Якщо Ваша дитина не чує

У США і Європі обов'язкову перевірку слуху роблять усім новонародженим. Раннє виявлення проблеми й грамотна корекція слуху - це гарантія того, що дитина з порушенням слуху не поступатиметься в розвитку дітям зі слухом в межах норми.

Коли в родині поповнення, батьки та бабусі з дідусями занурюються в щасливі клопоти. Увага дорослих зосереджується навколо коліків в животі й перших зубів. А ось те, що дитина не реагує на звуки - часто ігнорується. Батьки вважають, що малюк ще просто маленький, «переросте» - та втрачають дорогоцінний час. Адже порушення слуху - одне з фізичних недоліків людини, який може привести до затримки інтелектуального розвитку. І тоді малюк, який народився навіть розумнішим за своїх однолітків, починає відставати від інших дітей.

Через відсутність хорошого слуху слідує затримка мови. Надалі така дитина не встигає в школі, досить складно знаходить друзів. У дорослому житті може з'явитися відчуття неповноцінності, проблеми з працевлаштуванням, купа комплексів і образ. Але цього сумного сценарію можна уникнути, якщо вчасно допомогти дитині. Необхідні складові для цього - кваліфікована медична допомога та готовність рідних підтримати свого маленького генія.

Мовлення - це дзеркало слуху

Виявити порушення слуху у дітей до трьох років батькам досить непросто. Часто мама чи бабуся відчувають проблему інтуїтивно, але не знають, куди зі своїми тривогами й сумнівами бігти. «Добрі поради» знайомих або ведучого з телешоу крадуть дорогоцінний час.

Не всі знають, що в віці дитина до 3-х місяців повинна прокидатися навіть від тихих звуків. У віці до шести місяців малюк реагує на іграшки, сам є джерелом різних звуків - посміхається, лепече. У півроку відгукується на своє ім'я. У рік дитина повторює за рідними окремі звуки. Малюк повинен реагувати на тиху мову на відстані, як мінімум, один метр.

У 2,5 роки році він активно «підтримує бесіду» - демонструє набір слів, показує знайомі речі на прохання дорослих, «озвучує», як кажуть кішка або собачка. У віці від року до трьох дитина повинна починати говорити. Діти старше 3-х років повинні стурбувати батьків, якщо вони неправильно вимовляють слова, або зовсім не говорять. Коли педагоги помічають, що школяр не реагує на питання, не може сконцентруватися, це теж сигнал про те, що потрібно перевірити слух у «мовчуна».

Центр АВРОРА - спеціаліст  і друг

Вірусні захворювання, антибіотики, резус-конфлікт, несприятлива екологія, спадковість - причин порушення слуху безліч, і часто не можна встановити конкретну. Діти також можуть втратити слух через перенесених грипу, отитів, і навіть згубної звички не розлучатися з навушниками.

На щастя, сучасних методів корекції порушень слуху на сьогодні чимало. Центр слухової реабілітації АВРОРА - найкраще місце, щоб в цьому переконатися. Адже за 29 років  існування Центру тут допомогли десяткам тисяч людей у ​​віці від перших днів життя й до самого похилого віку. Слух можуть перевірити дитині з самого народження - і скласти, крок за кроком, програму реабілітації.

Рекомендований вік для слухопротезування немовлят - від 3-х до 6-ти місяців

Медичний директор Центру АВРОРА Олена Сербін рекомендує обстежувати дітей незалежно від віку, як тільки запідозрили порушення слуху. В ідеалі дитині з порушенням слуху потрібно підібрати слухові апарати у віці до 6 місяців (в разі вродженої втрати слуху), або протягом 6 місяців після настання втрати слуху та й надалі регулярно займатися з сурдопедагогом. Батьківські зусилля зазвичай дають хороші результати - в школу піде нормально розвинена комунікабельна дитина.

 

У Медичному центрі можна провести діагностику слуху на високоякісному обладнанні та, за призначенням, корекцію слуху за допомогою слухових апаратів світового лідера - компанії Oticon (Данія), а також і заняття з сурдопедагогом, і спеціальні комп'ютерні програми для розвитку слухового сприймання та мовлення, пройти підготовку до дитячого садка або школи.

Для батьків і бабусь з дідусями в Центрі АВРОРА проводяться батьківські семінари «Вчимо дитину жити в Країні Звуків».

А ще діти знаходять тут нових друзів, Центр АВРОРА проводить для маленьких пацієнтів святкові заходи.

Недарма стіни цього медичного закладу прикрашають поряд з нагородами й дипломами, співочі птахи, дзвінкі бджоли й автівки  - звуки навколишнього світу, як їх зобразили діти-пацієнти на своїх малюнках.

Дорослі, подаруйте дитині радість чути навколишній світ! Ваша любов - це квиток для малюка  в повноцінне доросле життя!

 

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru