Аудіограма - що це таке?

Аудіограма - це графік стану Вашого слуху, отриманий в результаті аудіометричного обстеження. Наукова назва - порогова тональна аудіометрія

Тональна порогова аудіограма - графічне зображення порогів (рівнів) чутності тонів в децибелах у функції частоти стимулюючого тону, отриманих за допомогою діагностичного приладу - аудіометр.

Поріг чутності - це мінімальний рівень звукового тиску тони, який викликає слухове відчуття; вимірюється в децибелах порогів чутності (дБ ПС) щодо стандартизованого порога чутності нормально чуючих молодих дорослих. За допомогою головних повітряних телефонів, розміщених на вушній раковині, вимірюють пороги чутності повітряно-проведених тонів. За допомогою кісткового телефону, розташованого за вушною раковиною на кістки соскоподібного відростка, вимірюють пороги чутності кістково-проведених тонів. Пороги чутності повітряно і кістково-проведених тонів вимірюється умовно-рефлекторною аудіометрією (дітям від 7-8 місяців до 3-х років), ігровою аудіометрією (дітям у віці від 3 до 7 років) і суб'єктивної аудіометрії (дітям старшого віку і дорослим).

Бланк тональної аудіограми показаний на малюнку 1. На горизонтальній осі аудіограми відзначені частоти, відповідні частотам аудіометру в діапазоні від 125 до 8000 Гц. Тони в діапазоні 125 -1000 Гц заведено вважати низькими частотами, в діапазоні 2000 - 8000 Гц - високими. На вертикальній осі аудіограми відзначені рівні звукового тиску тонів в дБ ПС.

Малюнок 1. Аудіометрія. Бланк тональної порогової аудіограми з зазначеними по горизонталі ступенями зниження слуху. Світло-сіра зона відповідає діапазону звуків розмовної мови.​

Діапазон звуків розмовної мови, розміщений на бланку аудіограми відображає рівні звукового тиску і частотні компоненти звуків мови - фонем. Зіставлення тональної порогової аудіограми з діапазоном звуків розмовної мови демонструє ступінь порушення сприйняття мовних звуків в залежності від ступеня зниження слуху і конфігурації порогової тональної аудіограми.

Тональна порогова аудіограма дозволяє графічно представити ступінь зниження слуху, співвідношення порогів чутності і діапазону звуків розмовної мови, конфігурацію аудіограми, тип приглухуватості.

image002
image004

При слухопротезуванні результати порогової тональної аудіометрії мають ключове значення для грамотного вибору типу і моделі слухових апаратів, ефективного налаштування їх електроакустичних параметрів.

Пороги чутності в нормі не перевищують 15 дБ ПС (малюнок 2).

Малюнок 2. Пороги чутності повітряно-проведених звуків в нормі.

Ступені зниження слуху

Утруднення сприйняття мови та навколишніх звуків залежить від ступеня зниження слуху. Ступінь зниження слуху по пороговій тональної аудіограми обчислюють як середнє арифметичних порогів чутності повітряно-проведених тонів на частотах 500, 1000 і 2000 Гц.

Мінімальне зниження слуху 16-25 дБ

Ускладнено сприйняття тихої мови в шумі. Мінімальне зниження слуху в дитячому віці призводить до утруднення сприйняття мови. При середніх порогах чутності 16 дБ учні не отримують до 10% мовної інформації, якщо вчитель знаходиться на відстані понад 1 метра. При середніх порогах чутності 20-25 дБ виникають проблеми з розпізнаванням мовних звуків с, ч, ф.​

Малюнок 3. Аудіометрія. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при мінімальному ступені зниження слуху.​

image006

Тому реєстрація ОАЕПД є найважливішим методом спостереження (моніторингу) за станом зовнішніх волоскових клітин у робочих шумових професій, військовослужбовців, хворих, які проходять лікування ототоксичними методами, немовлят, що знаходяться в палатах інтенсивної терапії новонароджених, та інших випадках, коли можливе пошкодження волоскових клітин. Раннє виявлення змін ОАЕПД може дозволити профілактичні заходи – наприклад, застосувати засоби захисту від шуму, змінити тактику лікування.

image008

Легке зниження слуху 26-40 дБ

Утруднено сприйняття тихої чи віддаленої мови у тиші та шумі. Звичайна розмовна мова чутна в тиші, але в галасі розбірливість мови погіршується. Шепітна мова не чутна. Легкий ступінь зниження слуху в дитячому віці призводить до того, що діти не отримують 25-40% мовної інформації, погано розрізняють приголосні звуки, напружуються при слуханні та швидко втомлюються, справляють враження розсіяних. Можуть розвиватися дефекти вимови, знижуватися успішність у шкільництві.

Малюнок 4. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при легкому ступені зниження слуху.

Середнє зниження слуху 41-55 дБ

Розмовна мова чутна на невеликій відстані від мовця, сприйняття мови в шумі значно погіршується. Тихі звуки й шепотіння  не чути. У дітей середній ступінь приглухуватості призводить до втрати 50-100% мовної інформації в залежності від умов слухання, діти можуть розуміти прості фрази зі знайомими словами на відстані до 1-1.5 метра. Для розуміння мови діти використовують зорову інформацію (читання з губ), словниковий запас бідний, мова спотворена, голос монотонний, багато приголосні вимовляються неправильно.

Малюнок 5. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при середньому ступені зниження слуху.​

image012
image014

Важке зниження слуху 56-70 дБ

Чути гучна розмовна мова на близькій відстані від вуха. Діти зі зниженням слуху 55 дБ втрачають 100% мовної інформації, можуть розрізняти голосну мову на відстані до метра; мова не розвивається.

Малюнок 6. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при важкому ступені зниження слуху.​

 

Глибоке зниження слуху 71-90 дБ

Чують дуже гучну мову біля самого вуха, розрізняють голосні звуки на відстані 30- 50 см від вуха.

Малюнок 7. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при глибокому ступені зниження слуху.

image016
image018

Важке зниження слуху 56-70 дБ

Чути гучна розмовна мова на близькій відстані від вуха. Діти зі зниженням слуху 55 дБ втрачають 100% мовної інформації, можуть розрізняти голосну мову на відстані до метра; мова не розвивається.

Малюнок 6. Пороги чутності повітряно-проведених тонів при важкому ступені зниження слуху.​

 

Конфігурації тональної порогової аудіограми

Горизонтальна конфігурація - тональні пороги для всіх аудіометричних частот реєструються в коридорі 20 дБ втрати слуху.

Малюнок 9. Горизонтальна конфігурація порогової тональної аудіограми.

Полого спадна конфігурація - тональні пороги високих частот нижче тональних порогів низьких частот як мінімум на 20 дБ.

 

Малюнок 11. яка помірно спадна конфігурація порогової тональної аудіограми

Високочастотна конфігурація - тональні пороги чутності ізольовано знижені в високочастотної області

Малюнок 13. Високочастотна конфігурація порогової тональної аудіограми

Висхідна конфігурація - тональні пороги низьких частот нижче тональних порогів високих частот як мінімум на 20 дБ втрати слуху

Малюнок 10. Висхідна конфігурація порогової тональної аудіограми

Низькочастотна конфігурація - тональні пороги чутності ізольовано знижені в низькочастотної області.

Малюнок 12. Низькочастотна конфігурація порогової тональної аудіограми

Стрімчаста конфігурація - високочастотна втрата слуху з різницею між порогами чутності низьких і високих частот понад 20 дБ на октаву (рисунок 14).

Малюнок 14. Аудіометрія. Стрімчаста конфігурація порогової тональної аудіограми

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru