Слухові апарати Oticon Opn полегшують роботу мозку

Полегшення роботи мозку при слуханні було у центрі уваги Міжнародного семінару Oticon, який відбувся у Домініканській Республіці.

Дослідження показали, що навіть незначне порушення слуху, яке часто вважають не вартим компенсації слуховими апаратами, ускладнює роботу мозку при слуханні, особливо в умовах шуму. Чим суттєвіше порушення слуху, тим складніше робота мозку і тим більше людина втомлюється при слуханні.
Слухові апарати Oticon Opn вперше у світі отримали наукове підтвердження їх здатності полегшувати роботу мозку.

 

На Міжнародному семінарі Oticon, що проходив 21-25 лютого 2017 року у місті Пунта Кана (Домініканська Республіка), було обговорено негативний вплив порушень слуху на роботу головного мозку та поліпшення при користуванні слуховими апаратами. У семінарі взяли участь більше 60 партнерів Oticon з 26 країн. Центр слухової реабілітації АВРОРА® представляв автор цієї статті.

Семінар відкрив Директор відділення Oticon Export Пітер Ладиженський (Peter Ladischensky). Він розповів про щойно отримані річні результати 2016 року компанії Oticon та холдінгу William Demant Holding, до складу якого входить Oticon. Як і прогнозували експерти галузі, обидві компанії досягли за рік суттєвого зростання – вище показників світової промисловості слухової допомоги. Великою мірою високі результати були досягнуті за рахунок слухових апаратів Oticon Opn. Вони одразу стали світовою сенсацією, отримали надзвичайно високу оцінку у всьому світі та стали дуже популярними серед користувачів.

Як підкреслив Peter Ladischensky, цей семінар присвячений результатам сучасних наукових досліджень щодо роботи головного мозку при слуханні та розумінні мовлення, насамперед у складних умовах шуму та гамору, а також технологічним рішенням, які допомагають мозкові краще розуміти мовлення та запам’ятовувати почуте – з меншими зусиллями.

Виконавчий науковий директор американської дочірньої компанії Oticon (Oticon US), Доктор аудіології Дуглас Бек (Douglas L. Beck Au.D.) зробив ґрунтовний огляд наукових досліджень з фізіології слуху у доповіді “A Scientific Perspective: The Links Between Hearing, Listening, Memory and Cognition” (Наукова перспектива: Зв’язки між чуттям, слуханням, пам’яттю та пізнаванням). Особливо ретельно доктор Бек розглянув роботу кори головного мозку при нормальному слухові та при порушеннях слуху.

 

Порушення слуху на 36% підвищує ризик деменції у старших вікових групах.

 

Як показали дослідження, слух має велику когнітивну (пізнавальну) роль та є необхідним фактором для підтримання ментального (розумового) здоров’я людини протягом усього життя.

При цьому дуже важливою для пізнавальної здатності є так звана короткотривала пам`ять. Згідно проведеним дослідженням, порушення слуху, починаючи навіть з невеликого, суттєво впливає на короткострокову пам’ять, пізнавальну здатність та розумове здоров’я. Так, за даними Центрів з контролю та запобіганню захворювань (Centers for Disease Control and Prevention, CDC, США), імовірність деменції (слабкості розуму) у віці 65-74 років становить 3%, 75-84 років – 19%, старше 85 років – 40-50%.  А щойно отримані дані (Lin та співавтори, 2016) показали, що порушення слуху підвищує ризик деменції у всіх вікових групах на 36%.

Але порушення слуху завдає шкоди мозкові навіть при повному розумовому здоров`ї – воно значно збільшує зусилля, що мозок докладає до розуміння навколишніх звуків, особливо мовлення. Це мозкове зусилля.

На жаль, ще й досі багато хто з фахівців пояснюють пацієнтам орган слуху тільки як «вухо», що складається з зовнішнього, середнього та внутрішнього вух.  Але, як ілюструє складена автором схема  СЛУХОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ, орган слуху набагато складніший і включає численні нервові структури, включно з корою головного мозку.

 

У свою чергу, слухова кора має мільйони зв`язків з іншими зонами кори головного мозку, що надає можливість усвідомлювати різні звуки, розуміти мовлення, пам’ятати звуки та пов’язувати їх з людьми, тваринами, предметами та явищами. Можна сказати, що людина чує не вухом, а саме мозком. Було також виявлено, що порушення слуху не тільки погіршує чуття звуків, але більш того – воно знижує здатність розуміння звуків і пізнавальну здатність.

 

Кожні 25 децибел (дБ) зниження слуху «забирають» 7 років пізнавальної здатності

Мозок уможливлює розуміння мовлення не тільки у тиші, але й у шумних обставинах. Він доповнює мовленнєву інформацію, яку «пошкодив» шум та дає можливість розуміння мовлення. Але здатність розуміння мовлення у шумі дуже погіршується при порушенні слуху. Було показано, що для розуміння людині з нормальним слухом потрібно, щоб мовлення було всього на 2 децибели гучнішим за шум, а при порушенні слуху людині вже потрібно, щоб мовлення було не менше ніж на 6-8 децибел гучнішим за шум.

Це вимагає набагато більших мозкових зусиль та призводить до швидкої втоми людей з порушенням слуху – дітей, дорослих, а у людей похилого віку -  ще у більшій мірі.

Ще одна проблема, з якою стикаються люди з порушенням слуху – здатність запам'ятовувати та пригадувати те, що вони чують.

До цього часу слухові апарати допомагали покращити розуміння мовлення одного співрозмовника за допомогою спрямованого мікрофону, підсилюючи звуки від джерел тільки попереду користувача слухових апаратів. Але це викликало утруднення орієнтації в оточенні та погіршення балансу, що збільшувало ризик падіння, а падіння, особливо у похилих людей, часто призводять до переламів, зокрема, шийки стегна. Для багатьох постраждалих такі перелами означають довге перебування у ліжку, пролежні, ускладнення та навіть смерть.

Щоб вирішити ці проблеми, вчені Oticon разом з науковцями багатьох університетів та наукових центрів працювали над створенням таких слухових апаратів, які могли б виділяти мовлення з оточуючого шуму, причому не тільки з одного напрямку, а з усіх напрямків навколо людини.

Доповідь доктора Бека викликала жваве обговорення, оскільки професіонали слухової допомоги часто чують про труднощі розуміння мовлення у шумі.

Одна з найскладніших ситуацій – коли спілкування відбувається у гаморі (голоси багатьох людей, що говорять одночасно), наприклад, у кафе, ресторані, за святковим столом у колі сім’ї та друзів.

Результатом цієї великої праці стала розробка слухових апаратів Oticon Opn. Вперше у світі отримані наукові докази значного покращення розуміння мовлення у сітуаціях навколишнього шуму та суттєве зменшення напруження і втоми при слуханні.

Старший науковий співробітник та лідер багатьох наукових проектів Ніколас Ле Гофф (Nicolas Le Goff, PhD) у лекції “Audiology and Cognition” (Аудіологія та пізнавання) розповів про наукові дослідження, що безпосередньо привели до розробки слухових апаратів Oticon Opn. Дослідження проводились у декількох наукових центрах Сполучених Штатів, Канади, Данії та інших країн.

Дослідження зусиль слухання проводили об'єктивним методом п'юпілометрії – реєстрації розширення зіниць очей при слуханні у тиші та шумі, а дослідження втоми та здатності запам’ятовувати почуте – методами психології.

Вони виявили, що порушення слуху, навіть незначне, за недавніми уявленнями лікарів-отоларингологів та сурдологів (аудіологів), викликає значні зусилля кори головного мозку при слуханні та розумінні мовлення, особливо у складних умовах.

Доктор Le Goff продемонстрував експеримент з п’юпілометрії прямо в аудиторії семінару. В експерименті волонтер з учасників семінару мав слухати та повторювати речення по мірі того, як до мовлення додавався шум з усе більшим рівнем гучності. Учасники змогли побачити на власні очі, як зіниці волонтера швидко розширювалися при ускладненні умов слухання.

У наступній лекції “New Technologies in Oticon Opn” (Нові технології в Отікон Опн) доктор Le Goff та Міжнародний тренер Oticon, доктор аудіології Керол Барнетт (Carol Barnett, AuD) зробили огляд технологій, які допомагають мозкові розуміти мовлення з меншими зусиллями. Особливі труднощі викликає значне порушення слуху, коли високочастотні мовленнєві звуки (с, ш, щ, ф, х), що мають велике значення для розуміння мовлення. Для таких випадків розроблена цифрова технологія Oticon Speech Rescue (Врятування мовлення), яка «копіює» високочастотні звуки мовлення та вставляє їх у ті частотні зони, які краще збереглися і у яких людина може їх чути. Це уможливлює сприйняття таких звуків і набагато краще розуміння мовлення.

В цілому, виключна чистота звуку та покращення розуміння мовлення з апаратами Oticon Opn досягається небувалою швидкістю цифрової обробки звуку.  Слухові апарати Oticon Opn сканують 100 разів на секунду усе звукове оточення на 360º навколо та обробляють інформацію зі швидкістю 1200 мільйонів операцій на секунду, при цьому "очищаючи" звуки мовлення від шуму.

Міжнародний тренер Oticon, доктор аудіології Керол Барнетт (Carol Barnett, AuD) розповіла про використання слухових апаратів Oticon Opn у практиці слухопротезування.

Клінічні дослідження та досвід користування пацієнтами показали великі переваги слухових апаратів Oticon Opn порівняно навіть з тими апаратами, що досі вважалися найдосконалішими – краще розуміння мовлення, легше запам’ятовування почутого та менша втома.

Крім покращення розуміння мовлення та запам`ятовування почутого та зменшення втоми, виявилося, що слухові апарати Oticon Opn поліпшують відчуття оточення та вестибулярний баланс. Поліпшення балансу зменшує ризик падіння, що має дуже велике значення для безпеки та навіть життя пацієнта.

Доктор Carol Barnett ознайомила учасників семінару з практичними аспектами консультування пацієнтів, програмуванням слухових апаратів Oticon Opn відповідно до стану слуху, індивідуальних потреб спілкування та уподобань за допомогою комп’ютерної програми Oticon Genie.

Також доктор Barnett показала, як здійснювати безпровідне під’єднання слухових апаратів Oticon Opn до смартфонів, планшетів, комп’ютерів і інших електронних пристроїв (гаджетів), а через них – до Інтернету. Як показали результати опитування, усі користувачі слухових апаратів Oticon Opn підключаються до принаймні до одного електронного пристрою, а багато з них – до двох і більше пристроїв.

Учасники Міжнародного семінару висловили велику подяку організаторам та доповідачам за отримані знання та висловили впевненість, що слухові апарати Oticon Opn допоможуть багатьом пацієнтам у їх країнах.

Слухові апарати Oticon Opn допомагають усім пацієнтам з порушенням слуху, але найбільшу користь відчувають ті, кому приходиться спілкуватися в умовах шуму та гамору.

Останні статті

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
слухові апарати

Як зрозуміти, що потрібні слухові апарати

Втрата слуху може спіткати будь-кого в будь-якому віці. Відбуватися це може як раптово, так і поступово, і багато людей цього може просто не відчувати.
Читати далі
Діагностика слуху на прийомі у лікаря-сурдолога. Консультація щодо відновлення слуху - яка вірогідність?

Чи можна відновити слух?

Порушення слуху — проблема, яка торкається мільйонів людей. Тому не дивно, що виникає стільки питань про те, чи можна відновити слух. Скажімо так: на сьогоднішній день порушення слуху можна компенсувати.
Читати далі
  • uk