Дбаємо про слухові апарати взимку

Ми любимо зиму за новорічні свята, за красиві сніжинки, можливість покататися на лижах. Коли діти граються в сніжки і ліплять сніговиків, дорослі скаржаться на снігопади, лід на дорогах, бурульки з дахів. Але, не залежно від того, наскільки ми любимо зиму, ясно, що взимку слухових апаратів рекомендована захист від низьких температур і підвищеної вологості.

При низькій температурі і підвищеній вологості слід передбачити додаткові запобіжні заходи для слухових апаратів!

 

Веселые родители катают на санках своих детей по снегу

Низькі температури

У багатьох областях України взимку бувають морози, іноді доходять до - 200 С і нижче. Чи можуть такі низькі температури вплинути на слухові апарати?

Для багатьох звичайним буде відповідь - «ні», головним чином тому, що їх діяльність не пов'язана з тривалим перебуванням на відкритому повітрі та морозі, де слухові апарати підпадають під вплив низьких температур. Коли люди виходять на вулицю, то зазвичай йдуть недалеко - до автобусу, машині або надсилаються в інше тепле приміщення. І, навіть якщо Ви збираєтеся побігати, пограти з дітьми у дворі, то турбуватися потрібно не про мороз, а про конденсації вологи. Волога може з'являтися всередині слухових апаратів при різкій зміні температур, при поверненні з морозу в тепле приміщення.

Чи можлива поява вологи, якщо заховати слухові апарати під шапкою і не давати снігу потрапити на вуха? Так. Перебуваючи на холоді в теплому одязі, дуже легко спітніти, особливо, якщо чистити лопатою сніг або займатися зимовим спортом. Навіть якщо просто прогулюватися, зміна температур після повернення в будинок може викликати конденсат в Ваших слухових апаратах.

Для інформації: те ж саме відноситься і до батареям для слухових апаратів. Деякі люди зберігають їх в холодильнику. Згідно з інформацією від виробників батарейок, екстремальних температур може їх пошкодити з тієї ж причини, що і слухові апарати - через конденсації вологи, яка здатна коррозировать контакти, пошкоджувати захисні наклейки і ущільнення. Найкраща продуктивність і найбільший термін зберігання батарейок досягається при кімнатній температурі + 20 - +25 0С і помірної вологості.

Вологість

Якщо Ви придбали інші, а не сучасні водозахищені слухові апарати, з захисним нанопокриттям корпусу, то волога може бути їх найбільшим ворогом. Вологість, піт, конденсат, випадкове потрапляння в воду або під душ може пошкодити мікрофон і телефон апарату, закупорити трубку вушного вкладиша, заглушити звук і викликати корозію контактів.

Кілька ознак можливого пошкодження слухового апарату вологою:

  • Слуховий апарат відключається при гучних шуми.
  • Слуховий апарат припиняє працювати, а потім раптово починає працювати знову.
  • Здається, що звук згасає, приходить і йде.
  • Звук супроводжується статичними розрядами.
  • Звуки нечисті або спотворені.

Якщо Ви помітили такі проблеми зі слуховими апаратами, вимкніть їх і витягніть батарейки. Оскільки деякі з проблем можуть бути пов'язані з батарейками, які вимагають заміни, спробуйте вставити нові. Протріть від вологи місця, де батарейки стосуються контактів слухових апаратів за допомогою сухої ватної палички. Переконайтеся, що вушний вкладиш і звукопровідність слухавка не були забиті сірою, а трубка - не перекручений і не потріскалася.

Якщо Ваші слухові апарати після цього не запрацюють, спробуйте один з наступних способів просушування:

  • Придбайте комплект для просушки слухового апарату і коректний.
  • Покладіть апарати на паперовий рушник для просушування на повітрі як мінімум на 24 години.
  • Покладіть їх під настільною лампою (розжарювання) - але не занадто близько до лампочки чи іншого джерела тепла.
  • Герметично упакуйте слухові апарати в пластиковий мішечок зі склянкою сухого неварені рису або силикогель і залиште на ніч. Силікогель і рис поглинають вологу і можуть висушити апарати.

Якщо слуховий апарат не запрацює після всіх цих запобіжних заходів, зверніться до Вашого фахівця слуховий допомоги.

Захист Ваших вкладених коштів

Як і будь-який електронний пристрій, слухові апарати для того, щоб працювати якнайкраще, вимагають від користувача певних знань.

The American Speech-Language-Hearing Association (Американська Асоціація слуху та мовлення) для хорошого функціонування слухових апаратів рекомендує щодня виконувати наступні прості дії:

  • Перевірте батарейки і переконайтеся, що у них повний заряд.
  • Протирайте слухові апарати регулярно м'якою сухою ганчіркою.
  • Уникайте зворотного зв'язку (свисту) шляхом правильної установки апаратів на вухо. Свист може свідчити про те, що вушний вкладиш занадто малий і потребує заміни або що в слуховому проході накопичилося багато сірки.

Хоча універсального методу для підтримки повної сухості слухових апаратів немає, такі запобіжні заходи допоможуть попередити появу вологи в слухових апаратах:

  • Придбайте комплект для просушки слухового апарату. Виймайте батарейки і на ніч кладіть слухові апарати в осушуваний пристрій.
  • Прикривайте на вулиці голову капелюхом або парасолькою під час дощу, снігопаду.
  • Якщо у Вас підвищена пітливість або Ви ведете активний спосіб життя, то використовуйте головні пов'язки для вбирання вологи, щоб запобігти її потраплянню на слухові апарати.

Роблячи особисті зусилля по підтримці нормальної роботи слухових апаратів, пам'ятайте, що регулярні відвідування Вами фахівця слуховий допомоги дуже важливі - як для спостереження за станом слуху так і для перевірки роботи слухових апаратів. У партнерстві зі своїм фахівцем, Ви зможете в повній мірі насолодитися всім, чим може порадувати зима, а також інші пори року.

 

Джерело: Debbie Clason, staff writer, Healthy Hearing | Monday, November 2nd, 2015

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru