• Головна >
  • Статті >
  •  Порушення слуху після грипу або іншого гострого інфекційного захворювання

Порушення слуху після грипу або іншого гострого інфекційного захворювання

Грип – найпоширеніше гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, що викликається вірусом грипу. Віруси грипу найкраще зберігається при низькій температурі та вологості, тому спалахи цієї інфекції найчастіше виникають в зимовий період.

За даними ВООЗ, під час епідемій на грип хворіють до 15% населення.

Вірус грипу проникає до організму через верхні дихальні шляхи, кріпиться до клітин носової порожнини та глотки і проникає всередину клітин. Розмножуючись у клітинах, вірус грипу викликає їх дегенеративні зміни.

  • Токсини вірусу грипу мають токсичний вплив на серцево-судинну, нервову (центральну та вегетативну) та інші системи організму.
  • Серед уражень різних органів та систем при грипі головну роль мають порушення кровообігу, причиною яких є порушення тонусу, еластичності та проникності стінок дрібних судин. Підвищення проникності судинної стінки призводить до порушення циркуляції крови в них.
  • Грипозна інфекція також спричинює пригнічення імунітету, що робить організм більш чутливим до вторинних бактеріальних інфекцій. Приєднання вторинної бактеріальної інфекції може викликати різноманітні ускладнення, в тому числі, захворювання вуха.

Порушення слуху – дуже поширене ускладнення після грипу. Ускладнення грипу можуть проявлятися захворюваннями середнього та внутрішнього вуха, викликати сенсоневральну або кондуктивну приглухуватість.

Одним з найважчих ускладнень грипу є грипозний отит - ця форма отиту характеризується утворенням своєрідних пухирів на слизовій оболонці слухового проходу, барабанній перетинці або вушній раковині. Ці утворення можуть мати розміри просяного зернятка або горошини. Вірус грипу потрапляє до вуха ймовірно через кровоносні судини. Грипозний отит супроводжується зниженням слуху та болем у вусі. В таких випадках потрібно негайно звернутися до лікаря.

Окрім грипозного отиту, при грипі часто виникає отит зі звичайним перебігом, обумовлений порушенням вентиляції середнього вуха через набряк слизової оболонки носоглотки та закриття устя слухової труби – анатомічного каналу, що поєднує середнє вухо з носоглоткою. В результаті порушення вентиляції середнього вуха виникає відчуття закладеного вуха та зниження слуху. У відсутності больових відчуттів людина може ігнорувати ці симптоми, гадаючи, що «саме пройде». Однак в умовах зниженого імунітету та порушеної вентиляції середнього вуха можливе приєднання вторинної бактеріальної інфекції та розвиток гострого гнійного отиту. У цьому випадку може бути потрібним триваліше лікування для запобігання переходу отиту в хронічну стадію та відновлення слуху.

Вірусна інтоксикація та порушення кровообігу в судинах, що постачають кров до чутливих клітин внутрішнього вуха та слухового нерву, можуть призводити до порушення їх функції. Симптомом такого порушення є раптова сенсоневральна приглухуватість, що може супроводжуватися шумом у вухах, а інколи - запамороченням. При виникненні раптової приглухуватості слід якомога раніше звернутися до лікаря та пройти діагностику слуху. Раптова після грипозна сенсоневральна приглухуватість може бути вилікувана при належному лікуванні тільки на початковій стадії захворювання; якщо затягнути з цим, чутливі клітини гинуть і не можуть бути відновлені. Рахунок іде в буквальному сенсі на години.

Також порушення слуху можуть виникати при інших інфекційних захворюваннях, таких як кір, скарлатина та ін..

Якщо ви після перенесеного грипу, кору або іншого інфекційного захворювання помітили в себе, у рідних або близьких ознаки порушення слуху - не відкладайте візит до лікаря!

Досвідчені лікарі-отоларингологи, сурдологи Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА нададуть вам необхідну допомогу для лікування, відновлення та збереження слуху.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru