Слухові апарати Oticon на платформі Inium Sense

Inium Sense - це нові стандарти та можливості.

Слухові апарати Oticon нового покоління, створені на платформі Inium Sense, покращують якість звуку і полегшують можливість чути людям як в тиші, так і в складних акустичних умовах.

Inium Sense - бездротова платформа 4-го покоління для цифрової обробки звуку в слухових апаратах Oticon. Створена компанією Oticon у 2015 році. Має на 30% більшу обчислювальну потужність, ніж попередня платформа Inium. Новий процесор слухового апарату дозволяє проводити швидку обробку звуків, не створюючи при цьому суттєвих спотворень. Перетворені та посилені звуки легше розпізнаються і аналізуються головним мозком людини з порушенням слуху.

 

 

При цьому центральні відділи органу слуху функціонують без зайвої напруги, що знижує стомлюваність при користуванні слуховими апаратами. Це сприяє більш ефективному функціонуванню головного мозку і дозволяє без зайвої напруги аналізувати слухову інформацію.

В слухових апаратах Oticon на платформі Inium Sense поліпшені наявні функції слухових апаратів і розроблені нові:

  • Покращено якість і точність відтворення сигналу
  • Покращено аналіз навколишніх звуків
  • Збільшена робоча пам'ять апарату
  • Зменшений розмір процесора і знижене його енергоспоживання
  • Покращена якість бездротового зв'язку
  • Збільшена швидкість обробки звуку, вона тепер не надто різниться від часу обробки звуку органом слуху без слухового апарата
  • Удосконалено швидке та ефективне виявлення та усунення акустичного зворотного зв'язку
  • Покращено розуміння тихої мови, додана функція Посилення Тихої Мови
  • Удосконалено систему Захисту Мови - краща розбірливість мови в тиші та на тлі акустичних перешкод
  • Впроваджена персоналізація налаштувань автоматичних функцій слухових апаратів YouMatic - з урахуванням порогів чутності, віку, способу життя, слухових переваг, особливостей слухового сприйняття
  • Додана функція Tinnitus SoundSupport з генераторами звучань для пом'якшення суб'єктивного вушного шуму
  • Підвищено водостійкість корпусу слухових апаратів, тепер він має ступінь захисту IP58, тобто слуховий апарат може працювати після двогодинного перебування у воді.

 

На платформі Inium Sense створено три модельні ряди слухових апаратів:

Слухові апарати преміум класу Alta2 Pro Ti, Alta2 Pro, Alta2

Слухові апарати з просунутими функціями Nera2 Pro Ti, Nera2 Pro, Nera2.

Слухові апарати з основними функціями Ria2 Pro Ti, Ria2 Pro, Ria2.

 

Основні функції слухових апаратів Oticon на платформі Inium Sense

Щит Зворотного Зв’язку - швидкий і надійний спосіб запобігання і приглушення акустичного зворотного зв'язку. Працює ефективно в слухових апаратах будь-якого типу, включаючи мініатюрні внутрішньовушні і мініатюрні завушні RITE з відкритою вкладкою. Щит Зворотного Зв'язку позбавляє користувачів неприємного відчуття свисту у вусі при користуванні слуховими апаратами.

Посилення Тихої Мови - вибіркове посилення тихої мови без посилення навколишнього шуму. Для людей з вадами слуху людей це означає кращу чутність тихих звуків, важливих для повноцінного сприйняття як тихої особистої розмови, так і бесіди середнього рівня гучності, без істотного посилення фонового шуму.

Покращений Захист Мови відтворює найдрібніші зміни характеристик мови, які не зберігаються в слухових апаратах з традиційною компресією, дозволяє зробити процес спілкування комфортним, а мову - чіткою. Мова добре чутна і комфортна, нюанси мовного сигналу збережені, орган слуху захищений від дискомфортного впливу гучних звуків, що сприяє кращому розумінню мови в тиші і в умовах шуму.

Просторовий Звук Преміум покращує локалізацію звуку, зменшує вплив шумового фону на розбірливість мови, підвищує ефективність бінаурального слухопротезування.

Удосконалена Адаптивна Спрямованість - Free Focus Premium - підсилює розмову співрозмовника, розташованого попереду і зменшує шум, що виходить з боків або позаду. Різноманітні режими спрямованості допомагають людині фокусуватися на мовлення в галасливій ситуації, не втрачаючи при цьому інформацію про навколишнє середовище.

YouMatic - персоніфікована автоматична система налаштування слухових апаратів. Дозволяє налаштовувати слухові апарати під індивідуальні потреби пацієнта і його звукові переваги. YouMatic Advanced контролює обробку звуку у всіх звукових ситуаціях шляхом регулювання вихідних характеристик слухового апарату, спрямованості, шумоподавлення, захисту мови, параметрів компресії.

Tinnitus SoundSupport - створення контрольованого звукового фону для пом'якшення суб'єктивного вушного шуму.

Чотири додаткові програми - спеціального призначення розширюють сферу ефективного використання слухових апаратів в нестандартних ситуаціях.

 

Щит Зворотного Зв'язку

Inium Sense Feedback Shield - Щит Зворотного Зв'язку - високоефективний алгоритм приглушення акустичного зворотного зв'язку. 

Акустичний зворотний зв'язок виникає в результаті самозбудження при повторному посиленні слуховим апаратом звуку, що виходить від його телефону. Виникнення акустичного зворотного зв'язку супроводжується свистом слухового апарату, що знижує ефективність його використання і може викликати акустичну травму.

В слухових апаратах на платформі Inium Sense функція запобігання зворотного зв'язку - Щит Зворотного Зв'язку:

  • Працює швидко і надійно. Виявляє зворотний акустичний зв'язок на ранній стадії виникнення та ефективно усуває його.
  • Без затримки відновлює параметри акустичного посилення.
  • Не супроводжується акустичними спотвореннями.

Для усунення акустичного зворотного зв'язку функція Щит Зворотного Зв'язку використовує технології фазової інверсії, частотного зсуву і прицільного зниження посилення на частоті акустичного зворотного зв'язку (малюнок 1).

 

Малюнок 1. Щит Зворотного Зв'язку використовує три технології для приглушення акустичного зворотного зв'язку.

Посилення Тихої Мови

Можливість повноцінно чути тихі звуки важлива не тільки для комфортного сприйняття тихої мови. Діапазон рівнів звукового тиску звичайної мови складає 30 дБ і містить в себе тихі звуки приголосних, важливі для розуміння мови. Адекватне посилення тихих звуків слуховими апаратами до останнього часу було складно вирішуваним завданням. У більшості випадків тихі звуки були або надто тихі або дуже гучні. Недостатнє посилення приводило до утруднення сприйняття тихою і нормальної мови; Надто посилене - супроводжувалося посиленням навколишнього фонового шуму і виникненням акустичного зворотного зв'язку.

Для вирішення завдання адекватного посилення тихих звуків в слухових апаратах Oticon на платформі Inium Sense введена нова унікальна функція слухових апаратів - Посилення Тихої Мови. Для реалізації цієї функції використовується традиційна технологія Oticon збалансованого посилення мови, яка забезпечує більш високе, на 3-4 дБ, вибіркове посилення тихих звуків високочастотної області.

Посилення Тихої Мови для кожного пацієнта регулюється тонким налаштуванням слухових апаратів, в залежності від порогів чутності і індивідуальних особливостей сприйняття тихих звуків. Посилення Тихої Мови в поєднанні з технологією збалансованого посилення мови дозволяє забезпечувати належне посилення тихих звуків високочастотної області. Функція Посилення Тихої Мови збільшує розбірливість тихої мови 50 дБ УЗД в середньому на 9%, а в окремих випадках - на 20%.

 

 

Покращений Захист Мови

 

Мова - це динамічний багатокомпонентний звуковий сигнал, властивості якого постійно змінюються. Одне з головних завдань цифрової обробки звуку в слуховому апараті - відтворити без спотворень тонкі нюанси мовного сигналу.

Традиційна компресія динамічного діапазону, яка використовується в слухових апаратах, підсилює розмову, але при цьому «стискає» її, коригуючи посилення таким чином, щоб посилені звуки були надмірно гучними. Цей тип посилення дуже ефективний для запобігання надмірного посилення мови та немовних сигналів - грюкання дверей, криків, собачого гавкоту. Однак, в слухових апаратах з компресією динамічного діапазону також відбувається «стиснення» посиленою мовою, в результаті чого відбувається спотворення її амплітудних характеристик.

Цього недоліку позбавлена ​​функція слухових апаратів Oticon Покращений Захист Мови. Для неспотвореного посилення мови та надійного запобігання надмірного посилення гучними звуками, Покращений Захист Мови поєднує два типи перетворення звуків: лінійне посилення і швидку компресію.

При стабільному звуковому рівні, наприклад, під час сімейної бесіди, слуховий апарат підсилює розмову в лінійному режимі. При цьому мова адекватно посилюється, всі нюанси частотних, амплітудних і тимчасових властивостей мови відтворюються без спотворень. Посилена слуховим апаратом мова зрозуміла і комфортна. При виникненні різкого гучного звуку, наприклад, грюкання вхідних дверей, в слуховому апараті автоматично спрацьовує швидка компресія, практично миттєво обмежуючи посилення цього звуку. Посилення швидко змінюється і швидко відновлюється в лінійному режимі після припинення дії різкого гучного звуку. Орган слуху захищений від травматичного впливу занадто високих рівнів гучності.

 

Малюнок 2. Схематичне зіставлення спектра природної мови в слуховому апараті з Покращеним Захистом Мови та традиційною компресією динамічного мовного діапазону.

Мовний спектр в слуховому апараті Oticon з Покращеним Захистом Мови максимально відповідає спектру природної мови.

Просторовий Звук Преміум

Слухання двома вухами допомагає визначити місцезнаходження джерела звуку, що, своєю чергою, дозволяє сфокусуватися на сприйнятті важливого звуку, і ігнорувати менш значущі сигнали. Таким чином, відбувається природна орієнтація в звуковому середовищі. У людей з порушенням слуху при користуванні традиційними слуховими апаратами мозок отримує спотворену інформацію про просторові характеристики звуку. В результаті виникають труднощі в локалізації джерела звуків і виявленні відмінностей між ними.

Функція Просторовий Звук допомагає слабочуючим пацієнтам впорядкувати акустичну середу і сконцентруватися на сприйнятті конкретного звуку або голосу.

Просторовий Звук Преміум являє собою новий рівень технології відтворення просторових властивостей звуку, що заснований на технології бінауральної обробки звуків. Компонентами функції Просторовий Звук Преміум є бінауральна обробка, розширений діапазон частот пропускання і просторове шумоподавлення.

 

Малюнок 3. Компоненти Просторового Звуку Преміум.

За допомогою бінауральної обробки звуків здійснюється взаємодія між двома слуховими апаратами бінауральної пари. Завдяки цифровій обробці звуку в режимі реального часу правий і лівий слуховий апарат працюють скоординовано, як цілісна система. Вони весь час обмінюються інформацією між собою, виявляючи, зберігаючи і посилюючи тимчасові амплітудні і частотні міжвушні відмінності.

Відмінності в інтенсивності звуку між вухами є одним з основних факторів точної локалізації звуку. Ці відмінності найбільш істотні для високих частот в діапазоні 4-10 кГц. Нова платформа дозволяє ефективно посилювати звуки в діапазоні до 8-10 кГц. Якісне посилення в розширеному діапазоні частот дозволяє мозку більш ефективно розпізнавати, виділяти і локалізувати звуки. Відповідно поліпшується здатність виділяти цікавить мови (співрозмовника, доповідача) на тлі шуму і конкуруючої мови (багатоголосся в кафе, на вокзалі). У підсумку, набагато підвищується якість посиленого звуку.

Одним з результатів бінауральної обробки є активація просторового шумозаглушення. Просторовий Звук Преміум автоматично зменшує шум на стороні вуха з гіршим співвідношенням мова/шум. Результатом є посилення мови на стороні більш виграшного поєднання мова/шум і ослаблення шуму на протилежному боці. Це дає можливість набагато кращого розуміння мови на тлі одностороннього шуму.

Поліпшена Адаптивна Спрямованість - Free Focus

Удосконалена система адаптивної спрямованості Free Focus Premium в слухових апаратах Oticon, створених на платформі Inium Sense, вибірково знижує рівень фонового шуму і включається тільки в тих ситуаціях, коли приносить користь. Free Focus Premium допомагає мозку «фокусуватися» на мовленні співрозмовника, регулюючи рівень шумового фону. Free Focus Premium постійно аналізує частотний діапазон навколишнього шуму, його рівень і локалізацію джерела шуму.

Free Focus Premium працює синергійно з функціями Просторовий Слух і Покращений Захист Мови для забезпечення оптимальних умов розбірливості мови і слухання в умовах мінливого звукового фону.

Автоматичне перемикання варіантів спрямованості програмується при налаштуванні і здійснюється на підставі аналізу навколишнього звукового середовища. Така оптимізація можлива завдяки автоматичному підвищенню співвідношення мова/шум при слуханні в галасливих умовах.

Удосконалена Адаптивна Спрямованість Free Focus Premium підсилює розмову співрозмовника, розташованого попереду і зменшує шум, що виходить з боків або позаду. Це призводить до збільшення співвідношення мова/шум на 3-5 дБ.

 

Малюнок 4. П'ять режимів спрямованості Free Focus Premium. Сірим кольором позначено простір, в якому відбувається приглушення шуму.

Для обмеження потрапляння навколишнього шуму в слуховий апарат, система Free Focus Premium вибирає налаштування мікрофонів з п'яти режимів спрямованості (малюнок 4):

  • Режим оптимізованої об'ємної спрямованості для тихого фонового шуму.
  • Режим оптимізованої об'ємної мовної спрямованості для тихого фонового шуму з незначним посиленням мовного сигналу.
  • Розділена спрямованість для шумового фону середньої гучності.
  • Режим локальної спрямованості для гучного шумового фону.
  • Режим локальної спрямованості з посиленням низьких частот для важких і глибоких порушень слуху.

Персоніфіковане цифрове налаштування - YouMatic

Донедавна налаштування слухових апаратів проводилося з урахуванням результатів аудіометрії, віку пацієнта, досвіду попереднього використання слухових апаратів, типового звукового оточення.

При цьому не враховувались індивідуальні особливості розпізнавання, інтерпретації та диференціації звуків, здатності виділяти мову з шуму, реакції на різні звуки. Оскільки сприйняття звукової інформації кожним пацієнтом унікальне, налаштування слухового апарату в кожному випадку також повинно бути унікальним. Двоє людей з однаковою аудіограмою потребують різних налаштувань одного й того ж слухового апарату.

На підставі результатів останніх досліджень і використання нових технологій, Oticon сформував новий підхід до факторів персоніфікації налаштувань слухових апаратів. Цей підхід полягає в обліку індивідуальних особливостей сприйняття і обробки звукової інформації. За допомогою анкетування пацієнта і прослуховування їм різних звуків під час і після налаштувань слухового апарату, професіонали слухової допомоги отримують потрібну інформацію про слухові переваги пацієнта і налаштовують слуховий апарат для максимального задоволення цих переваг. Цей підхід реалізується в слухових апаратах на платформі Inium Sense завдяки персоніфікованій автоматичній системі налаштувань YouMatic.

 

Малюнок 5. Двоє людей з однаковими аудіограмами можуть віддавати перевагу різним налаштуванням одного й того ж слухового апарату. Сприйняття звуку кожною людиною унікальне. Звуки, приємні для одних людей, можуть викликати неприємні відчуття у інших.

YouMatic забезпечує індивідуальні налаштування обробки звуку в слуховому апараті відповідно до персональних потреб і переваг.

Реалізація функції YouMatic починається з аналізу віку пацієнта, результатів аудіограми, попереднього досвіду користування слуховими апаратами та відповідей на запитання анкети. В результаті багатофакторного аналізу програма налаштувань слухових апаратів Genie обирає для пацієнта свій тип Персонального Досьє. Персональне Досьє - це набір індивідуально розрахованих параметрів автоматичних функцій слухових апаратів: спрямованості, шумозаглушення, захисту мови, швидкості компресії, обрані відповідно до персональних переваг звукового сприйняття. Первинне налаштування слухових апаратів здійснюється YouMatic відповідно до визначеного Персонального Досьє. Виділяють п'ять типів Персонального Досьє, що дозволяють збалансувати параметри налаштування слухових апаратів для досягнення більш комфортного або більш чіткого відтворення навколишніх звуків.

 

Процес налаштувань слухових апаратів з YouMatic складається з трьох етапів:

  • Початкове налаштування - відповідно до Персонального Досьє.
  • Набір слухового досвіду - пацієнт обирає досвід слухання зі слуховими апаратами в різних звукових ситуаціях, веде щоденник спостережень.
  • Оптимізація налаштувань - коригування налаштувань слухових апаратів на підставі отриманого слухового досвіду.

Задоволення роботою слухових апаратів визначається багатьма факторами і у кожного користувача - власна комбінація цих факторів. Уважне ставлення до персональних потреб та очікувань є домінуючою обставиною, яка впливає на задоволеність слуховими апаратами.

Мета налаштувань слухових апаратів - досягти найбільшого задоволення пацієнта слуховими відчуттями при їх використанні. Головним інструментом в досягне

Tinnitus SoundSupportтм - звільняє від вушного шуму

Спеціальні модифікації слухових апаратів Oticon на платформі Inium Sense мають додаткову функцію генерування звукових стимулів для пом'якшення суб'єктивного вушного шуму Tinnitus SoundSupport. Простий і ефективний у використанні, Tinnitus SoundSupport можна активувати в тих випадках, коли призначена звукова терапія суб'єктивного вушного шуму.

В арсеналі Tinnitus SoundSupport є унікальний вибір звукових стимулів для полегшення від вушного шуму:

  • Звуки океану - широкосмугові, динамічні звуки, що повторюють ритм океанських хвиль. Звуки океану мають розслаблюючу і заспокійливу дію на нервову систему.
  • Широкосмуговий звук, налаштований по рівню порогової аудіограми. Є відправною точкою для виявлення відповідного пом'якшення звуку.
  • Кілька видів широкосмугових шумів. Білий шум - широкосмуговий звук з пласким спектром. "Рожевий" і "червоний" шум - широкосмугові шуми зі зниженням рівня високочастотного спектра на 3 та на 6 дБ на октаву. Традиційно використовуються в звуковій терапії вушного шуму. Ефективні для ослаблення вушного шуму у багатьох пацієнтів.
  • Можуть бути використані чотири типи модуляцій широкосмугових звуків. Модульовані звуки надають додаткові можливості для полегшення від суб'єктивного шуму.
  • Рівень звукового стимулу автоматично знижується в галасливому звуковому оточенні і підвищується в тихому звуковому оточенні. Зниження і підвищення рівня звукового стимулу можна проводити також в ручному режимі.

Tinnitus SoundSupport успішно використовується в терапії суб'єктивного вушного шуму.

 

Розширення функціональності - чотири програми спеціального призначення

Програми призначені для налаштувань параметрів спрямованості, шумозаглушення і акустичного посилення з метою забезпечення максимального комфорту і чіткості при слуханні в деяких специфічних звукових ситуаціях:

Програма Мова в шумі - для слухання співрозмовника в галасливому середовищі, наприклад, в ресторані, на вечірці.

Програма Музика - для ситуацій, коли слухач зацікавлений в слуханні музики в більшій мірі, ніж в слуханні мови.

Програма Лекція - прослуховування виступів, лекцій, проповідей; знижує вплив відволікаючих звуків, що виходять справа і зліва від голови.

Програма Комфорт в шумі - істотне зниження посилення шуму в інтенсивному шумовому оточенні: на вокзалі, в аеропорту з метою створення максимально комфортного слухання.

 

 

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru