• Головна >
  • Статті >
  •  Новий алгоритм програмування оптимізує бімодальне слухопротезування

Новий алгоритм програмування оптимізує бімодальне слухопротезування

Новий алгоритм, розроблений науковцями Данії та США, надає можливість оптимально настроїти слухові апарати Oticon Sensei SP, Oticon Sensei SP Pro та Dynamo для бімодального слухопротезування. Дослідження показали, що бімодальне слухопротезування – використання кохлеарного імплантату на одному вусі і слухового апарату на другому – значно ефективніше порівняно  з використанням одного кохлеарного імплантата на одному вусі і без слухового апарата або кохлеарного імплантата на іншому вусі у багатьох дітей і дорослих.

Олена Соколова, MD, PhD (Отоларингологія), Центр слухової реабілітації АВРОРА®.

Бімодальне слухопротезування – це використання кохлеарного імплантату на одному вусі і слухового апарату на другому. За даними Національної науково-дослідної лікарні Бойз Таун (Boys Town National Research Hospital, США), поширеність бімодального слухопротезування швидко зростає: у 2002 році воно складало 10% усіх користувачів кохлеарних імплантатів, у 2009 році – 30%, у 2010 році – більше 50%.

Дослідження показали, що бімодальне слухопротезування значно ефективніше порівняно з кохлеарним імплантатом – покращує сприймання мовлення, зокрема, у шумному середовищі, надає більш природнє звучання музики та звуків природи, поліпшує розрізнення частот, покращує комфортність слухання без зайвих зусиль, зменшує втому,  запобігає виникненню слухової депривації неімплантованого вуха, покращує локалізацію звуку, стимулює розвиток мовлення та успіхів дітей у школі.

Ці переваги зумовлені тим, що технології кохлеарного імплантату та слухового апарату взаємно доповнюються. З однієї сторони, кохлеарний імплантат забезпечує краще сприймання високих частот, чутність яких найбільше страждає при глибокому порушенні слуху і які не може передати слуховий апарат, але кодує низькі частоти не дуже точно. З другої сторони, слуховий апарат ефективно передає низькочастотні звуки, що дає можливість сприймати більш тонкі спектральні та часові характеристики звуків, зокрема, мовленнєвих.

Але ефективність бімодального слухопротезування до недавнього часу була обмежена. Це пояснюється тим, що пацієнт отримує стимули різної модальності – електричні та звукові (акустичні). На стороні імплантату слуховий нерв отримує електричні імпульси від імплантованої електродної решітки, яка у свою чергу отримує кодовані електричні сигнали від зовнішнього звукового процесору.

На стороні слухового апарату слуховий нерв отримує електричні імпульси від завитки внутрішнього вуха, а до неї механічні коливання потрапляють від середнього вуха.  У середнє вухо звукові коливання потрапляють від слухового апарату через барабанну перетинку та кісточки середнього вуха.

Таким чином, мозок отримує дуже різні сигнали зі сторони імплантату та сторони слухового апарату – за частотою, часом, амплітудою та динамічним діапазоном.

Така незбалансованість сигналів між кохлеарним імплантатом та слуховим апаратом значно знижувала ефективність бімодального слухопротезування.

Цю проблему вирішили науковці компанії Oticon та Національної науково-дослідної лікарні Бойз Таун (Boys Town National Research Hospital, США). Вони створили спеціальний алгоритм настроювання (програмування) супер-потужних слухових апаратів Oticon Sensei SP, Oticon Sensei SP Pro та Oticon Dynamo для бімодального слухопротезування. Алгоритм втілено у новій версії спеціальної програми Oticon Genie для настроювання цифрових слухових апаратів.

Цей новий алгоритм дозволяє настроїти слухові апарати таким чином, щоб досягти оптимального балансу гучності, низьких та високих частот у сигналах, які мозок отримує від кохлеарного імплантату та слухового апарату. Цей баланс усуває зазначені недоліки та дозволяє отримати усі переваги бімодального слухопротезування.  Алгоритм забезпечує такий  баланс гучності слухового апарату і кохлеарного імплантату у будь-якому з режимів частотного підсилення слухового апарату, який обирається відповідно до стану слуху – широкосмугове підсилення, частотно-вибіркове підсилення в низькочастотному діапазоні, а також режим Speech Resque™ (Захист мовлення).

Результатом є забезпечення мозку пацієнта максимальною мовленнєвою та звуковою інформацією в поєднанні з комфортністю звучання в будь-якому звуковому середовищі.

В Медичному центрі слухової реабілітації АВРОРА® вже накопичено досвід бімодального слухопротезування за допомогою суперпотужних слухових апаратів Oticon Sensei SP и Oticon Sensei SP Pro для дітей та Dynamo для дорослих за новою методикою.

«Імплантовані діти мають тяжке та глибоке порушення слуху, яке значно обмежує можливості сприйняття звуків, насамперед мовлення, – ділиться досвідом лікар-сурдолог Медичного центру АВРОРА® Оксана Щекатурина, –  але наші спостереження показали значне поліпшення слухового сприйняття при використанні слухового апарату разом з кохлеарним імплантатом».

Для бімодального слухопротезування з новим алгоритмом настроювання слухового апарату можна записатися на прийом до Медичного центру АВРОРА©.

Останні статті

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
слухові апарати

Як зрозуміти, що потрібні слухові апарати

Втрата слуху може спіткати будь-кого в будь-якому віці. Відбуватися це може як раптово, так і поступово, і багато людей цього може просто не відчувати.
Читати далі
Діагностика слуху на прийомі у лікаря-сурдолога. Консультація щодо відновлення слуху - яка вірогідність?

Чи можна відновити слух?

Порушення слуху — проблема, яка торкається мільйонів людей. Тому не дивно, що виникає стільки питань про те, чи можна відновити слух. Скажімо так: на сьогоднішній день порушення слуху можна компенсувати.
Читати далі
  • uk
  • ru