• Головна >
  • Новини >
  •  Виявлення порушення слуху з перших днів життя – запорука успішної слухової реабілітації

Виявлення порушення слуху з перших днів життя – запорука успішної слухової реабілітації

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®

Благодійна слухова допомога новонародженим Закарпаття та Львівщини

Порушення слуху – найпоширеніша патологія новонароджених.   За статистикою, слухові розлади виявляються у середньому у 3-х  малюків на 1000 народжених.  Порушення слуху у дітей можуть виникати до народження (пренатально), під час пологів (перинально) або після народження (постнатально).  Своєчасні виявлення та діагностика порушення слуху та рання слухова реабілітація дозволяють дитині розвиватися так, як її одноліткам з нормальним слухом.

У США, Канаді та країнах Європейського союзу проводиться обов'язковий слуховий скринінг новонароджених – ще до виписки з пологового відділення.  На жаль, в Україні програми раннього виявлення та корекція порушень слуху у дітей ще не впроваджені, не во всіх пологових відділеннях є необхідне діагностичне обладнання для скринінгу слуху.

Угорське відділення Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей (International Children's Safety Service, Угорщина) на початку  листопада 2016 року презентувало необхідні скринінгові прилади MB 11 BERAphone® десяти дитячим та пологовим відділенням Закарпаття (Берегівська, Воловецька, Свалявська, Іршавська, Мукачівська центральні районні лікарні, Рахівська, Хустська, Виноградівська Районні лікарні, Тячивська районна лікарня №1,  Ужгородський міський пологовий будинок) та  Львівській обласній клінічній лікарні.  Вартість одного приладу складає 12 тисяч євро.

Фахівці Центру слухової реабілітації АВРОРА® Заступник Генерального директора з медичних питань, лікар-аудіолог  Вячеслав Федорук та Завідувач відділом Володимир Конюшняк прийняли участь у передачі обладнання лікарням, провели необхідне навчання медичних спеціалістів пологових відділень Закарпаття та ввели в експлуатацію скринінгове обладнання.

"MB 11 BERAphone® – один з найбільш передових медичних приладів для слухового скринінгу немовлят.  Його розробили вчені Данії спільно з науковцями Німеччини.  Він реєструє відгуки слухового нерва на звукові стимули – так звані коротколатентні слухові викликані потенціали (КСВП).  Використання цього методу особливо необхідно для дітей, що перебували у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, оскільки у них часто трапляється невральна вада слуху – так звана слухова нейропатія" – розповідає В’ячеслав Федорук.

"Єдиний у світі серед подібних приладів, MB 11 BERAphone® дозволяє обстеження без використання одноразових розхідних комплектів.  Такі комплекти складаються з традиційних електродів, які наклеюються на шкіру голови обстежуваної дитини, та вушних вкладок.   Один комплект зазвичай коштує 8-10 доларів, що складає велику частку витрат на проведення скринінгу.  Таким чином, MB 11 BERAphone® дозволяє заощаджувати кошти одноразових комплектів, що дуже важливо у будь-якій країні, та особливо – в економічних умовах України.  MB 11 BERAphone® – це автоматичний прилад такої високої досконалості та якості, що його може впевнено використовувати середній медичний персонал " – продовжує Володимир Конюшняк.

Відсутність традиційних електродів, які наклеюються, та вушних вкладок також прискорює процес обстеження.  З допомогою даного апарату можна виявити, чи має якісь вади слуху новонароджена дитина всього за 20-30 секунд.  Детальний діагноз на ранній стадії захворювання дозволяє відновити слухову спроможність у 95-98 %  малюків за допомогою слухових апаратів або кохлеарних імплантів.

На фото:  Володимир Конюшняк проводить навчання львівських фахівців проведенню слухового скринінгу новонароджених за допомогою приладу MB 11 BERAphone®.

"На жаль, в Україні майже не проводиться ехо-скринінг новонароджених, завдяки якому можлива діагностика порушень слуху вже у перші дні після народження. Хоча такий апарат має бути в кожному пологовому будинку, бо тільки тоді ми зможемо оперативно виявляти дітей із проблемами слуху і вчасно визначати, кому з них потрібен кохлеарний імплант, а кому – слухові апарати.  Раннє виявлення проблем зі слухом надзвичайно важливе.  Тому велика вдячність угорським сусідам за такий цінний подарунок", – розповів Заступник Головного лікаря з материнства та дитинства Хустської ЦРЛ Іван Біцко.

“Ми щиро вдячні угорським партнерам за підтримку нашого закладу в ці непрості часи, – наголосив лікар Берегівської ЦРЛ Іван Малеш. – Постараємось ефективним використанням наданих засобів виправдати виявлену до нас довіру”.

Подяку за допомогу медичним установам Закарпаття  висловили Заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров та голова комісії обласної ради з питань освіти та медицини Ілдіко Орос.

На фото:  Лікар Вячеслав Федорук навчає медичний персонал практичному виконанню слухового скринінгу новонародженого у пологовому відділенні за допомогою приладу MB 11 BERAphone®.

“Скринінг новонароджених є необхідним першим кроком ранньої слухової реабілітації, після чого необхідно провести діагностику та слухопротезування, – зауважує Головний лікар Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА® Олена Хоменко.  – У нашому Центрі висококваліфіковані лікарі-сурдологи допомагають немовлятам, які не пройшли скринінг.  Вони точно діагностують порушення слуху, компенсують туговухість і глухоту за допомогою правильно призначених та оптимально налаштованих слухових апаратів або кохлеарних імплантів.  Сурдопедагоги Центру проводять заняття з розвитку слуху та мовлення дітей.  Як свідчить досвід наших маленьких пацієнтів, своєчасно проведена медична слухова допомога дозволяє дитині розвиватися нарівні з її  однолітками”.

“Центр слухової реабілітації АВРОРА® висловлює велику вдячність Президенту міжнародного Благодійного фонду порятунку дітей доктору Пийтеру Едві, Члену правління фонду Пийтеру Герак, Генеральному консулу Консульства Угорщини Ендре Салінські, Уповноваженому уряду Угорщини з питань регіональної взаємодії Іштвану Грежа  за запрошення нашого приватного медичного закладу до участі у благодійній допомозі державним медичним установам Закарпаття та Львівської області  для своєчасної діагностики та виявлення порушень слуху дітей України, – підсумовує Генеральний директор Центру АВРОРА® Олександр Радченко – Фахівці Центру слухової реабілітації АВРОРА® накопичили величезний 25-річний досвід у слуховому скринінгу новонароджених, діагностиці та реабілітації немовлят і дітей раннього віку.  Ми і надалі будемо ділитися нашим досвідом, навчати спеціалістів пологових відділень України слуховому скринінгу та забезпечувати технічне обслуговування скринінгового приладу MB 11 BERAphone®”.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk