• Головна >
  • Статті >
  •  Слуховой аппарат с подключением к интернету: решение, меняющее жизнь

Слуховий апарат з підключенням до Інтернету: рішення, що змінює життя

Інтерв’ю з Томасом Беренсом, директором Центру прикладних досліджень з аудіології компанії Oticon.

Опубліковано в журналі News MedicalInternet-connected smart hearing aid: a life changing solution?

Розкажіть, будь ласка, про слухові апарати з підключенням до Інтернету, що розробила компанія Oticon. Як він функціонує?

Oticon Opn - слуховий апарат, що підключається до смартфону і підтримує зв'язок у всіма пристроями, підключеними до інтернету.

 

 

Ми обрали інтернет-спільноту під назвою "If This Then That" (IFTTT), оскільки вона дозволяє досить легко користуватися послугами сторонніх компаній, до складу яких входять найбільші світові виробники побутової техніки та електронних пристроїв, що полегшують повсякденне життя людини (такі як Philips і інші).

 

 

Як Ви вважаєте, який вплив слуховий апарат Opn може мати на життя людей з порушенням слуху?

Ми вже не раз бачили, наскільки Opn полегшує життя людей із вадами слуху. Так що можна не тільки думати й припускати, але й бути впевненим у величезних можливостях даного пристрою.

На цей момент ми провели п'ять наукових досліджень слухового апарату Opn і повинні сказати, що, в першу чергу, він робить те, що і кращі сучасні слухові апарати, а саме - покращує розуміння мови в шумі.

Також Opn має багато нових функцій, що полегшують життя людям із вадами слуху, яких не було в слухових апаратах попередніх поколінь. За допомогою об'єктивних вимірів ми довели, що Opn знижує навантаження на мозок, який виникає, коли слабочуюча людина намагається прислухатися до мови в шумі. Тепер, завдяки Opn, мозку значно легше розуміти звуки, які надходять до людського вуха.

Ми провели дослідження з метою довести позитивний вплив Opn на когнітивне сприйняття, тобто його «когнітивну користь». «Когнітивна користь» - це вивільнення мозкових ресурсів для інших дій, на які раніше не залишалося сил (наприклад, прийняття рішень).

Ми вирішили звернути особливу увагу на здатність людини до запам'ятовування. Під час дослідження ми задокументували, що люди, які користуються слуховим апаратом Opn з активованою функцією шумоподавлення, що робить навколишній шум менш настирливим, здатні запам'ятати на 25% більше.

 

Oticon Opn

 

Які відгуки ви отримали від клієнтів на даний час?

Зазвичай, якщо користувачі слухових апаратів йдуть в кафе або ресторан, вони обирають найтихіший куточок і сідають спиною до стіни - робиться це для того, щоб ззаду не було шуму. Тепер, завдяки Opn, вони не обмежені у виборі місця.

Ось що розповідає один адвокат, який користується слуховим апаратом Opn. Раніше йому не тільки доводилося сильно напружуватися, щоб розбирати, що говорять люди в залі суду, а й просити помічника вчасно повідомляти йому будь-які нюанси, яких він не розчув. Тепер завдяки Opn, він може стежити за всім, що відбувається в залі суду, і навіть відстежувати настрій судді, оскільки Opn знижує рівень навколишнього шуму в набагато більшому ступені, ніж слухові апарати попередніх поколінь і тим самим вивільняє мозкові ресурси користувача.

Всі ми знаємо, що помітити та правильно зрозуміти настрій кого-небудь надзвичайно складно: для цього мозок не повинен бути перевантажений завданнями, у нього повинні залишатися сили. Зазвичай, коли ми «розшифровуємо» значення звуку, в першу чергу, ми розпізнаємо безпосереднє значення сказаного, значення самих слів, і тільки потім можемо зрозуміти більш глибинне значення виголошеної фрази, наприклад, настрій мовця або будь-який додатковий прихований сенс.

Все це вимагає додаткових когнітивних здібностей. Втрата слуху значно знижує ці здібності, хоча багато людей із вадами слуху, а також їх близькі навіть не здогадуються про це. Втрата слуху - це не тільки нездатність чути тихі звуки, а й неймовірне навантаження на мозок, бо людині доводиться використовувати ресурси, які при нормальному слуху слугують для інших цілей; а, отже, проблеми зі слухом негативно впливають на загальний стан людини і його поведінки, особливо в ситуаціях, де потрібне спілкування

 

Яке значення при разробці Opn ви приділяли його розмірам та зовнішьому вигляду?

Це мало величезне значення. Ми обрали найкращий розмір і дизайн слухового апарату такого типу. Однак, як я вже згадував раніше, найбільшим нашим пріоритетом було правильно розмістити нові системи шумоподавлення, і впровадити процес створення пари з іншими електронними пристроями (послуга IFTTT).

Ця можливість сполучення дозволяє вам під'єднатися не тільки до інтернету, але й безпосередньо до iPhone, використовуючи його як пульт дистанційного керування для слухового апарату. Таким чином, ми усунули бар'єри, які зазвичай виникають у людей з порушенням слуху.

Я вже багато розповідав про те, що в Opn ми втілили нові, перш небачені функції, що дають користувачам величезні переваги. З точки зору медичного обладнання, це - колосальний крок вперед в області охорони здоров'я в цілому.

Крім того, ми хотіли допомогти людям із вадами слуху знайти можливість повноцінного життя: дати їм шанс робити те, що їм хочеться (зокрема, це стосується користування соціальними мережами, що набирають стрімку популярність).

Саме тому ми обрали мережу IFTTT, завдяки якій вирішуються багато питань, пов'язаних з використанням нових «чудес техніки». Також це допомагає усунути бар'єри, що відділяють людей з втратою слуху від друзів, сім'ї і суспільства.

Візьмемо такий приклад як дверний дзвінок. У минулому, людям із вадами слуху доводилося користуватися додатковими пристроями, щоб чути дверний дзвінок, перебуваючи в іншому кінці будинку. Тепер їм достатньо встановити дзвінок, оснащений технологією IFTTT: як тільки хтось подзвонить у двері, дзвінок автоматично надішле сигнал на слуховий апарат (за умови, що смартфон знаходиться в зоні досяжності). Також можна отримувати на слуховий апарат інші повідомлення: наприклад, нагадування про зустрічі з друзями. Таким чином, люди залишаються на зв'язку з суспільством.

З якими труднощами ви зіткнулися при розробці?

Братися за створення нових технологій, що усувають бар'єри - це завжди колосальна справа, яке має в собі створення основної технології та доведення її до досконалості перед випуском продукту.

 

Наприклад, технологія Bluetooth споживає дуже багато енергії для підтримки стабільного зв'язку між смартфоном і комп'ютером (смартфоном і навушниками, смартфоном і вашим автомобілем тощо). А батарейка слухового апарату слабкіше, ніж акумулятор комп'ютера, автомобіля або смартфона. Тому нам була потрібна нова технологія.

 

Ця технологія отримала назву «низькоенергетичний Bluetooth». Ми повинні були змусити цю технологію працювати в наших слухових апаратах і підтримувати гарне, надійне з'єднання з ними.

 

Це було складно, оскільки технологія Bluetooth здійснює передачу даних на частоті 2,4 ГГц, а ця частота дуже сприйнятлива до перешкод, зокрема, до перешкод, створюваних водою. А оскільки людина в неабиякій мірі складається з води - ваша голова або тіло можуть створити перешкоди на шляху сигналу. Нам довелося подолати безліч технічних труднощів, домагаючись того, щоб ця технологія не споживала занадто багато енергії слухового апарату. Мабуть, це основна складність, з якою нам довелося зіткнутися при розробці Opn.

 

Також потрібно було стабілізувати та оптимізувати функціонування системи шумоподавлення. Ми назвали цю систему OpenSound navigator, оскільки вона дозволяє людям цілком занурюватися у звукове середовище навколо них, чути всі навколишні звуки та фокусуватися на тих, які в цей момент необхідні або бажані. Це фундаментальний аспект роботи мозку, його функція, яка часто «відключається» або працює недостатньо у людей з порушенням слуху. Нам було важливо дати людям можливість чути всі звуки та при цьому вибирати те, що вони дійсно хочуть чути.

У минулому, щоб позбавити користувача від шумових перешкод, слухові апарати штучно зосереджувалися на звуках, джерело яких знаходиться перед людиною, і придушували всі інші навколишні звуки. Це означає, що протягом довгого часу люди абсолютно не чули навколишніх звуків.

Наприклад, ви перебуваєте в шумному середовищі, і вас покликав хтось, хто знаходиться за спиною або збоку. Раніше вам було б дуже важко почути це; але тепер, завдяки Opn, це не становить проблем, оскільки Opn дає людині можливість чути всі навколишні звуки, видаляючи тільки нічого не значущі шуми.

Слуховий апарат оснащений декількома детекторами, які безперервно аналізують звуки в заданих напрямках і розділяють їх на корисний сигнал і шум, оцінюють, чи має даний звук значення, а також його рівень і частоту. Ці детектори використовуються при «сортуванні» звуків, що вловлюються слуховим апаратом. Вони аналізують звукове оточення 500 разів на секунду, і на основі отриманих даних процесор слухового апарату застосовує ту чи іншу обробку.

 

Саме тому ваш новий слуховий апарат називається Opn?

Так. Від слова «open up» - «відкритися навколишньому світу». Ми не тільки даємо людині можливість повноцінно чути навколишній світ звуків, а й даруємо шанс вести активне громадське життя, знижуючи когнітивне навантаження на мозок.

 

 

Нещодавно Oticon виграв престижну нагороду Red Dot за дизайн Oticon Opn. Наскільки це важливо для Вас?

Ми дійсно були дуже раді отримати цю нагороду. Останній раз ми отримували її десять років тому за інноваційний дизайн слухового апарату.

Нам дуже важливо, що незалежні організації визнають наші інновації, особливо якщо отримане визнання належить до поліпшення охорони здоров'я.

Минулого разу нас відзначали за нову конструкторську розробку. Цього разу визнали за розробку, яка покращує життя людей з порушенням слуху.

Для нас дійсно дуже важливо, що люди можуть бачити, наскільки напружено ми працюємо, щоб полегшити можливість людей з порушенням слуху жити тим життям, яким вони хочуть.

Наскільки Opn відрізняється від інших розумних слухових апаратів на світовому ринку?

У Oticon Opn є безліч унікальних функцій. Одна з них - це Навігатор Відкритого Звуку (OpenSound navigator), що дозволяє людям відкритися світові абсолютно новим чином, усуваючи дратівливі шуми. Таким чином, люди можуть справлятися зі складнощами соціального спілкування, що зазвичай відбувається в галасливих умовах.

Також ми втілили в Opn технологію сполучення IFTTT, засновану на так званій технології подвійного радіо. IFTTT дозволяє здійснити підключення слухових апаратів до інтернету, а також підтримує зв'язок між двома слуховими апаратами при бінауральному слухопротезуванні, дозволяючи їм обмінюватися інформацією, що сприяє ефективності їх функціонування.

В принципі, щось подібне вже застосовувалося, але в цьому поєднанні дані технології застосовуються вперше. Зараз, через рік після виходу на ринок, Opn залишається єдиним слуховим апаратом з функціями IFTTT. Також це єдиний слуховий апарат, оснащений надсучасною системою шумоподавлення, завдяки якій знижується когнітивне навантаження на мозок і поліпшується здатність до запам'ятовування.

Як Ви вважаєте, яке майбутнє буде у слухових апаратів зі штучним інтелектом?

Відносно слухових апаратів ми ставимо дуже високі цілі. Зокрема, плануємо через деякий час впровадити можливість вимірювання ЕЕГ слуховим апаратом з метою моніторингу стану мозку в реальному часі. А на підставі даних про функціонування мозку зможемо розробити оптимальну підтримку для користувача.

 

Наприклад, якщо ЕЕГ показує перевантаження мозку і перевтому при поточних налаштуваннях, буде існувати можливість додаткової підтримки для полегшення стану користувача.

 

Є й інші ідеї щодо використання даних ЕЕГ для поліпшення функціональності слухового апарату. Наприклад, дані ЕЕГ демонструють, на що в цей момент звернути увагу людини: отже, ми можемо оптимізувати якість звуків, що цікавлять користувача.

Також за даними ЕЕГ видно й інші ознаки стану людини. Наприклад, якщо користувач хоче злегка подрімати, було б добре знизити рівень навколишніх звуків: не настільки, щоб не чути важливих сигналів (щоб при необхідності відреагувати), але й не так, щоб смикатися на кожен звук. В майбутньому ми зможемо оснастити слухові апарати подібною функцією.

Також ми можемо оснастити слухові апарати функціями відстеження стану людини (біжить вона або спокійно прогулюється, лягла або навпаки встала), вимірювання частоти пульсу і багатьох інших аспектів здоров'я людини. Нам залишається лише обрати найбільш важливі моменти, над якими ми хочемо попрацювати в першу чергу - і приступати до нових розробок!

Звичайно, це буде нелегко. Впровадити ці технології в крихітний корпус слухового апарату і змусити їх працювати на дуже обмеженому джерелі живлення (батарейки слухового апарату) - завдання не з простих. Однак, ми не втрачаємо надії одного разу втілити ці амбіційні мрії - і допомогти людям із вадами слуху жити повноцінним життям.

В ідеалі, ми хочемо, щоб людина, яка користується слуховими апаратами з ранку, могла забути про них на цілий день - до самого вечора, коли ляже спати і поставить апарат на зарядку.

 

Що Ви можете сказати про технології Brain Hearing?

Робота мозку полягає не лише в сприйнятті звуків: хороший слух дозволяє мозку підтримувати соціальні зв'язки. А соціальні зв'язки мотивують людей на будь-які дії, на саморозвиток, що своєю чергою, стимулює мозок працювати якнайкраще, в тому числі в похилому віці.

Саме в цьому напрямку ми хочемо розвивати наші слухові технології, тобто, сприймати людський слух не як щось окреме, а як можливість для людей робити те, що вони хочуть. Як я вже згадував, у нас є письмові докази того, як Opn покращує здатність людини чути в шумі, а також знижує навантаження на мозок і покращує запам'ятовування. Це показує наше вельми широке сприйняття слухової реабілітації та розуміння ролі слухових апаратів в житті людей з порушенням слуху.

Як Ви уявляєте подальший розвиток Oticon?

Наша мета - допомогти людям жити якомога більш повноцінним життям, користуючись слуховими апаратами. Говорячи так, ми беремо до уваги абсолютно всі аспекти життя. Тобто, ми даємо людям можливість робити те, що їм подобається, оскільки люди з втратою слуху часто усуваються від суспільства і, як наслідок цього, відчувають себе соціально ізольованими.

Існує безліч доказів того, що соціальна ізоляція викликає серйозні проблеми зі здоров'ям (депресії, алкогольна та наркотична залежність тощо). Людина вже не може жити так, як вона звикла. Також це може спровокувати наступ такого важкого захворювання як стареча деменція. Тому ми вважаємо, що людям із вадами слуху треба якомога швидше надавати допомогу. Ми говоримо так не тільки як виробник слухових апаратів: це питання обговорювалося з численними незалежними дослідниками, і всі вони погодилися в одному: побічні ефекти від використання слухових апаратів настільки незначні, що немає ніяких причин відмовлятися від них, особливо якщо ви страждаєте від значної втрати слуху, оскільки потенційна користь носіння слухових апаратів величезна, хоча суспільство поки що до кінця її не оцінило.

 

© Переклад з англійської – Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2017. Всі права збережені

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru