• Головна >
  • Статті >
  •  Скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку

Скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку

Порушення слуху виявляються у 1-3 дітей з 1000 народжених. У 20-40 дітей з 1 000 новонароджених, що знаходилися в палаті інтенсивної терапії, розвивається глухота або виражені порушення слуху. Порушення слуху у дітей можуть виникати до народження (пренатально), під час пологів (перінально) або після народження (постнатально).

Скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку є стандартизованою автоматичною процедурою об'єктивного дослідження слуху, призначеною для швидкого і надійного виявлення дітей, у яких з високим ступенем ймовірності є порушення слуху.

З огляду на важливість раннього виявлення та своєчасної корекції порушень слуху програма скринінгу слуху всіх новонароджених здійснюється зараз більш ніж в 50 країнах. Слуховий скринінг новонароджених є складовою частиною програми раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей, спрямованої на поліпшення якості життя дітей з виявленими порушеннями за допомогою запобігання вторинним порушенням мовлення, затримки мовного розвитку, низької академічної успішності та психоемоційних розладів.

Стандарти здійснення програми раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей сформульовані Об'єднаної комісією по слуху дітей (США) у 2007 і є загальноприйнятими у всьому світі. Це так званий «Принцип 1-3-6», відповідно до якого:

  • Скринінг слуху проводять всім новонародженим до досягнення ними віку в 1 місяць, оптимально - до моменту їх виписки з пологового відділення
  • Аудіологічну діагностику (визначення ступеня і характеру порушення слуху) при позитивних результатах скринінгу, тобто, виявленні порушень слуху, проводять всім дітям до досягнення ними віку 3-х місяців
  • Реабілітацію порушень слуху (слухопротезування) всім дітям з виявленими незворотними порушеннями слуху починають не пізніше досягнення ними віку 6-ти місяців

В Україні програми раннього виявлення та корекція порушень слуху у дітей в даний час не запроваджено. У зв'язку з цим в Медичному центрі ЦСР АВРОРА налагоджений об'єктивний слуховий скринінг на основі використання самого надійного методу скринінгу - реєстрації коротколатентних слухових викликаних потенціалів (КСВП). Цей метод скринінгу дозволяє виявити порушення слуху, обумовлені ураженням середнього, внутрішнього вуха, слухового нерва і стовбура головного мозку.

Слуховий скринінг на підставі реєстрації КСВП проводиться з використанням сучасного обладнання досвідченими фахівцями Центру АВРОРА, оцінку результатів скринінгу здійснює лікар отоларинголог-сурдолог. Залежно від результатів скринінгу розробляються рекомендації по тактиці ведення дитини.

При позитивному результаті скринінг-тесту, що вказує на ймовірність порушення слуху у дитини, рекомендуємо провести діагностичне обстеження слуху для виявлення характеру і ступеня зниження слуху, визначення лікувальної та діагностичної тактики.

При негативному результаті скринінг-тесту, лікар проаналізувавши історію вагітності й пологів, розвитку дитини може рекомендувати спостереження з подальшим повторним скринінгом через кілька місяців для виявлення можливих пізніх порушень слуху. Це особливо важливо при наявності у дитини деяких соматичних і генетичних захворювань.

 

В яких випадках треба звертатися до Медичного центру АВРОРА для проведення скринінгу слуху новонароджених і дітей раннього віку?

Багаторічний досвід функціонування програм раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей продемонстрував, що 50% дітей з вродженими слуховими розладами мали фактори ризику виникнення таких розладів.

Список факторів ризику, при наявності яких слід обов'язково проводити скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку.

  • Інфекції матері під час вагітності, зокрема, цитомегаловірус, краснуха, сифіліс, герпес, токсоплазмоз, ВІЛ;
  • Аномалії розвитку голови дитини, обличчя, вушних раковин, незрощення піднебіння, шкірні вирости і ямки в області вушних раковин і слухового проходу, вроджені кісти шиї;
  • Всі захворювання або стани, а яких було потрібно знаходження дитини у відділенні інтенсивної терапії новонароджених протягом 48 і більше годин;
  • Прийом ототоксичних медикаментів матір'ю під час вагітності або дитиною в період новонародженості;
  • Недоношеність - вік гестації менш як 37 тижнів;
  • Порушення слуху у найближчих родичів;
  • Гіпербілірубінемія (жовтяниця) новонароджених з рівнем білірубіну понад 200 мкмоль/літр;
  • Штучна вентиляція легенів;
  • Вроджені захворювання, за яких виникають порушення слуху: синдром Дауна, синдром Ушера, синдром Пендреда, синдром Ваарденбурга, синдром Стіклера, синдром Альпорта, синдром Трічера-Коллінза, синдром Голденхара тощо.

Під час дорослішання дитини скринінг слуху слід проводити в наступних випадках:

  • Відставання дитини у мовному розвитку, невідповідність віку мови й словникового запасу;
  • Неадекватна або відсутня реакція на звуки;
  • Часті отити або поодинокі випадки отитів з довгим перебігом;
  • Черепно-мозкова травма, що призвела до втрати свідомості і/або перелом кісток черепа;
  • Бактеріальний менінгіт та інші інфекції, за яких можливо ускладнення з боку слуху (епідемічний паротит, енцефаліт, вірусний лабіринтит, сепсис);
  • Вплив сильного шуму;
  • Побоювання батьків або опікунів щодо стану слуху дитини;
  • Прийом ототоксичних препаратів;
  • Хіміотерапія.

 

Раннє виявлення порушень слуху дозволяє своєчасно і правильно вибрати тактику лікування і реабілітації дитини. Це безцінний шанс для дітей зі зниженим слухом стати повноцінними членами суспільства. Скринінг слуху - це перший етап виявлення порушення слухового сприйняття.

 

Наш багаторічний досвід надання висококваліфікованої слухової допомоги дітям допоможе вам. Звертайтеся до нас до Медичного центру АВРОРА®.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru