• Головна >
  • Новини >
  •  Найпотужніші Oticon Xceed відкривають світ звуків людям з важким і глибоким порушенням слуху

Найпотужніші Oticon Xceed відкривають світ звуків людям з важким і глибоким порушенням слуху

На Міжнародному семінарі Oticon, що проходив 17-21 вересня 2019 року в історичній столиці Японії Кіото та сучасній столиці Токіо було розглянуто особливості важких і глибоких порушень слуху на роботу головного мозку, сприймання мовлення у різних життєвих ситуаціях. У семінарі взяли участь понад 80 спеціалістів з 28 країн – членів Золотого Альянсу Oticon.

Саме для важких (більш як 70 дБ) і глибоких (більш як 90 дБ) порушень слуху Oticon розробив нові, унікальні у світі найпотужніші слухові апарати – супер-потужні Super Power (SP) та ультра-потужні Ultra Power (UP) апарати Oticon Xceed для дорослих і підлітків, а також спеціальні слухові апарати для дітей Xceed Play SP та UP.   Вони працюють на найсучаснішій і найпотужнішій у світі платформі цифрової обробки звуку Velox S™ та компенсують порушення слуху до 120 дБ (за тональною аудіограмою).

Вид міського ландшафту Токіо з оглядового майданчика телевізійної вежі

Буддійський храм в Токіо

«Золотий» храм серед типового японського парку

Учасники семінару від Центру слухової реабілітації АВРОРА: Олена Радченко та Олександр Радченко, В’ячеслав Федорук. Олена Соколова

Людям з важким порушенням слуху важко розуміти мовлення, особливо у шумних ситуаціях, у яких їм доводиться часто опинятися в повсякденному житті.   Дітям з такими порушеннями слуху важко опановувати мовлення і мову.   Нові найпотужніші у світі слухові апарати Oticon Xceed надають можливість чути чисті звуки на всі 360° навколо, краще розуміти мовлення, з меншими зусиллями та втомою, краще запам’ятовувати почуте та легше навчатись.  Спеціальні слухові апарати для дітей Xceed Play надають мозкові дитини набагато більше мовленнєвих ознак і покращують розвиток мови.  Це велика новина для дітей і дорослих, яким потрібні потужні слухові апарати.

Доповідачі семінару – Пітер Ладиженський (Данія), доктор наук Чіємі Танака (Японія), доктор аудіології Морін Доті Томасула (США), Карстен Альбум (Данія), Сорен Больцман (Данія), Арнольд Нюбер (Угорщина)

Можливість чути все навколо дають змогу так звані «омні-направлені» слухові апарати.  Але вони підсилюють всі навколишні шуми, перевантажують мозок зайвою інформацією, та не дозволяють добре розуміти те мовлення, яке цікавить користувача апаратів.  Так звані «направлені» слухові апарати пригнічують всі навколишні звуки, окрім тих, що надходять прямо попереду користувача.  Але вони утворюють вузький «слуховий тунель», з якого користувач може чути звуки, залишаючи все інше у «звуковій тіні».

Обидві ці проблеми вирішує саме унікальна у світі технологія відкритого звуку OpenSound Navigator.  Вона  надає можливість чути чисті звуки, з меншим шумом, і з усіх напрямків на 360° навколо користувача слухових апаратів, і таким чином добре розуміти мовлення будь-якого говорючого в оточенні.  А менший шум зменшує зусилля слухання, яких докладає користувач слухових апаратів Xceed UP і Xceed Play UP.

Особливе значення можливість добре чути всі навколишні звуки має для немовлят і дітей молодшого віку.  Чому?  Тому що, як показали наукові дослідження, 80% того, чому навчаються діти, вони засвоюють через так зване «випадкове навчання» (accidental learning).  Випадкове навчання – це те, що вони «підслуховують» з оточення від дітей та дорослих навколо них.  Причому, діти у більшості ситуацій не дивляться на того, хто говорить, і живуть у постійному оточенні різноманітними шумами.

Зрозуміло, що для того, щоб зрозуміти мовлення, його треба почути.  А для цього звуки мають бути достатнім чином підсиленими – відповідно до порушення слуху.  Щоб забезпечити оптимальну чутність звуків, Xceed UP і Xceed Play UP мають найбільші у світі максимальний вихідний РЗТ (ВРЗТ90) 146 дБ та максимальне підсилення 87 дБ.

Втім, проблема не тільки у самому підсиленні та достатніх вихідних рівнях звуку, які технічно важко досягти у слухових апаратах.  Але не менша проблема полягає у тому, що фактичне підсилення у вусі пацієнта у повсякденних ситуаціях обмежене акустичним зворотним зв’язком – тим самим докучливим свистом, знайомим кожному користувачу потужних слухових апаратів.   Свист виникає при прикладенні до вуха трубки телефону чи смартфону, одяганні капелюха чи хусточки, та навіть при обіймах з близькими – коли мікрофони апарата «екрануються» і до них потрапляє більше підсиленого звуку, який «витікає» з-під вушної вкладки апарата.

Свист слухового апарата може бути чутним оточуючим людям, викриваючи наявність апарата, чого деякі люди соромляться.  Але головне, що свист – це повне спотворення звуку, яке не дає чути корисні звуки.  Навіть якщо апарат не свистить постійно, то протягом розмови можуть виникати «підсвистування», які спотворюють звуки мовлення та значно знижують його розуміння.

Деякі сучасні технології дозволяють зменшити зворотний зв’язок, але тільки після того як він виникає – шляхом трьох методів:  зсуву фази вихідного підсиленого звуку відносно вхідного звуку, зсуву високих частот доверху, та зменшення підсилення слухового апарата.  Це покращує ситуацію зі свистом, але зменшує фактичне підсилення апарату.

Зменшення підсилення робить його неоптимальним для користувача – меншим ніж предписане (оптимальне) для порушення слуху користувача апарата.  А неоптимальне підсилення значно зменшує кількість мовленнєвих ознак, які досягають мозку користувача, і таким чином погіршують розуміння мовлення.

Особливо негативні наслідки неоптимальність підсилення мають для дітей – воно не дозволяє нормальний розвиток мови у дитини.

На відміну від цього, для постійного утримання підсилення на оптимальному рівні, Oticon вирішив проблему зворотного зв’язку радикально.  Особлива патентована технологія Оптимізатор відкритого звуку (OpenSound Optimizer) в апаратах Xceed UP і Xceed Play UP попереджає зворотний зв’язок – вона автоматично аналізує підсилений звук, виявляє ризик появи зворотного зв’язку та пригнічує його ще до того, як він виникає.

Таким чином, технологія OpenSound Optimizer уможливлює оптимальне підсилення весь час протягом дня – у будь-яких ситуаціях, у яких опиняється користувач.  Таким чином, мозок користувача постійно отримує всі акустичні ознаки мовлення, які забезпечують розуміння мовлення, зменшення напруженості та втоми користувача.

Разом технології OpenSound Navigator та OpenSound Optimizer забезпечують не тільки краще розуміння мовлення і меншу втому, але також легше пригадування почутого з короткострокової пам’яті.  Це має велике значення як для дорослих, так і особливо для дітей, оскільки полегшує навчання і покращує можливості освіти.

На семінарі було обговорено ще одну важливу технологію – першу у світі безпровідну систему CROS (contralateral routing of signals – контралатеральне підведення сигналу) та BiCROS (Bilateral CROS – білатеральне контралатеральне підведення сигналів).  Вони призначені для пацієнтів з односторонньою глухотою та великою асиметрією (неоднаковістю) порушення слуху.  Такі порушення значно ускладнюють розуміння мовлення у шумі, особливо коли мовлення приходить зі сторони глухого вуха.  Прикладами можуть бути ситуації водіїв або пасажирів автомобіля, коли говорячий знаходиться у сидінні на стороні глухого вуха.

У системі CROS єдиний виносний мікрофон слухового апарата знаходиться в окремому корпусі на стороні глухого вуха, а слуховий апарат передає звуки від нього у вухо з нормальним слухом без підсилення.  Звуки на стороні нормально-чуючого вуха потрапляють у вухо без будь-якого підсилення через відкриту вушну вкладку.

Якщо у кращому вусі є порушення, то застосовується система BiCROS, у якій підсилюються і подаються у краще-чуюче вухо звуки від мікрофонів з обох сторін – глухого та краще чуючого вуха.

Такі системи дозволяють людині чути звуки, які надходять з усіх боків.  Вони існували вже декілька десятиліть.  Але вони були провідними – зі шнуром, розташованим на потилиці, який під’єднує мікрофон на стороні глухого вуха до слухового апарату.  Це дуже незручно та великою мірою зменшувало практичну цінність систем CROS і BiCROS, оскільки є мало охочих терпіти дуже помітний «шнурок на потилиці».

Новітні безпровідні системи Oticon CROS і BiCROS усувають цей недолік і відкривають можливості їх використання багатьом людям з односторонньою глухотою.

Оскільки порушення слуху часто поєднується з вушним шумом (тинітусом, tinnitus), то в слухових апаратах Oticon Xceed є спеціальні режими, в яких слухові апарати генерують приємний для користувача шум, наприклад, шум океанських хвиль.  Ці звуки значно полегшують страждання від тинітусу.

А дитячі слухові апарати Xceed Play мають багато властивостей спеціально для дітей.  Зокрема, вони мають захищений батарейний відсік, щоб дитина випадково не проковтнула батарею, спеціальні світлові індикатори для батьків та опікунів, нано-покриття та гіпоалергенність, щоб запобігти алергічній реакції ніжної шкіри дитини.  Вони мають також можливості безпровідного під’єднання до шкільних навчальних систем.

Зрозуміло, слухові апарати Oticon Xceed і Xceed Play мають безпровідний зв’язок між собою для забезпечення бінаурального слуху – через систему магнітної індукції ближнього поля (Near Field Magnetic Induction, NFMI).  А також вони мають безпровідний зв’язок зі смартфонами, виносними мікрофонами, комп’ютерами, та іншими гаджетами – через низькоенергетичний Блтус (Bluetooth® Low Energy) – для прямого стерео-стримінгу чистих, захищених від навколишнього шуму звуків.

Окрім того, слухові апарати Oticon Xceed і Xceed Play розроблені таким чином, щоб оптимально працювати з системою кохлеарної імплантації на одному вусі – для так званого бімодального (Bimodal Fitting) слухопротезування.   А в системі програмування слухових апаратів Oticon Genie є спеціальні засоби для оптимальної настройки цих апаратів, щоб вони оптимально працювали з будь-якою системою кохлеарної імплантації.  Ці засоби розроблено спільно з науковцями Науково-дослідної Лікарні Бойз Таун (Boys Town Research Hospital, США).

Переваги супер-потужних і ультра-потужних слухових апаратів Oticon Xceed і Xceed Play для дорослих і дітей, а також систем Oticon CROS і BiCROS доведені дослідженнями доказової медицини.  Вони набагато покращують якість життя дітей і дорослих з важкими та глибокими порушеннями слуху.

На семінарі також було обговорено перший міжнародний практичний досвід використання системи дистанційної медицини Oticon RemoteCare, яка дозволяє надавати підтримку користувачеві слухових апаратів через мережу Інтернет і смартфон користувача – вирішувати проблеми, які можуть виникати у реальному житті, зокрема надавати тонке підналаштування слухових апаратів – так, ніби користувач знаходиться на прийомі у клініці слухопротезиста.

Учасники семінару відвідали виробництво внутрішньовушних слухових апаратів та ремонту всіх стилів слухових апаратів у дочірній компаніїї холдінгу Демант – Отікон Японія (Oticon Japan), побачили передовий міжнародний досвід, щоб потім запровадити його у своїх країнах.

Виробництво і сервіс слухових апаратів в Отікон Японія

«Семінар Отікон Експорт у Японії був надзвичайно інформативним та корисним.  Дуже символічно, що ми дізнались про найновіші технологічні досягнення для дорослих і дітей з тяжким і глибоким порушенням слуху саме в Японії – країні з дуже високим рівнем розвитку технологій та високотехнологічного виробництва» – зауважив після семінару Олександр Радченко, Генеральний директор Центру АВРОРА® – «Ми докладемо всіх зусиль, щоб ці нові технології стали доступними для наших пацієнтів в Україні вже найближчим часом».

 

Якщо у вас, вашої дитини або знайомих і близьких є значне порушення слуху, є свист і шум у слухових апаратах, є незадовільне розуміння мовлення, особливо у шумі, є підвищена втомлюваність після робочого дня, важко запам’ятовувати почуте, є одностороння глухота, або вже є кохлеарний імплант на одному вусі, то ми запрошуємо до Медичного центру слухової реабілітації АВРОРА® щоб оцінити нові слухові апарати Oticon Xceed і Xceed Play, а також нові безпровідні системи Oticon CROS і BiCROS.

Юрій Соколов, MS, PhD, MBA, Центр слухової реабілітації АВРОРА®.
© Центр слухової реабілітації АВРОРА®, 2019.  Всі права збережені.

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk