• Головна >
  • Статті >
  •  Турбота про слух та зір сповільнює згасання когнітивної функції на 50-75%

Турбота про слух та зір сповільнює згасання когнітивної функції на 50-75%

Спільне дослідження, виконане університетами США та Великобританії, продемонструвало позитивні результати зменшення когнітивного згасання.

  • Погіршення слуху та зору може бути фактором, що посилює загальне когнітивне згасання.
  • Слухові апарати сповільнюють процес когнітивного згасання на 75%.
  • Хірургічне лікування катаракти може зменшити когнітивне згасання на 50%.

Когнітивне згасання – це явище, яке в тому чи іншому ступені трапляється з кожною людиною похилого віку. Однак нові наукові дослідження демонструють, що турбота про стан слуху та зору може допомогти зберегти гострий розум на значно триваліший час, ніж це вважалося раніше.

Спільне дослідження, проведене Університетом Мічігану (США) та Університетом Манчестеру (Велика Британія), виявило, що при користуванні слухових апаратів ступінь когнітивного згасання знижується на 75%. В дослідженні (в рамках ширшого «Дослідження здоров’я та пенсійного віку», що виконувалося Університетом Мічігану) брали участь близько 2 000 американців похилого віку, що проходили перевірку слуху кожні два роки протягом 18 років. Когнітивна функція учасників вимірювалася за допомогою різноманітних тестів, наприклад, тесту на запам’ятовування слів, в якому треба пригадати 10 слів. Перші результати занотовувалися одразу після того, як слова були прочитані вголос, а друга перевірка результатів відбувалася після виконання інших легких завдань (метою яких було відволікти учасників від прокручування слів у голові). Результати підтвердили, що у людей, які користуються слуховими апаратами, згасання когнітивної функції було на 75% повільнішим, ніж в тих, хто не користується слуховими апаратами.

Дослідження підтвердило взаємозв’язок між порушенням слуху та когнітивним згасанням. Отже, якщо ви хочете зберегти гострий та жвавий розум на довгі роки, потурбуйтеся про ваш слух.

Так само, хірургічне лікування катаракти сповільнює когнітивне згасання на 50%, що підтверджується окремим дослідженням, виконаним тієї самою групою, що й дослідження слуху. В дослідження брали участь близько 5 000 людей у віці 60+, 2 068 з який пройшли хірургічне лікування катаракти, а 3 636 (контрольна група) катаракти не мали. Перша група проходила контрольні тестування когнітивної функції протягом 13 років після хірургічного втручання. За результатами цих досліджень, когнітивне згасання сповільнилося, а розумова функція стала подібною до учасників контрольної групи, що не страждали на катаракту. Звичайно, когнітивна функція так чи інакше погіршується з віком, однак результати дослідження вказують, що боротьба з катарактою є важливою частиною боротьби з деменцією.

Старість не за порогом? Потурбуйтеся про зір та слух!

Причина зв’язку між погіршенням слуху та зору й когнітивним згасанням може полягати в тому, що мозок потребує стимуляції сенсорними імпульсами, що походять з цих органів чуття, а вони з віком зменшуються та навіть повністю щезають. Може існувати й психологічний фактор, як зауважила аудіолог Діна Роллінз в своєму інтерв’ю для Національного радіо:

"Дуже важким наслідком порушення слуху є соціальна ізоляція, коли люди помічають, що їх близькі уникають спілкування або не виконують своїх функцій в родині та суспільстві, до яких вони звикли".

Така соціальна ізоляція може запустити відчуття самотності, що, посилюючись дедалі більше, прискорює процес когнітивного старіння. Фактично, самотність призводить до передчасної смерті в більшому ступені, ніж надмірна вага, тому спостерігайте за собою та вашими близькими, щоб вчасно помітити ознаки відчуження від світу. Також існує безліч доказів, що, коли людина відчуває себе старою, вона дійсно швидко старіє.

Тож яку головну думку несуть ці нещодавні наукові дослідження?

Почніть користуватися слуховими апаратами, як тільки вони стануть для вас потрібними та регулярно перевіряйте зір.

 

За матеріалами Big Think: Ned Dymoke. Taking care of your hearing and vision slows cognitive decline by 50-75%.

Якщо у Вас, Ваших рідних або близьких підозри на порушення слуху – звертайтеся до Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА. Не зволікайте з записом до лікаря-сурдолога та не залишайтесь наодинці зі  своєю проблемою! Слух має величезний вплив на Ваше здоров'я та якість життя!

Ми допоможемо знайти найефективніше вирішення проблем зі слухом.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru