Міжнародний день нечуючих

Чи знаєте Ви, що люди в усьому світі втрачають слух, у більшості випадків навіть не усвідомлюючи цього... Насправді, порушення слуху -  це дуже поширена проблема. За статистикою  Всесвітньої організації охорони здоров'я в світі налічується понад  466 млн. людей з порушенням слуху, з них приблизно 6 мільйонів в Україні, та їх кількість неухильно зростає!

Щорічно Всесвітня Організація Здоров'я відзначає Міжнародний День глухих у останню неділю вересня з метою привернення уваги до людей з проблемами слуху. Втрата слуху може бути не лише у людей похилого віку, порушення слуху може бути як  вродженим  – приблизно у 3  із 1 000 новонароджених, так і  набутим, тобто, генетично зумовленим, внаслідок перенесених захворювань, травм, лікування токсичними препаратами, впливу дуже гучних звуків тощо.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 60% випадків порушення слуху в дитячому віці можна уникнути за допомогою профілактичних заходів. Коли втрата слуху в дитячому віці невиліковна, необхідно вжити заходів для того, щоб забезпечити дітям можливість повністю розкрити свій потенціал за допомогою слухової реабілітації, навчання, а також розширення їх прав та можливостей.

На жаль, не у всіх пологових будинках Україні проводиться скринінг новонароджених, завдяки якому можлива діагностика порушень слуху вже у перші дні після народження. Але  скринінгове обладнання має бути в кожному пологовому будинку, бо тільки тоді можна оперативно виявляти дітей із проблемами слуху і вчасно визначати, кому з них потрібен кохлеарний імплант, а кому – слухові апарати. Раннє виявлення проблем зі слухом надзвичайно важливе.

“Скринінг новонароджених є необхідним першим кроком ранньої слухової реабілітації, після чого необхідно провести діагностику та слухопротезування, – підтверджує лікар-сурдолог Медичного центру АВРОРА® Оксана Щекатуріна: «У нашому Центрі висококваліфіковані лікарі-сурдологи допомагають немовлятам, які не пройшли скринінг.  Лікарі-сурдологи  діагностують порушення слуху, компенсують туговухість і глухоту за допомогою правильно призначених та оптимально налаштованих дитячих слухових апаратів Oticon або кохлеарних імплантатів Oticon Medical.  Сурдопедагоги  Медичного центру АВРОРА® проводять заняття з розвитку слухового сприймання, мови та мовлення дітей.  Як свідчить досвід наших маленьких пацієнтів, своєчасно проведена медична слухова допомога дозволяє дитині розвиватися нарівні з її однолітками”.

скринінг новонароджених

«У дорослих порушення слуху може виникнути  раптово, а іноді слух знижується поступово і непомітно: мова інших людей починає здаватися "бубонінням", складніше стає спілкуватися по телефону, вести переговори, особливо - стежити за розмовою кількох співрозмовників; - розповідає лікар-сурдолог Медичного центру АВРОРА® Наталія Баліна. - Часто людина чує мовлення, але їй важко запам'ятовувати сказане. Стає все складніше спілкуватися в галасливих місцях. Бракує гучності або розбірливості при перегляді телевізора вдома або прослуховуванні радіо в машині.  Будь ласка, будьте уважні, зазначені симптоми не можна ігнорувати! Внаслідок порушення слуху у людини часто розвиваються судинні захворювання, головні болі, хронічна втома або депресія, соціальна ізоляція. Також науково доведено, що зниження слуху може спровокувати когнітивні порушення, деменцію, хворобу Альцгеймера. Більш того, як показали дослідження, навіть невелике порушення слуху може стати причиною погіршення пам'яті та здатності пізнавати щось нове, вчитися. Справа в тому, що людина чує не тільки вухами, але перш за все мозком і навіть невелике зниження потоку звукової інформації призводить до того, що мозок поступово припиняє розрізняти звуки. У літніх людей порушення слуху в п'ять разів збільшує ризик виникнення деменції, при цьому вони можуть втрачати рівновагу, у них підвищений ризик падінь, що може спровокувати переломи, зокрема, шийки стегна».

діагностика слуху у дорослих

Зрозуміти і прийняти проблему порушення слуху у дитини або дорослого - перший крок на шляху реабілітації та повернення до повноцінного життя. І не менш важливо - своєчасно діагностувати і провести професійне лікування.

У медичному центрі  АВРОРА® після точної діагностики стану слухової функції лікар-сурдолог призначить відповідне лікування. Найчастіше при багатьох порушеннях слуху медикаментозне лікування неефективне, а хірургічне втручання показано тільки в обмежених випадках, але більшості людей з порушенням слуху можуть допомогти ефективні слухові апарати або кохлеарні імпланти.

Якщо у Вас або Ваших рідних і близьких підозри на порушення слуху – звертайтеся до Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА. Не зволікайте з записом до лікаря-сурдолога та не залишайтесь наодинці зі  своєю проблемою!

Ми допоможемо знайти оптимальне вирішення проблеми.

©Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2018. Всі права збережені.

Останні новини

Участь у конференції «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології».

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі конференції для оториноларингологів, сурдологів України «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології» з нагоди Міжнародного дня слуху, яка проходила 14 березня 2024 року у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.
Читати далі

Акція на слухові апарати Oticon Siya!

Знижки на слухові апарати Oticon Siya. Тільки до 31.03.2024!
Читати далі

Участь у Науково-практичній конференції отоларингологів України

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі Науково-практичної конференції отоларингологів України
Читати далі
  • uk