Здоров'я слуху - це ключ до
молодості мозку

Згідно з дослідженням, більшість людей вважає, що ми чуємо вухами. Але насправді, чути – це розуміти почуте. Вуха лише передають звуки, а осмислює їх мозок.

Вуха - важлива частина слухової системи, але вони працюють лише як приймачі звуку. Розрізненням звуків один від одного, визначенням джерел їх походження та розташування, а головне - розумінням почутого займається виключно мозок. Якщо з якихось причин людина починає гірше чути, до її мозку надходить обмежена кількість звуків. Це, своєю чергою, призводить до втрати частини когнітивних здібностей, зокрема, суттєво погіршується процес запам’ятовування.

Цей факт у своєму дослідженні “Важливість слуху. Чути, щоб змінювати світ” довела команда науковців компанії Oticon.


“Коли ми говоримо про мозок, то завжди пов’язуємо його з навчанням, запам’ятовуванням, відчуттям та мовленням. Але мозок також відповідає за інтерпретацію звукової інформації», — каже Серхіо Альварес, аудіолог та керівник відділу навчання в Oticon.


З’ясування того, що мозок відповідає за осмислення почутого, дозволило науковцям з  Oticon відійти від традиційного шляху компенсації порушення слуху. Це спочатку призвело до створення та запровадження в слухових апаратах технології BrainHearing™, яка підтримує мозок у процесі розуміння звуків. А потім, й використання в слухових рішеннях можливостей глибинних нейронних мереж. Завдяки цим технологіям мозок людини з порушенням слуху отримує доступ до всіх звуків світу, а не лише до тих, які раніше вважалися найбільш важливими.

Тренуйте мозок

Тобто, для здоров’я мозку та підтримки його когнітивних здібностей особливу увагу потрібно приділяти слуху. 

Як доводять дослідження вчених різних країн світу, некомпенсоване порушення слуху майже втричі збільшує ризик виникнення деменції.


«Ми помітили, що втрата слуху стає одним з факторів, який пришвидшує зниження когнітивних здібностей у людей похилого віку. Виникає це тому, що втрата слуху призводить до соціальної ізоляції — відриву від спілкування та отримання інформації», — пояснює Альварес.


Турбота про слух повинна стати здоровою звичкою, такою, як, наприклад, чищення зубів. При перших ознаках погіршення слуху не треба зволікати з візитом до лікаря-сурдолога. 

grandmother, hand, watch

В деяких людей ще існує хибна думка, що втрата слуху — це одна з ознак старості, яка “лікується” потворними слуховими апаратами.

Але насправді, сучасні слухові рішення Oticon з розумною технологією BrainHearing, по-перше, мініатюрні. По-друге, вони елегантні, як дизайнерські навушники для прослуховування музики. А, втретє, настільки технологічні, що здатні допомагати підтримувати молодість мозку.


 

grandparents playing petanque with balls

Команда аудіологів Oticon радить:

Щоб зменшити ризик виникнення деменції, тренуйте свій мозок головоломками, цікавим хобі, зайняттям спорту, спілкуванням, читанням, відвідуванням різноманітних заходів.

Соціальні відносини допомагають людям зберігати здоров'я мозку з віком. І все це буде потребувати взаємодії з іншими людьми за допомогою слухання та мовлення. Тобто, потрібно буде чути.

Частіше перевіряйте свій слух і відкидайте міфи про великі розміри, неестетичність та неефективність слухових апаратів. Все вже давно змінилося!

Звертайтеся на прийом до Медичного центру “Аврора”: Наші висококваліфіковані лікарі-сурдологи, отоларингологи нададуть необхідну допомогу по лікуванню та компенсації порушення слуху.

© Центр слухової реабілітації АВРОРА®,2022. Всі права захищені. Копіювання та інше використання матеріалів - лише з посиланням.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru