День кохлеарного імпланту в Україні

Медичний центр слухової реабілітації АВРОРА - Уповноважений представник в Україні компанії Oticon Medical - однієї з найбільших у світі компаній з розробки та виробництва інноваційних слухових імплантованих систем, долучився до громадської ініціативи та провів низку заходів в декількох містах України, присвячених Дню кохлеарної імплантації в Україні.

 

На фото: фахівці Медичного центру слухової реабілітації з супровіду та підтримки українських користувачів систем кохлеарної імплантації Oticon Medical: (справа наліво): Оксана Щекатурина, лікар-сурдолог, отоларинголог; Володимир Конюшняк, начальник навчально-реабілітаційного відділу; Ярослав Тарановський, старший інженер-протезист, аудіолог; Тетяна Богданович, завідувач групи розвитку слухового сприймання та мовлення;  Олена Грегуль, вчитель-реабілітолог.

В рамках Дня кохлеарної імплантації в Україні 05 травня 2018 року у м. Краматорськ були проведені зустрічі з фахівцями, що працюють у сфері слухової допомоги, і батьками дітей з важкими сенсоневральними втратами слуху, що проживають у Донецькій області. 12 травня 2018 року День кохлеарної імплантації відбувся  на базі  обласного методичного психолого-медико-педагогічного центру у місті Дніпро, а вже через тиждень - 19 травня 2018 року  у Києві, у Медичному центрі  слухової реабілітації АВРОРА.

Метою зазначених заходів  було поширення інформації щодо кохлеарної імплантації як сучасного та ефективного методу реабілітації важких сенсоневральних втрат слуху та привернення уваги суспільства до проблем сімей, що виховують дітей з порушеннями слуху. В заходах приймали участь діти, що користуються системами кохлеарної імплантації, члени їх родин, сім’ї дітей-кандидатів на кохлеарну імплантацію, фахівці слухової допомоги. Під час зустрічей були розглянуті питання щодо етапів слухової реабілітації дітей з системами кохлеарної імплантації, реальних очікувань та результатів кохлеарної імплантації.

Кохлерна імплантація – це ефективна та надійна технологія слухової допомоги людям з важкою втратою слуху, що дає можливість сприймати звуки навколишнього середовища, розуміти усне мовлення і тим самим забезпечує основу для повної соціальної реабілітації людей  з важким та глибоким порушенням слуху.  На сьогодні системи кохлеарної імплантації призначені для забезпечення розуміння мовлення  в усіх типах звукових середовищ, в залежності від власного потенціалу людини.  Дорослі користувачі систем кохлеарної імплантації  розповідають, що в змозі чути звуки в своєму повсякденному житті – від дитячого сміху до звуків природи. Багато звуків, які, на їх думку, вже ніколи не будуть їм доступні, вони почули знову завдяки кохлеарній імплантації.
Для дітей кохлеарна імплантація забезпечує підґрунтя для їх мовленнєвого розвитку та соціальної інтеграції, таким чином,  діти отримують можливість не просто навчатися у загальноосвітній школі, а мати академічні успіхи, отримати вищу освіту та професійну самореалізацію. Оскільки діти, які використовують системи кохлеарної імплантації, вільно користуються слуховою функцією, успішно опановують мову, розвивають мовленнєві навички та застосовують їх для спілкування, вони виростають впевненими і  мають більше незалежності в своєму житті.

 

 

На фото: Тетяна Богданович, завідувач групи слухового сприймання та мовлення Медичного центру АВРОРА під час семінару для батьків

Слід зауважити, - розповідає Тетяна Богданович, завідувач групи слухового сприймання та мовлення Медичного центру АВРОРА, - що ефективність кохлеарної імплантації залежить від багатьох факторів: терпіння, зусиль і мотивації пацієнта, його родини та їх активної участі у програмі слухової реабілітації, яка включає відстеження стану слухової функції, настроювання завушного мовного процесора, його обслуговування та заняття з розвитку слухового сприймання та мовлення, співпраці фахівців із родиною дитини та всебічної підтримки рідних та близьких сім’ї дитини.
На семінарах, присвячених Дню кохлеарної імплантації,  учасники  дізнались про переваги системи кохлеарної імплантації Neuro від Oticon Medical, фахівці Медичного центру АВРОРА розповіли про етапи програми слухової реабілітації, а також приділили увагу особливостям настроювання мовних процесорів, розглянули питання педагогічного супроводу дітей, особливостей методики роботи з дітьми, оперованими системами кохлеарної імплантації, питання технічного обслуговування. В ході зустрічей батьки дітей, слухопротезованих системами кохлеарної імплантації, поділилися одне з іншим своїм практичним досвідом з виховання та розвитку навичок слухання та мовлення їх дитини.

 

 

На фото: семінар м. Краматорськ

 

 

На фото: семінар м. Дніпро

 

 

На фото: семінар м. Київ

А поки проходив семінар для батьків, їх діти були охоплені різними видами діяльності: ігровою, музичною, зображувальною, за участю аніматорів. Діти залюбки демонстрували свої можливості та успіхи у спілкуванні під час проведення ігрово-розважальних програм.

 

 

На фото: м. Дніпро

 

 

На фото: м. Київ

 

 

На фото: м. Дніпро

 

 

На фото: м. Київ

Під час неформального спілкування учасники заходу ствердилися в думці, що системи кохлеарної імплантації Oticon Medical є ефективним засобом  для слухової реабілітації дітей з важкими сенсоневральними порушеннями слуху.  Для досягнення найвищого результату реабілітації та кращих освітніх і соціальних досягнень дітей – користувачів систем кохлеарної імплантації, потрібні налагоджена співпраця фахівців Медичного центру АВРОРА із родиною дитини та всебічна підтримка рідних та близьких сім’ї дитини.

 

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2018.  Всі права збережені.

Останні статті

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
слухові апарати

Як зрозуміти, що потрібні слухові апарати

Втрата слуху може спіткати будь-кого в будь-якому віці. Відбуватися це може як раптово, так і поступово, і багато людей цього може просто не відчувати.
Читати далі
Діагностика слуху на прийомі у лікаря-сурдолога. Консультація щодо відновлення слуху - яка вірогідність?

Чи можна відновити слух?

Порушення слуху — проблема, яка торкається мільйонів людей. Тому не дивно, що виникає стільки питань про те, чи можна відновити слух. Скажімо так: на сьогоднішній день порушення слуху можна компенсувати.
Читати далі
  • uk