Чим дитячі слухові апарати
відрізняються від дорослих

Існує припущення, що дитячі слухові апарати нічим не відрізняються від дорослих та й взагалі - малеча не потребує слухових апаратів із багатьма функціями.

І перша і друга думка – помилкові.

Дитячі слухові апарати мають суттєві особливості, бо на це існують підстави.


Потрібно розуміти: діти – не маленькі дорослі, в них свої потреби та здатність отримувати сенс зі звуків має вирішальне значення для їх розвитку.

children eat ice cream

Мозок дитини часто порівнюють із губкою, що всмоктує в себе всю інформацію з навколишнього середовища. При цьому, більш ніж 80% того, що засвоює дитина, надходить до неї через випадкове навчання. Для цього дитині треба чути на 360°, а мозку - працювати набагато більше, ніж мозку дорослої людини, постійно обробляючи великий потік нової інформації. Так діти навчаються пізнавати світ і своє місце у ньому.

Діти з порушенням слуху знаходяться у невигідному становищі, оскільки їх мозок отримує лише частину звукової інформації, та й та часто виявляється спотвореною. У порівнянні з дітьми, що нормально чують, їм може бути набагато складніше відрізняти мову від шуму. І щоб компенсувати цей недолік, мозок починає докладати додаткових зусиль. В результаті виникає швидка стомлюваність, відчуття ізольованості та гальмування здорового розвитку.

Саме тому розробники компанії Oticon наділили дитячі слухові апарати особливими функціями та властивостями.

children's hearing aids

Функціональні особливості

Дитині потрібно чути всі звуки навкруги. Якщо буде чутно лише мову співрозмовника, який знаходиться перед дитиною, таке звужене штучне середовище не буде забезпечувати мозок дитини необхідною стимуляцією. Діти не завжди повертаються до людини, що говорить, і корисні звуки ззаду та з боків можуть бути втрачені. Це обмеження відбирає можливість навчатись шляхом випадкового навчання, а також обмежує обізнаність про навколишні звуки, яка надто важлива в тому числі та для безпеки дитини.

Дитячі слухові апарати Oticon працюють інакше:

  • Надають дітям таку підтримку, яка потрібна, щоб малеча сама обирала звуки, на які хоче звертати увагу;
  • Роблять мову, яка звучить збоку чи ззаду, чіткішою, навіть в дуже галасливих середовищах. Зберігання мовлення, що конкурує дозволяє дитині прислухатися до різних звуків і навчатись випадково;
  • Адаптують звуки, надаючи оптимальне співвідношення сигнал/шум;
  • Зменшують шум вітру та забезпечують стабільний і комфортний рівень гучності, щоб дитина могла фокусуватись на важливому;
  • Можуть бути налаштовані та персоналізовані в міру того, як дитина буде рости, у зв’язку з чим будуть змінюватися її слухові потреби.

children walking with ice cream

Педіатричний алгоритм обробки звуку

Однією з головних відмінностей дитячих апаратів Oticon є спеціальний програмний алгоритм обробки звуку - DSL V 5.а.

DSL V 5.а (Desired Sensation Level, з англійської - бажаний рівень відчуття), враховує не лише ступінь порушення слуху дитини, а й особливості дитячої психології та здатності засвоєння інформації в залежності від індивідуальних здібностей і віку.

Чисельні результати наукових досліджень довели, що дітям для здорового розвитку потрібне більше звукопідсилення на різних частотах, ніж дорослим.

Дитина з порушенням слуху не знає, як повинні звучати слова і звуки, тому їй необхідна максимальна чіткість і розбірливість мови.

Також в багатьох випадках дитина знаходиться в складному звуковому середовищі – серед декількох родичів, інших дітей, вихователів, вчителів, і має чути всі звуки навкруги, а не лише від однієї людини.

За даними вчених, саме алгоритм обробки звуків DSL V 5.а дозволяє проводити таке комп'ютерне налаштування дитячих слухових апаратів, яке дає найбільш дієвий результат слухової адаптації та розвитку дитини. Малюк швидше починає розмовляти, краще вимовляє шиплячі та свистячі звуки, добре розуміє мову та охоче спілкується з оточенням.

Що дає алгоритм обробки звуку DSL V5.а

  • Зменшує дискомфортну гучність звуків;
  • Забезпечує більшу чіткість різних по вхідному рівню звуків;
  • Адаптує слухові апарати до різних варіантів акустичного оточення – дуже тихого, або, навпаки, гучного;
  • Значно покращує розбірливість тихої мови.

reading a book to a child with a hearing aid

Конструкційні відмінності

Діти – активні, непосидючі та допитливі. Люблять випробовувати предмети на їх міцність і смак, багато речей тягнуть до рота.

Тому дитячі слухові апарати Oticon:

  • Мають міцний корпус;
  • В них можна встановити замочок на батарейному відсіку, що виключає ризик проковтування батарейки дитиною;
  • Оснащуються світловим індикатором, який повідомляє батькам, що батарея розряджається;
  • Мають можливість відключення гучності та перемикання програм;
  • Випускаються в 12 кольорах, до яких існує великий вибір мальовничих стікерів на будь-який смак.

Висновок: дитячі слухові апарати мають багато відмінностей від слухових апаратів для дорослих. Наявність в них особливих функціональних, програмних і конструкційних характеристик виправдано особливостями дитячої психіки, розвитку дитини, індивідуальними та віковими потребами.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru