• Головна >
  • Статті >
  •  Як незначне порушення слуху в молодості впливає на функцію мозку

Як незначне порушення слуху в молодості впливає на функцію мозку

Останні дослідження вчених підтвердили, що навіть легкі порушення слуху можуть привести до виснаження та передчасного «старіння» мозку.

ПІДЛІТКИ, ЮНАКИ Й ДІВЧАТА часто вмикають свої айпади та смартфони на повну гучність або «ловлять драйв» якомога поближче до сцени чи колонок на рок-концертах та в нічних клубах. При цьому вони навіть не здогадуються, що від гучної музики страждає не тільки слух, але й мозкова функція. В науковому журналі eNeuro в травні 2018 року було опубліковане цікаве дослідження. Виявляється, молодь з легким порушенням слуху (про яке вони навіть не здогадувалися, бо всі учасники дослідження стверджували, що чують нормально) отримує таке навантаження на мозок, яке характерне для більш старшого віку.

Дослідження проходило так: вчені стежили за функцією мозку за допомогою функціональних магнітно-резонансних томограм (далі - фМРТ), а здорові чоловіки та жінки у віці від 18 до 41 року прослуховували різноманітні речення, як прості, так і дуже складні, розуміння яких вимагає від мозку різної кількості ресурсів. Перед виконанням фМРТ, всі учасники пройшли перевірку слуху, за результатами якої в деяких з них були виявлені легкі порушення слуху (настільки незначні, що клінічно їх слух знаходився в межах норми).

Результати фМРТ виявили в учасників з гіршим слухом підвищену активність правої півкулі мозку (особливо правої лобної долі), що саме по собі видавалося дуже дивним: адже за розуміння мови та мовлення цілковито відповідає ліва півкуля. Така незвична активність мозку не змінювалася незалежно від складності речень, які прослуховували учасники.

«З одного боку, мозок має дуже позитивну рису: він винятково пластичний, тобто, здатний пристосовуватися до будь-яких ситуацій», - пояснює провідний науковий співробітник Юн Лі, доцент кафедри хронічних уражень мозку відділу мово- та слухознавства в Університеті штату Огайо. – «З віком, люди починають застосовувати для розуміння мовлення більше ресурсів правої лобної долі, однак, молоді це зазвичай не притамано. Погано, що люди починають користуватися цими ресурсами в такому молодому віці. Це все одно, що почати знімати гроші з пенсійного рахунку, коли до пенсії ще далеко: так само й мозкові ресурси слід приберегти на потім».

«Результати дослідження мають велике значення», - підтверджує Сара Шидловскі, директор відділу аудіології Програми кохлеарної імплантації Клініки Клівленду,  - «оскільки чути – це не тільки просто чути звук, але й обробляти звукову інформацію та осмислювати її мозком. Регулярний вплив гучних звуків може викликати клінічно непомітне пошкодження “синаптичних волокон” – тобто, зв’язків між сенсорними клітинами внутрішнього вуха та слуховим нервом. Люди з таким пошкодженням страждають від так званого прихованого порушення слуху: при стандартному обстеженні їх слух виявляється нормальним, але вони часто скаржаться на складність розуміння мовлення в шумі або при спілкуванні у великих компаніях».

Ще одна тривожна перспектива, яка не може не лякати – зростає кількість доказів  зв’язку між порушенням слуху та деменцією (набуте слабоумство). Перегляд нових досліджень, опублікований в журналі Maturitas за червень 2018 року, свідчить про те, що при порушенні слуху в зрілому віці ризик розвитку деменції в похилому віці зростає на 50%. На думку Лі, «Якщо ви витрачаєте всю розумову енергію на слухання та розуміння, вам не залишається когнітивних ресурсів на інші речі – наприклад, увагу та запам’ятовування».

«Якщо вам доводиться докладати зусиль, щоб добре розуміти все почуте та комфортно спілкуватися – перевірте ваш слух, у тому числі, здатність чути та розуміти мовлення у фоновому шумі», - радить Сара Шидловскі. Американська асоціація мовлення, мови та слуху закликає дорослих проходити скринінг слуху раз на десять років, а після досягнення п’ятидесятирічного віку – раз на три роки. 

Чим скоріше ви виявите проблему зі слухом, тим більше можливостей її вирішити: змінити своє оточення з метою мінімізації відволікаючих факторів, задуматися про захист органів слуху, тренувати слух (виконувати спеціальні вправи на слухання) або, в разі потреби, придбати слухові апарати.

Ми сподіваємося, що після читання цієї статті ви зробите музику в плеєрі тихіше, а збираючись на рок-концерт, захопите з собою беруші. «Бережіть слух, бо він впливає на ваше самопочуття», - рекомендує Лі, - «Перевірка слуху повинна стати для молоді таким же звичним явищем, як стеження за рівнем холестерину або вимірюванням тиску». 

За матеріалами health.usnews.com

Якщо у Вас або Ваших рідних і близьких підозри на порушення слуху – звертайтеся до Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА. Не зволікайте з записом до лікаря-сурдолога та не залишайтесь наодинці зі  своєю проблемою!

Ми допоможемо знайти оптимальне вирішення проблеми.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru