Переваги бінаурального слухопротезування, або навіщо потрібні слухові апарати на обидва вуха

Існує думка, що при порушенні слуху достатньо лише одного слухового апарату. Насправді ні. В цій статті ми розкажемо вам, наскільки важливе бінауральне слухопротезування або, простіше кажучи, слухові апарати на обидва вуха.

Консультація отоларинголога

По-перше, розберемося, в яких випадках достатньо одного слухового апарату:

  • якщо на другому вусі немає втрати слуху;
  • на другому вусі вже стоїть кохлеарний імплант;
  • на другому вусі не можна встановити слуховий апарат із медичних протипоказань.

У решті випадків при двобічному порушенні слуху показано бінауральне слухопротезування. Адже коли у нас знижується зір, ми не використовуємо монокль, вірно? Ми беремо окуляри, щоб добре бачило не одне око, а два. З вухами так само.

Як це відбувається

Вуха насправді — це провідник, обробка звукових сигналів відбувається безпосередньо в головному мозку. Чим більше інформації отримує наш мозок, тим точніше він визначить всі характеристики звуку.

Якщо порушення слуху двобічне, але сигнал у мозок при цьому подається лише через одне вухо, мозок недоотримує 50% необхідної інформації.

Людина в такому випадку сприймає звуки неповно, а інколи й спотворено. Тому якщо медичний огляд показав, що є порушення слуху з обох боків, а лікар рекомендує вам придбати два слухові апарати, радимо дотримуватися цієї поради.

Нижче наводимо кілька вагомих причин-пояснень.

Підбір слухових апаратів

Природа недарма придумала нас із парними органами. Так само як візуальний образ формується шляхом обробки сигналів, що надходять від обох очей, так і повноцінний слух потребує двостороннього надходження звукової інформації.

Користування двома апаратами дозволяє зменшити потужність кожного з них. Коли обидва вуха чують однаково, для комфортного розпізнавання звуку достатньо меншої потужності сигналу. Основна ж перевага полягає в тому, що сильні звуки чути краще, і це усуває необхідність прислухатися, напружуючись у спробі почути.

 

Кожне вухо постачає в мозок свій спектр звуків. Частина звукових сигналів надходить у «свою» півкулю мозку, інша частина — у протилежний «відділ». Два апарати забезпечують мозок необхідною кількістю інформації. При односторонньому надходженні звуків потенціал слухових центрів повністю не використовується і починає зменшуватися.

Два вуха чують краще. Коли людина перебуває в галасливих обставинах, їй потрібно більше зусиль, щоб почути співрозмовника. При цьому той, хто чує лише одним вухом, отримує менше корисної інформації та більше шумових перешкод. Двосторонній слух полегшує завдання вслуховування та відокремлення мови із загального звукового потоку. І як наслідок — поліпшує розбірливість мовлення співрозмовника.

Ті, хто чує одним вухом, не можуть визначити, звідки походить джерело звуку. А цей момент іноді може банально врятувати життя, наприклад, коли йдеться про сигнали автівок на дорозі.

Двосторонній слух забезпечує перевагу при спілкуванні, дозволяючи сприймати все, що говорять з усіх боків. Нерідко співрозмовник не підозрює, що перед ним людина, яка просто не чула, що їй казали, і сприймає відсутність реакції на свої слова як прояв неввічливості, тоді як справа лише у порушенні передачі звукового сигналу з цього боку. Щоб уникнути такої ситуації достатньо користуватися слуховими апаратами на обох вухах.

Якщо лікар-сурдолог рекомендує вам слухові апарати на обидва вуха, дотримуйтесь його рекомендацій, не нехтуйте можливістю чути краще.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru