• Головна >
  • Статті
  • Авіаперельоти: поради користувачам слухових апаратів і кохлеарних імплантатів

Авіаперельоти:
поради користувачам слухових апаратів і кохлеарних імплантатів

Існує думка, що авіаперельоти шкодять слуховій системі. Особливо, якщо у людини вже є порушення слуху й вона користується слуховими апаратами чи кохлеарним імплантатом.

В цій статті ми розберемо, чи це правда, які існують особливі умови та поради для людей з порушенням слуху під час авіаперельотів і проходження огляду в аеропорту.

Подорож і для людей фізично здорових має складнощі й ризики.

Наприклад, літаки, попри роки технічного прогресу, до сьогодні залишаються дуже гучними - під час польоту пасажири піддаються шкідливому впливу шуму силою 80-100 дБ. То ж не дивно, що мандрівники з порушенням слуху висловлюють побоювання.

До того ж відомо: у всіх авіаперевізників існує правило, що під час руху літака по землі, при зльоті та під час посадки всі портативні електронні пристрої, які можуть передавати/приймати сигнали, повинні вимикатися. А всі сучасні слухові рішення – це складні медичні пристрої, то їх теж треба вимикати?

Розберемо кожне з цих питань.

Чи потрібно під час польоту вимикати слухові апарати/мовні процесори кохлеарних імплантатів? 

Сьогодні авіакомпанії дозволяють без обмежень користуватися кардіостимуляторами, слуховими апаратами та імплантованими медичними приладами на борту літака.

Таким чином, вам не потрібно вимикати чи знімати слухові апарати/мовні процесори.

Авіаперельоти шкодять залишкам слуху?

Якщо переліт триває більше 4-х годин, вуха можуть страждати від гучного звуку авіадвигунів, що працюють. Але користування слуховими апаратами ставить вас у більш вигідне (у порівнянні з пасажирами з нормальним слухом) становище. Їм доведеться весь час потерпати від шуму двигунів, а у Вас є можливість прибрати небажаний фоновий шум – сучасні слухові апарати мають функції автоматичного ефективного шумоподавлення.  

Також ви можете ввімкнути на мобільному «Режим польоту» - апарати будуть працювати, але без Bluetooth-звязку.

Або зовсім вимкнути апарати, та, таким чином, перетворити їх  на шумозаглушуючі навушники.

Earth, hearing aids, plane

Функцію «Режим польоту» підтримують всі слухові апарати Oticon на платформах Velox, Velox S і Polaris

aircraft cabin, hearing aid

 

Чи є обмеження на продаж білетів для людей з порушенням слуху?

Авіаперевізники кажуть, що ні.

Але зазначають: якщо ви потребуєте спеціального обслуговування під час проходження догляду або авіаперевезення, вам про це потрібно заздалегідь повідомити. А також, можливо, надати медичну довідку про можливість виконання авіаперельоту.

Медичний Центр слухової реабілітації «Аврора» надає користувачам кохлеарних імплантатів довідки про можливість виконання авіаперельоту. То ж в разі потреби звертайтеся до нашого Центру.

 

Як проходити із слуховими апаратами/кохлеарними імплантатами через рамкові металошукачі

Кохлеарні імплантати

Рамкові металошукачі (в аеропортах, торгових центрах тощо) створюють потужні електромагнітні поля.

Рекомендовано відключити мовний процесор та проінформувати про це співробітників служби безпеки. При собі треба мати картку користувача (ідентифікаційний паспорт) СКІ, яка заповнюється за місцем проведення кохлеарної імплантаціїї.

Слухові апарати

Проходячи огляд через рамку, бажано зняти слухові апарати: деякі сканери можуть негативно впливати на мікрофони слухових апаратів, викликати спотворення звуку в СА, особливо в потужних, суперпотужних та ультрапотужних моделях слухових апаратів.

airport, scoreboard

Таким чином, при проходженні через рамкові металошукачі і слухові апарати, і мовний процесор треба знімати.

Чи має значення, де краще сидіти в літаку?

Біля крил та в задній частині звук від двигунів, що працюють чути більше. Тому краще обирати місця в передній частині літаку й біля проходу.

У деяких авіакомпаній є правило, згідно з яким людей з порушенням слуху не рекомендовано саджати на місця біля аварійних виходів. Річ у тому, що особи, які сидять на цих місцях, в разі виникнення аварійної ситуації повинні чітко виконувати інструкції, що віддаються членами екіпажу, а порушення слуху може перешкодити правильно все почути. Тому, при придбанні квитків на літак, ознайомтеся з правилами авіаперевізника, послугами якого хочете скористатися. 

airplane wing

Декілька порад для користувачів слухових апаратів/кохлеарних імплантатів під час авіаперельотів

  1.  Пілоти та бортпровідники часто роблять оголошення, які важко зрозуміти навіть людям з ідеальним слухом. Попередьте стюардес, що ви можете не розчути деякі повідомлення екіпажу. У разі надзвичайної ситуації стюардеси зможуть надати вам підтримку та допомогу;
  2. Якщо знімаєте слухові апарати/мовний процесор під час польоту, покладіть їх у свою сумку, щоб не загубити й не пошкодити;
  3. Не кладіть їх в кишеню сидіння перед собою, бо можете про це забути.

Бажаємо щасливих авіаподорожей!

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru