• Головна >
  • Новини >
  •  Центр АВРОРА відзначає своє 25-річчя професійними подіями

Центр АВРОРА відзначає своє 25-річчя професійними подіями

Заснований у 1991 році, Центр слухової реабілітації АВРОРА® цього року відзначає 25-річний ювілей – чверть століття слухової допомоги дітям і дорослим України.

«Ми відзначаємо свій ювілей напруженою роботою та новим внеском у розвиток вітчизняної слухової допомоги», – розповідає Генеральний директор Олександр Радченко, – «Поряд з наданням слухової допомоги нашим пацієнтам, ми докладаємо зусиль до запровадження нових технологій та поширенння передових професійних знань серед наших колег. Так, у червні, ми ми ввели в Україні перші у світі слухові апарати з підключенням до Інтернету – Oticon Opn. Провели спеціальний семінар для партнерів за участю міжнародного тренера компанії Oticon Керол Барнетт.
У вересні ми взяли участь у соціально-культурній акції, присвяченій Міжнародному дню глухих під девізом "ПОЧУЙТЕ НАС!", організованій Київською організацією УТОГ за підтримки КМДА».

У жовтні представники Центру слухової реабілітації АВРОРА® виступили з науковими доповідями на щорічній осінній Конференції Українського наукового медичного товариства лікарів-оториноларингологів «Сучасні методи консервативного і хірургічного лікування в оториноларингології», а також провели виставку медичних виробів – слухових апаратів Oticon та аудіологічного обладнання Interacoustics.

 

 

Також у жовтні Центр слухової реабілітації АВРОРА® спонсорував Спеціальне засідання III-ї науково-практичної конференції Асоціації дитячих оториноларингологів України «Актуальні питання дитячої оториноларингології». Це засідання, яке проводилось за участю вітчизняних та закордонних фахівців, було присвячене ранньому виявленню, діагностиці та реабілітації дітей з порушенням слуху.

«На цій важливій науковій події нами були презентовані найсучасніші технології та практичні слухові рішення для дітей» – розповідає Заступник Генерального директора з медичних питань Центру АВРОРА® В’ячеслав Федорук та стисло інформує про зміст доповідей на Спеціальному засіданні Конференції.

У вступному слові, Генеральний директор Центру АВРОРА® Олександр Радченко зазначив, що засновники Центру ще у 1980-х роках, працюючи у Київському НДІ отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка, спільно з кандидатом мед. наук В.Л. Ліфановим, розробляли методи та прилади для слухового скринінгу новонароджених. З перших днів своєї 25-річної історії Центр слухової реабілітації АВРОРА® запровадив та використовує у практиці найновіші методи слухового скринінгу, діагностики та слухопротезування дітей самого раннього віку.

На початку Спеціального засідання конференції Заступник директора з перинатальної медицини ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України», президент Асоціації неонатологів України, доктор медичних наук, професор Тетяна Знаменська доповіла на Спеціальному засіданні про розробку системи заходів та організацію роботи неонаталогічної служби для зниження рівня захворюваності на порушення слуху в Україні. Професор Т. Знаменська відзначила, що вада слуху є найбільш поширеним захворюванням, яке трапляється у 3-х випадках на 1000 новонароджених (0,3%), а у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених цей показник становить 7-10%. Професор Т. Знаменська підкреслила необхідність створення програми загального слухового скринінгу новонароджених у пологових відділеннях України та ретельного обстеження тих дітей, у яких скринінгове обстеження виявило можливість порушення слуху – у взаємодії з педіатрами та сурдологами. З цією метою професор Т. Знаменська запропонувала створити Міжгалузеву робочу групу з розробки Програми раннього слухового виявлення, діагностики та інтервенції з залученням неонатологів, педіатрів, сурдологів, сімейних лікарів, дитячих отоларингологів, фахівців освіти, Українського товариства глухих, асоціацій, а також закордонних фахівців, зокрема Канади.

 

 

Кандидат біологічних наук Юрій Соколов (Онтаріо, Канада) представив огляд історії та міжнародного досвіду програм раннього виявлення, діагностики та інтервенції (втручання) у дітей. Він особливо підкреслив найважливіший принцип 1-3-6, прийнятий у всіх розвинутих країнах – виявлення (загальний скринінг) порушення слуху у новонароджених до 1-місячного віку, діагностика – до 3-місячного та інтервенція (слухопротезування) – до 6-місячного віку. Якщо оптимально налаштовані слухові апарати не ефективні протягом випробувального періоду, виконується кохлеарна імплантація в однорічному віці дитини. Нещодавно опубліковані результати багаторічного дослідження в США довели, що навіть невелике (до 25 децибел) порушення слуху викликає ризик відставання у розвитку мовлення і мови у дитини, при цьому такий ризик зростає зі збільшенням порушення слуху. Навпаки, раннє слухопротезування акустичними слуховими апаратами або системами кохлеарної імплантації дозволяють дитині розвиватися та засвоювати мовлення і мову так, як її однолітки з нормальним слухом. Однак, необхідною умовою для цього є оптимальність слухопротезування, що підтримується постійно протягом дитинства – застосування дитячих слухових апаратів бінаурально (на обидва вуха), правильний підбір і настройка (програмування) з використанням дитячих формул, комфортна фізична установка на вусі, верифікація і валідація слухових апаратів.

Менеджер компанії Oticon Йонас Хейнеманн доповів про дитячі слухові апарати Oticon Sensei та суперпотужні дитячі апарати Oticon Sensei SP. Йонас відзначив слухові потреби дітей різного віку – немовлят, молодших дошкільнят, школярів і підлітків, описав важливі для цих вікових груп властивості дитячих слухових апаратів і показав, як апарати Oticon Sensei та Oticon Sensei SP відповідають цим потребам.

Окрім властивостей, що забезпечують швидкий розвиток мовлення і мови, Йонас Хейнеманн особливо підкреслив необхідність конструктивних рішень задля безпеки маленьких дітей. Насамперед, це наявність замкненого батарейного відсіку, що запобігає ризику проковтування або вдихання батареї, а також застосування гіпоалергенних матеріалів у конструкції слухових апаратів Для оптимальності слухопротезування дитячі апарати Oticon Sensei та Oticon Sensei SP мають також дитячі алгоритми програмування, світловий індикатор правильності встановлення вушної вкладки, захист від свисту й багато інших функцій.

Для допомоги дітям з глибоким порушенням слуху компанія Oticon Medical / Neurelec розробила нові системи кохлеарної імплантації Neuro Zti / Neuro One, про які доповів менеджер компанії П’єр Бігору.

 

 

 

 

Кохлеарний імплант Neuro Zti, що входить у систему, має унікально малий розмір і не потребує свердлення кісткового ложа при хірургічній установці. Це особливо важливо для немовлят та молодших дітей, тому що значно скорочує тривалість і знижує травматичність операції, прискорює процес заживлення, а також знижує ризики зсуву імпланта при ударах голови, які трапляються у реальному житті дитини.

Звуковий процесор Neuro One застосовує найновішу технологію Oticon з автоматичними функціями та інноваційним методом обробки звуків – координовану адаптивну обробку. Завдяки їй користувач кохлеарного імпланту може краще орієнтуватися в будь-якій ситуації та брати активну участь у спілкуванні без зайвих зусиль.

Важливу роль у слуховому скринінгу новонароджених, діагностиці та реабілітації має діагностичне обладнання та спеціальні засоби. Про таке обладнання і засоби доповіли Начальник відділу Центру слухової реабілітації АВРОРА® Володимир Конюшняк та Менеджер компанії Інтеракустикс Мартин Редхед.

 

 

Вони продемонстрували найновіші прилади для об’єктивного слухового скринінгу методами отоакустичної емісії та автоматизованих коротколатентних слухових викликаних потенціалів, діагностичних імпедансних аудіометрів, аналізаторів слухових викликаних потенціалів, приладів для настроювання та верифікації слухових апаратів для дітей.

Заступник Генерального директора з медичних питань Центру слухової реабілітації АВРОРА® В’ячеслав Федорук доповів про багаторічний досвід Центру з комплексної слухової діагностики у новонароджених і немовлят сучасними об’єктивними методами отоакустичної емісії, кохлеографії та коротколатентних слухових викликаних потенціалів, які застосовуються у Центрі та у розвинутих країнах. На підставі проведених досліджень зроблено висновок, що такий комплекс дозволяє виконати об’єктивну диференціально-топічну діагностику, а також частотно-специфічну оцінку порогів чутності у новонароджених і немовлят, яка необхідна для подальшої слухової інтервенції.

 

 

Головний лікар Медичного центру АВРОРА® Олена Хоменко поділилася досвідом оптимального слухопротезування дітей раннього віку у Медичному центрі слухової реабілітації АВРОРА® – з використанням методик та клінічних протоколів підбору та настроювання, верифікації та валідації слухових апаратів у дітей, які застосовуються у провідних програмах та клініках США, Канади та європейських країн. Цей досвід показав високу ефективність таких методів і спеціальних сучасних дитячих слухових апаратів, які можуть бути рекомендованими для запровадження у широкій сурдологічній практиці в Україні.

 

 

Заступник Генерального директора Центру слухової реабілітації АВРОРА® кандидат технічних наук Олена Радченко розповіла про методи та критерії забезпечення якості у програмах слухового скринінгу, діагностики та інтервенції – якість, надійність, безпеку та підтримання калібрування обладнання, тренінгу персоналу, системи збору та передачі даних. Ці методи мають застосовуватися, щоб убезпечити усім дітям, які проходять обстеження,  мінімізацію помилок та отримання необхідної слухової допомоги у ранньому віці.

При обговоренні доповідей Спеціального засідання, Завідувач відділом ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України», доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України Григорій Тімен особливо підкреслив важливість розвитку системи раннього слухового скринінгу, діагностики та допомоги дітям з порушенням слуху в Україні. Професор Тімен відзначив вагомий внесок Центру слухової реабілітації АВРОРА® у ці процеси.

Підсумовуючи Спеціальне засідання та конференцію, Завідувач Кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, професор Анатолій Косаковський подякував Генеральному директору та колективу Центру АВРОРА® за спонсорування Спеціального засідання та усім доповідачам – за змістовні доповіді.

 

 

«Відзначаючи наш ювілей, ми радіємо досягнутим результатам, радіємо тому, що за 25 років надали високопрофесійну слухову допомогу десяткам тисяч дітей і дорослих, допомогли сотням закладів охорони здоров’я та освіти отримати нове обладнання, а численним колегам - нові знання та навички з аудіології та слухопротезування. Але ми не зупиняємось на досягнутому, продовжуємо наполегливо йти уперед, засвоюємо самі та поширюємо в Україні нові знання, методи, найсучасніші слухові рішення, щоб разом з колегами надавати допомогу пацієнтам на найвищому світовому рівні, для того, щоб діти з порушенням слуху в Україні мали такі ж можливості у житті, як їх однолітки з нормальним слухом. Щоб діти та дорослі мали повноцінне життя з тим слухом, який в них є» – підсумував у заключному слові на Спеціальному засіданні конференції Олександр Радченко.

 

 

Останні статті

Слухові апарати Oticon для дітей: суперпристрої, які витримують будь-які випробування

Багато людей сприймають слухові апарати як вирок. Зокрема, це стосується батьків, яким важко змиритися з думкою, що їхня дитина має порушення слуху. Не варто засмучуватися, адже сучасні слухові апарати можуть компенсувати втрату слуху. А передові технології роблять їх використання максимально комфортним і довгостроковим.
Читати далі

Слухові апарати: коли варто носити й коли не потрібно

Коли ви вперше вдягаєте один або два слухові апарати та розумієте, яка це насолода — чути всі навколишні звуки, може статися так, що ви більше ніколи не захочете їх знімати.
Читати далі

Як працювати та займатися улюбленою справою попри порушення слуху

Перший момент, на який треба звернути увагу, якщо ви маєте порушення слуху та шукаєте роботу. Окресліть для себе сфери, в яких працювати вам буде комфортно. Робота в шумних умовах навряд чи вам підійде.
Читати далі
  • uk