Заходи, присвячені Міжнародному Дню слуху

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заснувала Міжнародний день охорони здоров'я вуха та слуху (International Day for Ear and Hearing), який  відзначається щорічно 3-го березня.

Чи знаєте Ви, що люди в усьому світі втрачають слух, у більшості випадків навіть не усвідомлюючи цього? Насправді, порушення слуху -  це дуже поширена проблема. За статистикою  Всесвітньої організації охорони здоров'я в світі налічується понад 466 млн. людей з порушенням слуху, з них приблизно 6 мільйонів в Україні, та їх кількість неухильно зростає!

 

Втрата слуху може бути не лише у людей похилого віку, як часто вважають.
Порушення слуху може бути вродженим – приблизно у 3  із 1 000 новонароджених, а також  набутим  – генетично зумовленим, внаслідок перенесених захворювань, травм, лікування токсичними препаратами, впливу дуже гучних звуків тощо.

 

У деяких випадках порушення слуху настає раптово, а іноді слух знижується поступово та непомітно. Людина не розуміє, що з нею відбувається: мовлення інших людей починає здаватися «бубонінням», складніше стає спілкуватися по телефону, вести  перемовини, особливо слідкувати за розмовою кількох співбесідників. Часто людина чує мовлення, але їй важко запам’ятовувати сказане. Стає набагато складніше спілкуватися у шумних та  гамірних ситуаціях. Не вистачає гучності або розбірливості при перегляді телевізору вдома або прослуховуванні радіо в автівці.
При цьому багато хто навіть не звертає на це уваги, не замислюється, що це ознаки втрати слуху, списує на хронічну втому, дратується, коли про це їм говорять  рідні або колеги.

Зазначені симптоми не можна ігнорувати! Внаслідок порушення слуху у людини часто розвиваються судинні захворювання, головні болі, хронічна втома або депресія. Також науково доведено, що порушення слуху може спровокувати когнітивні порушення, деменцію, хворобу Альцгеймера. Більш того, як показали дослідження, навіть невелике порушення слуху може стати причиною погіршення пам’яті та здатності пізнавати щось нове, вчитися.  Справа в тому, що людина чує не тільки вухом, а насамперед мозком! Навіть невелике зниження потоку звукової інформації призводить до того, що мозок поступово припиняє розрізняти звуки. У літніх людей порушення слуху в п'ять разів збільшує ризик виникнення деменції, при цьому вони можуть втрачати рівновагу, у них підвищений ризик падінь, що може спровокувати переломи, зокрема, шийки стегна. І хоча слухові апарати не можуть вилікувати деменцію або повністю відновити природний слух, вони допомагають мозкові людини нормально функціонувати якомога довше. Якщо ви користуєтеся слуховими апаратами, вам буде простіше спілкуватися з людьми та брати участь у різних подіях та заходах. Така активність стимулює ваш мозок та допомагає знизити ризик прискореного розвитку деменції, притаманній некомпенсованому порушенню слуху.

Саме тому турбота про слух - це винятково важлива складова у підтримці активного інтелектуального та суспільного життя. Згідно даним ВООЗ, з нез'ясованої втратою слуху живе багато людей, які часто не підозрюють, що вони не сприймають деякі звуки і слова. Перевірка слуху - перший крок до вирішення проблеми.

Медичний центр АВРОРА

З метою інформування населення про важливість  раннього виявлення та лікування втрати слуху Медичний центр АВРОРА з 25 лютого по 2 березня провів низку заходів з перевірки слуху: Тиждень хорошого слуху з 25 лютого по 1 березня, День відкритих дверей у Медичному центрі АВРОРА 2 березня, участь у соціальній акції «Перевір слух» разом з ГО «Відчуй» у ТЦ Dream Town 3 березня, де усім бажаючим було проведено експрес-діагностику слуху та надано рекомендації щодо вирішення або запобігання проблем зі слухом.

Обстеження слуху у Dreamtown

Обстеження слуху в ДрімТауні

 

Як уникнути проблем зі слухом?

Відповідь дуже проста: бережіть слух!

  • Не наближайтеся до великих потужних колонок
  • Не вкручуйте на повну гучність музику у ваших навушниках.
  • Користуйтеся мобільним додатком на своєму смартфоні для вимірювання рівня звуку.
  • А якщо вам все ж доводиться перебувати у шумі, носіть спеціальні засоби для захисту вух - індивідуальні шумозахисні вкладки або захисні навушники.
  • Користуйтеся захисними навушниками або індивідуальними шумозахисними вкладками, коли працюєте в дуже гамірних умовах. Носіть їх, коли працюєте шумним обладнанням, йдете на полювання або їдете на мотоциклі, тракторі, або іншому “гучному” транспорті.
  • Потрібно час від часу перевіряти слух, особливо тим, хто піддається підвищеному ризику втрати слуху, наприклад, дорослим старше 50 років, особам, які працюють в галасливій обстановці, тим, хто підлягає слухає гучну музику або страждає проблемами органів слуху

 

Бережіть свій слух!

Якщо у Вас, Ваших рідних або близьких підозри на порушення слуху – звертайтеся до Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА. Не зволікайте з записом до лікаря-сурдолога та не залишайтесь наодинці зі  своєю проблемою! Слух має величезний вплив на Ваше здоров'я та якість життя!
Ми допоможемо знайти оптимальне вирішення проблем зі слухом.
;

Останні новини

Участь у конференції «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології».

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі конференції для оториноларингологів, сурдологів України «Сучасні методи діагностики та лікування в аудіології» з нагоди Міжнародного дня слуху, яка проходила 14 березня 2024 року у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.
Читати далі

Акція на слухові апарати Oticon Siya!

Знижки на слухові апарати Oticon Siya. Тільки до 30.04.2024!
Читати далі

Участь у Науково-практичній конференції отоларингологів України

Співробітники Центру слухової реабілітації АВРОРА взяли участь в роботі Науково-практичної конференції отоларингологів України
Читати далі
  • uk