• Головна >
  • Статті >
  •  Дружні до мозку слухові апарати: чому це так важливо

Дружні до мозку слухові апарати: чому це так важливо

В галузі слухових апаратів відбулася справжня технологічна революція. Компанія Oticon - світовий лідер з виробництва слухових апаратів, впровадила та дотримується концепції, що головне – це мозок!

Яким повинен бути ваш слух?

Ми рідко замислюємося над цим питанням, хоча воно того варте. Зрештою, слух – одне з найважливіших відчуттів, за допомогою яких ми взаємодіємо з навколишнім світом.

Ми вважаємо, що слух повинен бути максимально природним та вільним від обмежень. Він повинен працювати так, як задумано природою – навіть якщо у вас є порушення слуху і потрібні слухові апарати. Особливо якщо вам потрібні слухові апарати.

Чому ваш мозок має величезне значення для вашого слуху?

Також ми вважаємо, що ключ до доброго слуху — в мозку. Адже передусім, чути це — думати! Наші вуха уловлюють звуки, однак ми розуміємо, що це за звуки, тільки завдяки мозкові. Тобто, мозок – це найкращий в світі звуковий процесор!

Звідси слідує, що ваш мозок повинен сприймати всі звуки, що вас оточують. Щоб зрозуміти, наскільки це важливо, розглянемо наступний приклад.

Уявіть, що ви гуляєте.

Ви з найкращим другом прогулюєтеся парком, розповідаючи останні новини. Раптом ви бачите, як праворуч до вас наближається інший друг, повертаєтесь, щоб привітатися з ним – і тут ваша увага перемикається на звук швидких кроків, що наближаються ззаду. Ваш мозок підказує, що це хтось біжить, і ви не кидаєтесь назустріч другові, а залишаєтесь на місці, чекаючи, поки бігун промине повз вас.

А тепер уявіть, що ви б не почули звук кроків бігуна. Ваша увага не перемкнулася б на цей звук, і мозок не підказав, як діяти далі. Ви просто зіштовхнулися б з бігуном, і ви обидва, ймовірно, були б вражені й збиті з пантелику.?

Очевидно, що ваш мозок працює найкраще тоді, коли чує всі навколишні звуки – саме так, як задумано природою.

Це означає, що якісні слухові апарати повинні не просто робити звуки достатньо гучними. Вони повинні надавати мозкові більше доступу до всіх значущих навколишніх звуків та допомагати йому правильно зрозуміти всі звуки, які ви чуєте.
Слухові апарати Oticon працюють саме так, і тому з ними ви витрачатимете менше зусиль1 на те, щоб зрозуміти звуки, залишаючи більше ментальних ресурсів на інші заняття, такі як обмірковування та запам’ятовування.

Ми називаємо цей підхід у створенні слухових апаратів «чути мозком» - BrainHearing ™.Починаючи з 2010 року, цей підхід застосовується до всієї продукції Oticon. У порівнянні з традиційною концепцією, прийнятою в індустрії слухових апаратів, це була справжня революція.

Якими були слухові апарати раніше

Раніше всі слухові апарати були «вухоцентричними». Багато з них залишаються такими й дотепер

Це означає, що вони намагаються компенсувати порушення слуху на рівні вуха, підсилюючи гучність звуку, замість того, щоб оптимізувати звук для полегшення його сприйняття мозком.

Однак цей підхід перевантажує вуха, і тому звичайні слухові апарати знижують рівень деяких звуків, особливо в шумних та багатолюдних умовах – в кав’ярнях, у ресторанах, під час сімейних застіль. Зазвичай вони приглушують усі навколишні звуки, крім тих, джерело яких знаходиться просто перед вами.

Однак таке приглушення всіх інших звуків, що оточують вас, обмежує надходження звукових стимулів до вашого мозку. А не маючи повної інформації щодо навколишніх звуків, ваш мозок не може працювати так, як задумано природою. Ваша увага обмежується, «зашорюється» - і тому ви не можете чути такі звуки як кроки позаду вас.

Крім того, якщо ви не чуєте якихось звуків, мозок намагається заповнити ці прогалини здогадками. Це сильно знесилює, не залишаючи ресурсів для таких важливих справ як запам’ятовування та перетворюючи соціалізацію на надмірно важке заняття2 – а соціалізація має критичне значення для здоров’я вашого мозку!

Рішення проблеми – дружні до мозку слухові апарати!

Добре, що зараз компанія Oticon має достатньо знань, щоб створювати слухові апарати, дружні до мозку.

Ми вже знаємо, що для правильного природного функціонування мозок повинен мати доступ до всіх значущих звуків – а не тільки мовлення3.

Отже, коли ваш мозок отримує всю потрібну інформацію, він може природним чином орієнтуватися у світі звуків та фокусуватися на тому, що ви виберете.

Це природний спосіб, у який мозок осмислює звуки, і дружні до мозку слухові апарати Oticon створені для того, щоб підтримати ваш мозок у цій роботі.

Результати вражають. Дружні до мозку слухові апарати знижують навантаження на мозок (когнітивне навантаження), і тому ви менше втомлюєтеся4.

Також наші слухові апарати не просто підсилюють звуки з окремих джерел, а дозволяють вам чути природнішу, приємну та збалансовану звукову картину.

Ви б хотіли чути саме так природно?

Запрошуємо до Медичного центру АВРОРА, щоб оцінити усі переваги слухових апаратів Oticon з технологією BrainHearing™!

 

Джерела:

1. Juul Jensen J. (2019) Oticon OpnS Clinical Evidence. Oticon Whitepaper.

2. Pichora-Fuller, M. K., Kramer, S. E., Eckert, M. A., Edwards, B., Hornsby, B. W., Humes, L. E., ... & Naylor, G. (2016). Hearing impairment and cognitive energy: The framework for understanding effortful listening (FUEL). Ear and Hearing, 37, 5S-27S

3. 1. O’Sullivan J, Herrero J, Smith E, et al. Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron. 2019;104(6):1195-1209.e3. doi:10.1016/j.neuron.2019.09.007 
   2. Puvvada KC, Simon JZ. Cortical Representations of Speech in a Multitalker Auditory Scene. J Neurosci. 2017;37(38):9189-9196. doi:10.1523/JNEUROSCI.0938-17.2017

4. Juul Jensen J. (2019). Oticon OpnS Clinical Evidence. Oticon Whitepaper

За матеріалами oticon.global

Не відкладайте вибір слухового рішення — запишіться прийом вже зараз!

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk
  • ru