути викликаний природним ослабленням слуху (зокрема, в процесі старіння), або являтися побічним ефектом медичних препаратів чи генетично обумовленої втрати слуху.

Найбільш частою причиною тинітусу стає послаблення слуху в результаті постійного впливу шуму.

Оскільки тинітус є суб'єктивним відчуттям, його складно виміряти за допомогою об'єктивних методів, таких як порівняння з шумом відомої сили та частоти, як це відбувається при аудіометричних тестах слуху.

У клінічній практиці найчастіше використовується проста якісна оцінка, де пацієнт описує власні відчуття словами від «легкий» до «катастрофічний».  Засновує свої пояснення він на викликаних тинітусом практичних складнощах, що заважають сну та повсякденним справам.

Тинітус розповсюджений; у групі віком від 55 до 65 років приблизно кожен п’ятий опитаний повідомляє про даний симптом.

Поширеність шуму або дзвону у вухах значно вище серед людей зі зниженим слухом, ніж серед нормально чуючих. Дослідження в США продемонстрували, що в той час, коли в цілому 10-15% дорослого населення страждає від шуму у вухах, на це скаржаться 70-85% осіб зі зниженням слуху різної важкості.

Крім того, встановлено, що тинітус викликає більшість таких самих негативних ефектів, що і зниження слуху. Наприклад, шум у вухах має негативний вплив на фізичний і емоційний стан людини, призводячи до підвищеного рівня стресу, проблем з концентрацією уваги та сном, зниженням здатності чути звуки. Це, своєю чергою, негативно впливає на соціальне життя людини, особисті відносини і працездатність (Henry, et al., 2005; Kochkin, & Tyler, 2008).

Лікування людини із шумом або дзвоном у вухах необхідно починати з повного етіологічного обстеження, за результатами якого обираються відповідні варіанти лікування. Серед них аудіологічний, медикаментозний і нейромодуляторний, психологічний та ін. підходи.

При відсутності очевидної причини, наприклад, при судинних порушеннях, лікування шуму у вухах повинно бути симптоматичним.

Перший крок полягає в реабілітації слуху за допомогою слухових апаратів. Це, у більшості випадків, допоможе, якщо використовувати апарат, здатний вибірково посилювати частоти, які пацієнт погано чує через шум. Такі інноваційні технічні можливості щодо подолання шуму і дзвону у вухах мають моделі сучасних цифрових слухових апаратів виробництва компанії Oticon - Opn S, Opn, Siya, Alta2, Nera2, Ria2

 

 

 

З властивостями та можливостями цих унікальних слухових апаратів Ви можете ознайомитися на сторінках нашого сайту.

В Центрі АВРОРА - найсучасніші моделі слухових апаратів Oticon з функцією Tinnitus SoundSupportTM  для компенсації проявів тинітусу.  

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru