Порушення слуху після COVID-19

Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19) - це інфекційне захворювання, що викликається коронавірусом SARS-CoV-2. З цим захворюванням пов'язано дедалі більше сенсорних симптомів. Порушення слуху після ковіду -  одне з найпоширеніших ускладнень,  яке все частіше обговорюється в усьому світі.

Порушення слуху після COVID-19

Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19) - це інфекційне захворювання, що викликається коронавірусом SARS-CoV-2. З цим захворюванням пов'язано дедалі більше сенсорних симптомів. Порушення слуху після ковіду -  одне з найпоширеніших ускладнень,  яке все частіше обговорюється у всьому світі.

COVID-19, викликаний SARS-CoV-2, може мати наслідки та ускладнення, що тривають від декількох тижнів до декількох місяців після початкового одужання, яке називають постковід (Long-COVID або COVID long-haulers).

Згідно з даними наукових досліджень, в інфікованих COVID-19 може виникнути втрата слуху (7,6%), дзвін у вухах, відомий як шум у вухах – тинітус  (майже 15%)  і запаморочення, яке часто починається у внутрішньому вусі (7,2%).

При цьому дослідження вчених Стенфордського університету,  Массачусетського технологічного інституту та Массачусетського відділення патології ока та вуха, надають докази того, що вірус SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, може безпосередньо інфікувати внутрішнє вухо, включаючи волоскові клітини, які мають вирішальне значення як для слуху, так і для рівноваги. Також вчені вказують на можливе зниження слуху внаслідок судинних порушень.

Хоча це дослідження переконливо свідчить про те, що Covid-19 може викликати проблеми зі слухом та балансом, загальний відсоток пацієнтів із Covid-19, у яких виникли проблеми, пов'язані з вухами, поки невідомий.

pandemic covid
passes the PCR test covid 19

Дослідники радять при раптовій втраті слуху здати ПЛР-тест, оскільки це може бути однією з  ознак коронавірусного захворювання. Крім того, вони зазначають, що необхідно шукати способи лікування такого порушення слуху та уважно стежити за змінами слуху у дітей, які народилися в пандемію.

Тому, якщо у пацієнта вперше з'явилися зниження слуху, шум у вухах або запаморочення, і він перехворів на COVID-19, його сімейний лікар повинен спостерігати за погіршенням симптомів та скерувати на обстеження слуху.

Також науковцями рекомендовано лікарям звертати особливу увагу на проблеми зі слухом у хворих на коронавірус та у разі раптової втрати слуху негайно направляти їх до лікарів-сурдологів, які можуть вжити заходів, щоб запобігти незворотній втраті слуху.

Закладеність у вухах, що призводить до зниження слуху, при COVID-19 зустрічається в середньому у 18-23% пацієнтів. Симптом цей зазвичай зворотній та неспецифічний.

Закладеність вуха часто при цьому захворюванні виникає при закупорці слухової  труби, що з’єднує ніс та вухо і відповідає за нормалізацію тиску в вусі. Це відбувається внаслідок поширення набряку слизової носа й на отвір слухової труби. При цьому за барабанною перетинкою утворюється вакуум, який знерухомлює її та навіть може приводити до накопичення ексудату за барабанною перетинкою.

Зазвичай у міру поліпшення стану хворого на респіраторну інфекцію, поступове припинення нежитю та закладеності носа, неприємні відчуття у вусі, у тому числі й відчуття закладеності теж зникають. Але після коронавірусної інфекції вони тривають довше звичайного.

COVID-19 study
hearing test after an infectious disease kovid-19

Пацієнтам із COVID-19, які помічають у себе закладеність у вухах, біль у вухах, шум або дзвін у вухах – потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем-сурдологом чи отоларингологом.

Без уваги ці симптоми залишати не можна, навіть якщо коронавірусна інфекція протікає в легкій формі й хворий лікується в домашніх умовах. Спеціаліст перевірить стан вуха, оцінить стан слуху й надасть рекомендації, що робити в подібній ситуації.

Але при виникненні раптової приглухуватості слід якомога раніше звернутися до лікаря-сурдолога, отоларинголога  та пройти обстеження стану слухової функції  (суб’єктивну аудіометрію та діагностику середнього вуха)

Раптова  приглухуватість може бути вилікувана при належному лікуванні тільки на початковій стадії захворювання; якщо затягнути з цим, чутливі волоскові клітини гинуть і не можуть бути відновлені. Рахунок іде, в буквальному сенсі, на години.


Якщо ви після перенесеного COVID-19, грипу, кору або іншого інфекційного захворювання помітили в себе, у рідних або близьких ознаки порушення слуху - не відкладайте візит до лікаря-сурдолога!

Досвідчені лікарі-сурдологи, отоларингологи Медичного центру слухової реабілітації «Аврора» нададуть вам необхідну допомогу для лікування, відновлення, збереження слуху або компенсації незворотного зниження слуху.


Джерела інформації:

  1. More than 50 long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis. Sandra Lopez-Leon, Talia Wegman-Ostrosky, Carol Perelman, Rosalinda Sepulveda, Paulina A. Rebolledo, Angelica Cuapio & Sonia Villapol. Scientific Repors.  09 August 2021
  2. Direct SARS-CoV-2 infection of the human inner ear may underlie COVID-19-associated audiovestibular dysfunction.  Minjin Jeong, Karen E. Ocwieja, Dongjun Han, P. Ashley Wackym, Yichen Zhang, Alyssa Brown, Cynthia Moncada, Andrea Vambutas, Theodore Kanne, Rachel Crain, Noah Siegel, Valerie Leger, Felipe Santos, D. Bradley Welling, Lee Gehrke & Konstantina M. Stankovic. Communications Medicine.  29 October 2021
  3. COVID-19 can infect the inner ear. Tracie White. Scope Published by Stanford Medicine. December 1, 2021
  4. Study finds the SARS-CoV-2 virus can infect the inner ear. Anne Trafton | MIT News Office. October 29, 2021
  5. COVID-19: Hearing loss, tinnitus and vertigo may be associated with coronavirus, research suggests. Ivor Bennett. Sky News. 22 March 2021
© Центр слухової реабілітації АВРОРА®,2022. Всі права захищені. Копіювання та інше використання матеріалів - лише з посиланням.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru