Міжнародний День охорони здоров'я вуха та слуху

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заснувала Міжнародний день охорони здоров'я вуха та слуху (International Day for Ear and Hearing), який відзначається щорічно 3-го березня.

Мільйони людей у світі, з них приблизно 6 мільйонів в Україні, мають порушення слуху.

Втрата слуху може бути не лише у людей похилого віку, як часто вважають. Порушення слуху може бути вродженим  – приблизно у 3  із 1 000 новонароджених, а також  набутим  – генетично зумовленим, внаслідок перенесених захворювань, травм, лікування токсичними препаратами, впливу дуже гучних звуків тощо.

У деяких випадках порушення слуху настає раптово, а іноді слух знижується поступово та непомітно. Людина не розуміє, що з нею відбувається: мовлення інших людей починає здаватися «бубонінням», складніше стає спілкуватися по телефону, вести  перемовини, особливо слідкувати за розмовою кількох співбесідників. Часто людина чує мовлення, але їй важко запам’ятовувати сказане. Стає набагато складніше спілкуватися у шумних та  гамірних ситуаціях. Не вистачає гучності або розбірливості при перегляді телевізору вдома або прослуховуванні радіо в автівці.

При цьому багато хто навіть не звертає на це уваги, не замислюється, що це ознаки втрати слуху, списує на хронічну втому, дратується, коли про це їм говорять  рідні або колеги.

Зазначені симптоми не можна ігнорувати! Внаслідок порушення слуху у людини часто розвиваються судинні захворювання, головні болі, хронічна втома або депресія. Більш того, як показали дослідження, навіть невелике порушення слуху може стати причиною погіршення пам’яті та здатності пізнавати щось нове, вчитися.  Справа в тому, що людина чує не тільки вухом, а насамперед мозком! Навіть невелике зниження потоку звукової інформації призводить до того, що мозок поступово припиняє розрізняти звуки.

«Якщо Ви помітили, що у Вас або Ваших близьких став погіршуватися слух, не затягуйте з візитом до лікаря-сурдолога, не можна втрачати дорогоцінного часу, – попереджує лікар-сурдолог Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА® Оксана Щекатуріна. У Медичному центрі АВРОРА® після діагностики стану слухової функції лікар-сурдолог призначить відповідне лікування. При багатьох порушеннях слуху медикаментозне лікування неефективне, а хірургічне втручання показане лише у обмежених випадках, але більшості людей з порушенням слуху можуть допомогти сучасні слухові апарати».

«Ми розуміємо, що для багатьох дуже важко визнати та усвідомити, що в тебе порушення слуху, що потрібні слухові апарати, – підтверджує Оксана Миколаївна, – дехто соромиться слухових апаратів і вважає, що вони неестетичні. Але перепитувати співрозмовників – це набагато помітніше, ніж сучасні якісні та мініатюрні слухові апарати, а постійно жити в напрузі та перевтомлюватися дуже шкідливо для здоров’я! Тому не дивно, що президенти США Рональд Рейган та Білл Клінтон почали користуватися слуховими апаратами, коли відчули труднощі спілкування і не приховують, що користуються слуховими апаратами. Сучасні слухові апарати Oticon – це малесенькі міні-комп’ютери великої обчислювальної потужності з підключенням до Інтернету. Деякі моделі апаратів з кавове зернятко.

 

 

Слухові апарати Oticon здатні відрізняти мовлення від різних шумів та надавати мозкові чисту інформацію. Такі апарати аналізують навколишнє оточення на 360º навкруги, виділяють і підсилюють лише мовленнєві звуки, що надає можливість чути навіть в умовах складних звукових ситуацій – в метро, супермаркеті, школі, університеті, церкві, у кафе чи ресторані тощо. Останні новітні технології від Oticon – слухові апарати з підключенням до смартфонів та Інтернету. При цьому, що дуже важливо,  слухові апарати Оticon також захищають залишки слуху від впливу дуже голосних звуків.

«Закінчується зима, починається весна. Але з переміною температурних режимів збільшується ризик гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), які можуть спричинити порушення або погіршення слуху, –  звертає увагу лікар-сурдолог Оксана Щекатуріна. Тому ми радимо уникати переохолодження та інших ризиків ГРЗ, а також після перенесених захворювань обов’язково перевірити стан слуху, щоб запобігти ускладненням».

«Крім того, після зими з її морозами виникає ризик накопичення конденсату у слухових апаратах, – попереджує завідувач Сервісного центру слухових апаратів Отікон в Україні  Олег Сербін, – тому варто звернутися до нас і перевірити технічний стан слухових апаратів,  щоб слухові апарати працювали щонайкраще».

З нагоди Міжнародного дня охорони здоров'я вуха весь колектив Медичного центру АВРОРА®  бажають Вам та Вашим рідним міцного здоров’я, доброго слуху та гарного настрою!

 

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk