Чи можна відновити слух?


Порушення слуху — проблема, яка торкається мільйонів людей. Тому не дивно, що виникає стільки питань про те, чи можна відновити слух. Скажімо так: на сьогоднішній день порушення слуху можна компенсувати.

Чому люди втрачають слух

Перше, що треба знати, це типи втрати слуху, які піддаються лікуванню.

Найпоширенішою втратою слуху є сенсоневральна, що розвивається в результаті пошкодження внутрішнього вуха або слухового нерва. Найчастіше це стається внаслідок впливу гучних звуків, перенесених захворювань, травм, лікування ототоксичними препаратами, спадковості або природного старіння. На жаль, це незворотній процес, тобто в цьому випадку відновити слух неможливо. Але це піддається лікуванню — і чим раніше, тим краще.

Але раптова (гостра) приглухуватість може бути вилікувана, якщо лікування розпочате в перші дні, а інколі й години після виникнення порушення слуху. Далі чутливі волоскові клітини гинуть і не можуть бути відновлені.

Кондуктивна втрата слухує менш поширеною і спричинена змінами у зовнішньому або середньому вусі. Це означає, що всередині вуха щось перешкоджає проходженню звукових хвиль і тому людина не чує звуки у повному обсязі. Кондуктивна втрата слуху може бути постійною або тимчасовою, і в деяких випадках її можна повністю вилікувати.

В таких випадках потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем-сурдологом. Спеціаліст перевірить стан вуха, оцінить стан слуху й надасть рекомендації, що робити в подібній ситуації.

З віком гострота слуху знижується і це незворотній процес. Пройти діагностику слуху в медичному центрі слухової реабілітації АВРОРА
Будова внутрішнього вуха: як ми чуємо звуки і перетворюємо іх на інформацію.

Як можна відновити слух

Медикаментозне лікування в більшості випадків при порушенні слуху неефективне. Але ми віримо в дива, новітні технології та розробки фармацевтичних компаній. Такі ліки зараз є в розробці, але поки що вони в дуже далекій перспективі.

Яке ж тоді рішення? Хірургічне втручання?

І так, і ні. Існує кілька хірургічних процедур, які дійсно можуть компенсувати порушення слуху.

Кохлеарна імплантація

Кохлеарний імплант працює, перетворюючи звук на електричний сигнал, що передається до слухового нерва.

Це може здатися чудовим рішенням, але така процедура є інвазівною та не повертає можливість повністю все чути.

До того ж вона не є панацею для всіх, бо підходить лише для невеликої кількості людей, які відповідають суворому набору певних критеріїв.

Стапедектомія

Ця хірургічна процедура найчастіше проводиться для лікування отосклерозу. Отосклероз — це стан, при якому стремінце (кісточка в середньому вусі) фіксується в положенні, що призводить до кондуктивної втрати слуху, про яку ми писали вище. Під час стапедектомії вставляється протез, який допомагає звуковими хвилям поступати у внутрішнє вухо.

Введення вушних вентиляційних трубок

Ця операція передбачає, що пацієнту будуть вставлені вентиляційні трубки, які зменшать тиск за барабанною перетинкою. Такий метод зазвичай використовується, коли в вусі за барабанною перетинкою накопичується рідина. Найчастіше таку операцію роблять дітям, для більшості дорослих з сенсоневральною втратою слуху ця операція не має ефекту.

Але є одне але. Хірургічне втручання може допомогти компенсувати слух лише в деяких випадках.

В усіх інших випадках цю проблему можуть вирішити слухові апарати. Так, слухові апарати не можуть повернути ваш слух. Але інноваційні технології, які «зашиті» в сучасні пристрої Oticon, можуть компенсувати втрату слуху, дозволяючи вам добре чути навколишній світ і підтримуючи здоров’я вашого мозку. Важливо піклуватися про свій слух і стежити за будь-якими змінами.

Чому важливо компенсувати порушення слуху

Cлух — одне з найважливіших чуттів, за допомогою яких наш мозок взаємодіє з навколишнім світом. Так, насправді звуки ми чуємо не вухами, а мозком, а вуха — це лише провідники.

Тобто наші вуха чують звук, однак що це за звук і що він означає, ми розуміємо лише завдяки мозкові. Тому навіть невелике зниження звукової інформації призводить до того, що мозок поступово припиняє розрізняти звуки. Мозкові доводиться більше напружуватися, щоб щось зрозуміти, а на запам’ятовування сказаного залишається менше ресурсів. Внаслідок цього будь-яка ситуація, що вимагає спілкування з людьми, викликає у людини втому і стрес.

Внаслідок порушення слуху в людини через постійне напруження можуть розвинутися головні болі, хронічна втома або депресія, соціальна ізоляція.

Дослідження показали, що навіть невелике порушення слуху може стати причиною погіршення пам’яті та здатності пізнавати щось нове, вчитися.

У людей похилого віку порушення слуху збільшує ризик виникнення деменції в п’ять разів. Також вони можуть втрачати рівновагу та мають підвищений ризик падінь, що може спровокувати переломи, зокрема, шийки стегна.

Чому варто попередити втрату слуху

Аби зменшити всі можливі ризики необхідно завчасно потурбуватися про свій слух. І хоча слухові апарати не можуть відновити природний слух, вони допомагають мозкові якомога довше нормально функціонувати.

Така активність стимулює мозок і допомагає знизити ризик прискореного розвитку деменції, притаманній некомпенсованому порушенню слуху.

Не відкладайте життя, повне різнобарвних звуків, на завтра. Якщо у вас, рідних або близьких є підозра на порушення слуху або якось змінився слух, запишіться на прийом до сурдолога вже сьогодні. Ми завжди готові вам допомогти.

 

За матеріалами oticon.global

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®,2023. Всі права захищені.

_____

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru