• Головна >
  • Новини>
  •  Порушення слуху після перенесеного грипу або іншого гострого інфекційного захворювання

Порушення слуху після перенесеного грипу або іншого гострого інфекційного захворювання

Грип - найпоширеніше гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. Віруси грипу найкраще зберігаються при низькій температурі і вологості, тому спалахи грипу виникають найчастіше саме в зимовий час.

Грип - найпоширеніше гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. Віруси грипу найкраще зберігаються при низькій температурі і вологості, тому спалахи грипу виникають найчастіше саме в зимовий час.

За даними ВООЗ під час епідемій на грип хворіє до 15% населення.
Вірус грипу проникає в організм через верхні дихальні шляхи, прикріплюється до клітин носової порожнини і глотки і проникає всередину клітин. Розмножуючись в клітках, вірус грипу викликає їх дегенеративні зміни.

  • Токсини вірусу грипу надають токсичну дію на серцево-судинну, нервову (центральну і вегетативну) і інші системи організму.
  • В основі ураження різних органів і систем при грипі провідну роль мають порушення кровообігу, причиною яких є порушення тонусу, еластичності і проникності стінок дрібних судин. Підвищення проникності судинної стінки призводить до порушення циркуляції крові в них.
  • Грипозна інфекція призводить також до пригнічення імунітету, що робить організм більш чутливим до вторинної бактеріальної інфекції. Приєднання вторинної бактеріальної інфекції може викликати різні ускладнення, в тому числі захворювання вуха.​

 

Порушення слуху є одним з поширених ускладнень грипу. Ускладнення грипу можуть проявлятися захворюваннями середнього і внутрішнього вуха, викликати сенсоневральна або кондуктивную туговухість.

Одним з найбільш серйозних ускладнень грипу є грипозний отит - ця форма отиту характеризується утворенням на слизовій оболонці слухового проходу, барабанної перетинки або вушній раковині своєрідних пухирів. Освіти можуть мати розміри з просяне зерно або горошину. Грипозний вірус потрапляє у вухо, швидше за все, через кровоносні судини. Грипозний отит супроводжується зниженням слуху і болем у вусі. У таких випадках необхідно негайно звернутися до лікаря.

Поряд з грипозних отитом при грипі часто виникає отит зі звичайним плином, обумовлений порушенням вентиляції середнього вуха в результаті набряку слизової носоглотки і закриття гирла слухової труби - анатомічного каналу, що сполучає середнє вухо з носоглоткою. В результаті порушення вентиляції середнього вуха виникає відчуття закладеності у вусі, зниження слуху. При відсутності больових відчуттів людина може ігнорувати ці симптоми, припускаючи, що «саме пройде». Однак, в умовах зниженого імунітету і порушеною вентиляції середнього вуха, можливе приєднання вторинної бактеріальної інфекції і розвиток гострого гнійного отиту. У цьому випадку може знадобитися більш тривале лікування для запобігання переходу отиту в хронічну форму і відновлення слуху.

Вірусна інтоксикація і порушення кровообігу в судинах, які живлять чутливі клітини внутрішнього вуха і слуховий нерв, можуть призводити до порушень їх функції. Симптомом такого порушення є раптова сенсоневральна туговухість, яка може супроводжуватися вушних шумом, а іноді запамороченням. При виникненні раптової приглухуватості слід якомога раніше звернутися за лікарською допомогою і пройти діагностику слуху. Раптова постгріппозной сенсоневральна туговухість може бути вилікувана при проведенні належного лікування тільки в початковій стадії захворювання; при зволіканні чутливі клітини гинуть і не можуть бути відновлені. Рахунок йде в буквальному сенсі на годинник.
Також порушення слуху можуть виникнути і при інших інфекційних захворюваннях, таких як кір, скарлатина і т.д.

 

 

Якщо Ви після перенесеного грипу, кору чи іншого інфекційного захворювання помітили у себе, рідних або близьких порушення слуху - не відкладайте візит до лікаря! Досвідчені лікарі-отоларингологи, сурдологи Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА нададуть Вам необхідну допомогу для лікування, відновлення і збереження слуху.

Останні новини

Участь у конференції «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології».

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі конференції для оториноларингологів, сурдологів України «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології» з нагоди Міжнародного дня слуху, яка проходила 14 березня 2024 року у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.
Читати далі

Акція на слухові апарати Oticon Siya!

Знижки на слухові апарати Oticon Siya. Тільки до 30.04.2024!
Читати далі

Участь у Науково-практичній конференції отоларингологів України

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі Науково-практичної конференції отоларингологів України
Читати далі
  • uk
  • ru