Шум та порушення слуху

Чим частіше людина перебуває у дуже гамірному оточенні, тим вище в неї ймовірність виникнення порушення слуху. Існує тісний зв’язок між надмірним шумом та зниженням слуху. Таке порушення може бути тимчасовим чи постійним.

У сучасному житті шум оточує нас майже всюди. Звичайно, гучні звуки та шуми неприємні для людей. Наші вуха – це дуже ніжна та складна структура, якій надмірний рівень шуму може завдати серйозної шкоди. Доведено, що шум може стати причиною порушення слуху. Ми перебуваємо під вливом шуму на роботі, на вулиці, слухаючи голосну музику або відвідуючи нічні клуби, рок- та поп-концерти, де рівень звуку зазвичай дуже високий.

Вплив шуму та гучних звуків може призвести до шумового порушення слуху.

Дуже голосно – це скільки в децибелах?

Щоб спричинити тимчасове або навіть постійне порушення слуху, достатньо тривалого впливу шуму гучністю 85 дБ. Саме такий рівень шуму спостерігається на вулицях з дуже активним транспортним рухом. Компресори створюють шум приблизно 100 дБ, а рівень звуку на рок-концертах зазвичай досягає 110-120 дБ! (до уваги любителів голосної музики: такий самий рівень створюється у ваших навушниках, якщо вкрутити звук на повну гучність). А який шум стоїть в деяких школах та дитсадочках!

Вплив шуму та гучних звуків може викликати порушення слуху двох типів: тимчасове (так зване тимчасове зміщення порогу слуху) та постійне (тривале зміщення порогу слуху).

Що таке тимчасове зміщення порогу слуху

Тимчасове зміщення порогу слуху зазвичай відчувається як тимчасове «затьмарення» слуху після того, як ви тривалий час перебували в сильному шумі. Поступово слух відновиться (час, потрібний для відновлення, залежить від того, наскільки голосним був шум та як довго ви перебували під його впливом).

Що таке тривале (постійне) зміщення порогу слуху

Тривале зміщення порогу слуху вперше відчувається через 48 годин після того, як ви побували під впливом надмірного шуму.
Тривале зміщення порогу слуху може трапитись, якщо ви регулярно протягом довгого часу знаходитесь під впливом сильного шуму, але також воно відбувається у випадку короткочасного впливу дуже гучних звуків.
Вплив шуму та дуже гучних звуків може також викликати тинітус – так називається стан, коли ви постійно чуєте звуки, що виникають у голові.

Як уникнути проблем зі слухом?

Відповідь дуже проста: бережіть слух!

  • Не наближайтеся до великих потужних колонок.
  • Не вкручуйте на повну гучність музику у ваших навушниках.
  • Користуйтеся мобільним додатком на своєму смартфоні для вимірювання рівня звуку.
  • А якщо вам все ж доводиться перебувати у шумі, носіть спеціальні засоби для захисту вух - індивідуальні шумозахисні вкладки або захисні навушники.
  • Користуйтеся захисними навушниками або індивідуальними шумозахисними вкладками, коли працюєте в дуже гамірних умовах. Носіть їх, коли працюєте шумним обладнанням, йдете на полювання або їдете на мотоциклі, тракторі, або іншому “гучному” транспорті.

За матеріалами www.hear-it.org

Бережіть свій слух!

Якщо Ви перебували під впливом дуже голосних звуків або шуму та внаслідок цього виникли підозри на порушення слуху – не втрачайте дорогоцінного часу, зверніться за допомогою до лікаря-сурдолога!

Останні статті

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
слухові апарати

Як зрозуміти, що потрібні слухові апарати

Втрата слуху може спіткати будь-кого в будь-якому віці. Відбуватися це може як раптово, так і поступово, і багато людей цього може просто не відчувати.
Читати далі
Діагностика слуху на прийомі у лікаря-сурдолога. Консультація щодо відновлення слуху - яка вірогідність?

Чи можна відновити слух?

Порушення слуху — проблема, яка торкається мільйонів людей. Тому не дивно, що виникає стільки питань про те, чи можна відновити слух. Скажімо так: на сьогоднішній день порушення слуху можна компенсувати.
Читати далі
  • uk
  • ru